Γενικόλογες τοποθετήσεις για την απέλαση της ευρωπαϊκής αποστολής. «Ήταν θέμα πρωτοκόλλου» λένε οι εκπρόσωποι χωρίς όμως να δίνουν αλλές εξηγήσεις.
Σε εμφανή αμηχανία βρέθηκαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των ξένων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, καθώς κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για το διπλωματικό φιάσκο της Βεγγάζης, όπου χθες απελάθηκαν κακήν κακώς από τις αρχές της Ανατολικής Λιβύης ο Επίτροπος Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ και τρεις ευρωπαίοι υπουργοί – μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Θάνος Πλεύρης.
Παρά τις επίμονες και διαδοχικές ερωτήσεις από διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν απέφυγαν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη στο διεθνές αεροδρόμιο της Βεγγάζης. Περιορίστηκαν να κάνουν λόγο για «περίπλοκη αποστολή» και για «θέμα πρωτοκόλλου», χωρίς όμως να εξηγούν ούτε ποιος ήταν υπεύθυνος για το πρωτόκολλο, ούτε ποιον επρόκειτο να συναντήσει η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην ανατολική Λιβύη.
«Δεν έχει νόημα να παίξουμε το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών (blame game)», ήταν η φράση που επαναλήφθηκε πολλές φορές από το βήμα της ενημέρωσης.
Όταν πιέστηκαν περαιτέρω για απαντήσεις, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής παρέπεμψαν στη σχετική ανάρτηση του Επιτρόπου Μπρούνερ στην πλατφόρμα X, η οποία ωστόσο επιεικώς χαρακτηρίζεται τυπική καθώς έλειπε κάθε ουσιαστική εξήγηση για το επεισόδιο και εστίαζε στις επαφές που προηγήθηκαν στην Τρίπολη και κατέληγε απλώς ότι «οι συναντήσεις που είχαν σχεδιαστεί στη Βεγγάζη δεν μπόρεσαν εν τέλει να γίνουν».
We just concluded our mission to Libya together with the Ministers responsible for migration from Greece, Italy and Malta.
— Magnus Brunner (@magnusbrunner) July 8, 2025
In Tripoli, we held in-depth discussions with Prime Minister Dbeibeh, Foreign Minister Al-Baour, Interior Minister Trabelsi, and Labour Minister Al-Abed. We… pic.twitter.com/NxYowK6tLt
«Μόλις ολοκληρώσαμε την αποστολή μας στη Λιβύη μαζί με τους υπουργούς που είναι υπεύθυνοι για τη μετανάστευση από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα. Στην Τρίπολη είχαμε συζητήσεις σε βάθος με τον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά, τον υπουργό Εξωτερικών αλ Μπαούρ, τον υπουργό Εσωτερικών Τραμπελσί και τον υπουργό Εργασίας αλ Αμπέντ. Συζητήσαμε κοινές προκλήσεις στον τομέα της μετανάστευσης και επαναβεβαιώσαμε μια κοινή δέσμευση για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών. Η αποστολή αυτή έθεσε τις βάσεις για ευρύτερη συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανάρτηση του Επιτρόπου.
Advertisement
Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν επέμεινε ότι η ΕΕ συνεχίζει σήμερα τις τεχνικές συνομιλίες στην Τρίπολη και διαβεβαίωσε ότι «παραμένει δεσμευμένη στη συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και τους παίκτες-κλειδιά στη Λιβύη», αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα πώς αυτή η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί πρακτικά με τις αρχές στην Ανατολική Λιβύη όταν ο αρμόδιος Επίτροπος και οι συνοδοί υπουργοί έχουν κηρυχθεί ανεπιθύμητοι.
Οι Βρυξέλλες απέφυγαν επίσης να τοποθετηθούν και σχολιάσουν ερώτηση σχετική με τον ρόλο του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, και τη στενή συνεργασία του με τη Μόσχα , αλλά και για την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. Όταν ρωτήθηκαν πώς μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία με έναν παράγοντα που απελαύνει ευρωπαίους αξιωματούχους και φέρεται να εμπλέκεται σε ασταθείς πρακτικές, οι εκπρόσωποι αρκέστηκαν στο να επαναλάβουν γενικόλογες τοποθετήσεις περί «συνεχούς διαλόγου» και γεωπολιτικής ανάγκης για τις προσπάθειες συνεργασίας.
Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν το κλίμα, μίλησαν για «μείωση μεταναστευτικών ροών» ως ένδειξη ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική συνεργασίας με τις χώρες τις ευρύτερης περιοχές αποδίδει. Όμως, όταν τέθηκαν ερωτήματα για τις καθημερινές αφίξεις εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών προς την Κρήτη παραδέχθηκαν ότι η κατάσταση τους προβληματίζει και περιορίστηκαν στο να δηλώσουν ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με την Ελλάδα και τις χώρες της περιοχής.
«Παρέχουμε επιχειρησιακή και οικονομική στήριξη», είπαν, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το τι σημαίνει αυτό στην πράξη.
Τέλος, ερωτηθέντες αν η Κομισιόν είναι ενήμερη για τα αυστηρά μέτρα που προετοιμάζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών προς την Κρήτη, οι εκπρόσωποι απέφυγαν να απαντήσουν.
Το επεισόδιο της Βεγγάζης αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά τα όρια της επιρροής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περιοχές υψηλής αστάθειας και αναδεικνύει την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις μεταναστευτικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, ειδικά όταν αυτές ελέγχονται από μη αναγνωρισμένα ή αυταρχικά καθεστώτα.