«Τυπικό» το περιεχόμενο της ανάρτησης

chat icon
Link copied!

Μάλλον «τυπικού» χαρακτήρα είναι το περιεχόμενο ανάρτησης του Επιτρόπου Μετανάστευσης της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ, μετά την κίνηση του επικεφαλής του καθεστώτος της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, να διώξει από τη Βεγγάζη την αποστολή της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Θάνος Πλεύρης.

«Μόλις ολοκληρώσαμε την αποστολή μας στη Λιβύη μαζί με τους υπουργούς που είναι υπεύθυνοι για τη μετανάστευση από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα. Στην Τρίπολη είχαμε συζητήσεις σε βάθος με τον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά, τον υπουργό Εξωτερικών αλ Μπαούρ, τον υπουργό Εσωτερικών Τραμπελσί και τον υπουργό Εργασίας αλ Αμπέντ. Συζητήσαμε κοινές προκλήσεις στον τομέα της μετανάστευσης και επαναβεβαιώσαμε μια κοινή δέσμευση για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών. Η αποστολή αυτή έθεσε τις βάσεις για ευρύτερη συνεργασία. Οι συναντήσεις που είχαν σχεδιαστεί στη Βεγγάζη δεν μπόρεσαν εν τέλει να γίνουν» αναφέρεται στην ανάρτηση.

Advertisement
Advertisement

 

 

Στον απόηχο της εν λόγω εξέλιξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τετάρτης θα έχει συνάντηση με τον Θάνο Πλεύρη, πριν ταξιδέψει για τη Ρώμη.

Η ευρωπαϊκή αποστολή με συμμετοχή υπουργών από Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα, μαζί με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ, επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, στα δυτικά. Εκεί, έγινε κανονική η προγραμματισμένη συνάντηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας. Το καθεστώς Χαφτάρ εξέφρασε οργή μέσω του ανακοινωθέντος, επειδή η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πήγε πρώτα στην Τρίπολη και συνάντησε την κυβέρνηση (που αναγνωρίζει επισήμως ο ΟΗΕ). Στην ανακοίνωση διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η συγκεκριμένη ενέργεια των Ευρωπαίων συνιστά «κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών ηθών και των διεθνών συμφωνιών και αντικατοπτρίζει έλλειψη σεβασμού προς την εθνική κυριαρχία της Λιβύης».

«Η Λιβύη δεν γίνεται να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ΕΡΤNews. «Δεν έχουμε καμία διάθεση να γίνει η πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι» είπε ακόμα, μεταξύ άλλων ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. «Δεν ήταν θετική στάση να καταλάβει η Λιβύη ότι δεν γίνεται να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης να καταλάβει ξεκάθαρα ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη περνάει και από την Αθήνα» πρόσθεσε.

Η κίνηση Χαφτάρ, που ξεπερνά τα εσκαμμένα, έρχεται σε μία συγκυρία όπου οι μεταναστευτικές ροές από την Λιβύη προς την Κρήτη «εκτοξεύονται».

Ωστόσο, η Αθήνα τονίζει ότι η ευρωπαϊκή απάντηση θα δοθεί συνολικά και αρμοδίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα εκφράζει το μπλοκ των 27 από κοινού, μέσω της Κομισιόν, καθώς επρόκειτο για αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επικεφαλής τον Μάγκνους Μπρούνερ, που συνοδευόταν και από τρεις αρμόδιους υπουργούς.