Όσοι δεν συμμορφώνονται με τον νέο κανονισμό, δεν θα γίνονται δεκτοί και δεν θα τους επιστρέφεται το αντίτιμο του εισιτηρίου τους.
Στην είσοδο της Σκάλας του Μιλάνου τοποθετήθηκε μία πινακίδα με «κανόνες συμπεριφοράς», με την οποία η διασημότερη όπερα στον κόσμο προτρέπει το κοινό να «επιλέγει ρούχα που συνάδουν με την ευπρέπεια του θεάτρου», προσθέτοντας ότι «δεν επιτρέπονται θεατών οι οποίοι φορούν κοντά μπλουζάκια, σορτς και σαγιονάρες». Ωστόσο, τα κιμονό είναι αποδεκτά.
Όσοι φτάνουν ακατάλληλα ντυμένοι και δεν συμμορφώνονται με τον νέο ενδυματολογικό κανονισμό, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στο χώρο και ούτε θα τους επιστρέφονται τα χρήματα του εισιτηρίου τους. Ο νέος κανονισμός αναγράφεται επίσης στα εισιτήρια και στην ιστοσελίδα της όπερας.
Η διοίκηση της Σκάλα υπενθύμισε στο κοινό την ανάγκη για ευπρεπή ένδυση κατά την παρακολούθηση παραστάσεων, μετά από καταγγελίες για θεατές οι οποίοι εμφανίστηκαν με ρούχα ακατάλληλα, περισσότερο ταιριαστά για την παραλία παρά για την όπερα.
Torna in vigore alla Scala il dress code che non era mai stato cancellato ma negli ultimi anni non veniva fatto rispettare. Sono una serie di indicazioni minime elencate nei cartelli in teatro: niente canotte, pantaloncini corti e neppure infradito #ANSAhttps://t.co/x8BsfAC7T4 pic.twitter.com/P02OX8aGX2
— Agenzia ANSA (@Agenzia_Ansa) July 6, 2025
Αν και ο άτυπος ενδυματολογικός κώδικας θεσπίστηκε το 2015, όταν η Σκάλα παρέμεινε ανοιχτή όλη τη χρονιά λόγω της Παγκόσμιας Έκθεσης (World Expo), καθώς πολλοί θεατές εμφανίζονταν ακόμα και με μαγιό, στην πράξη δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ με αυστηρότητα.
Αυτό διότι ο τότε καλλιτεχνικός διευθυντής, Ντομινίκ Μεγιέρ, είχε καλέσει σε περισσότερη «ανεκτικότητα», θυμίζοντας πως και ο ίδιος είχε δεχθεί κριτική στα νιάτα του για το «εργατικό του ντύσιμο» όταν επισκεπτόταν την Όπερα του Παρισιού.
Ωστόσο, υπήρχε πάντοτε ένας γενικά αποδεκτός κώδικας σύμφωνα με τον οποίο, οι θεατές πρέπει να είναι τουλάχιστον κομψά ντυμένοι.
«Οι κανόνες τώρα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά, καθώς πολλοί εμφανίζονται με ρούχα παραλίες εξαιτίας της ζέστης που βιώνουμε και ορισμένοι θεατές ενοχλήθηκαν αφού είδαν άλλους να ντύνονται ακατάλληλα, ειδικά σε ένα θέατρο όπου οι άνθρωποι κάθονται ώμο με ώμο», πρόσθεσε.
Η απαγόρευση δεν ισχύει για τις αμάνικες μπλούζες ή και τα φορέματα, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera-, δεν εμποδίζει την είσοδο «Ιαπώνων θεατών με κιμονό και παραδοσιακά υποδήματα».
Η υπενθύμιση του ενδυματολογικού κώδικα εντάσσεται σε μια ευρύτερη αναθεώρηση των κανόνων εθιμοτυπίας στη Σκάλα του Μιλάνου. Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύεται πλέον στους θεατές να φέρνουν δικά τους τρόφιμα και ποτά, καθώς και να φωτογραφίζουν ή να βιντεοσκοπούν κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Επιπλέον, οι θεατές καλούνται να μην τοποθετούν τα κινητά τους τηλέφωνα στα κιγκλιδώματα των θεωρείων, έπειτα από περιστατικό όπου συσκευή έπεσε και τραυμάτισε θεατή που καθόταν στη πλατεία.
«Δεν είναι σωστό να λέμε στους ανθρώπους πώς να ντύνονται, αλλά πρέπει να είναι επαρκώς ντυμένοι», δήλωσε η διοίκηση του θεάτρου με μία δόση χιούμορ.
Βεβαίως, η απορία παραμένει: ποιος άραγε επιλέγει να πάει στην Όπερα με μαγιό, σαγιονάρες και σορτς;
Με πληροφορίες από The Guardian