Ανιχνεύθηκαν επικίνδυνες χρωστικές σε παιδικά τρόφιμα.
Σχεδόν ένα στα πέντε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά στις Ηνωμένες Πολιτείες περιέχουν συνθετικές χρωστικές, σύμφωνα με νέα ανησυχητική μελέτη που εξέτασε 40.000 προϊόντα από σούπερ μάρκετ.
Τα ευρήματα δημοσιοποιούνται σε μια περίοδο που ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, προωθεί την απομάκρυνση των πετρελαιοπαραγόμενων χρωστικών ουσιών από την αλυσίδα τροφίμων της χώρας.
Παρόλο που οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν γενικά τις τεχνητές χρωστικές ως ασφαλείς, αυξανόμενες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να συνδέονται με υπερκινητικότητα, ευερεθιστότητα και άλλα πιθανά προβλήματα υγείας στα παιδιά.
«Δεδομένης της συσσώρευσης στοιχείων τα τελευταία 40 χρόνια για τις αρνητικές συνέπειες των συνθετικών χρωστικών στην υγεία, είναι απογοητευτικό να παραμένουν τόσο διαδεδομένες στο διατροφικό μας σύστημα – ειδικά σε προϊόντα που στοχεύουν σε παιδιά», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Ντάνφορντ, ερευνήτρια στο George Institute for Global Health και αναπληρώτρια επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
Η ερευνητική της ομάδα ανέλυσε συστατικά σε αγαπημένα προϊόντα παιδιών, όπως καραμέλες, ζαχαρούχα ποτά, έτοιμα γεύματα, δημητριακά και αρτοσκευάσματα (π.χ. κέικ, μπισκότα, γλυκά).
Σύμφωνα με τα ευρήματα, περίπου το 28% αυτών των προϊόντων περιείχε συνθετικές χρωστικές – σε αντίθεση με μόλις το 11% άλλων ειδών διατροφής. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Ιδιαίτερα υψηλή παρουσία συνθετικών χρωστικών εντοπίστηκε στα ζαχαρώδη προϊόντα. Συγκεκριμένα, το 79% των αθλητικών ποτών περιείχε τέτοια συστατικά, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τα ενεργειακά ποτά ανέρχονται στο 51%.
Επιπλέον, η μέση περιεκτικότητα σε ζάχαρη των προϊόντων με συνθετικές χρωστικές ήταν υπερδιπλάσια από αυτή των προϊόντων χωρίς χρωστικές.
«Αυτό δείχνει ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν τις χρωστικές για να προωθήσουν γλυκά τρόφιμα και ποτά. Ωστόσο, τόσο τα τεχνητά χρώματα όσο και η ζάχαρη έχουν συσχετιστεί με αρνητικές συνέπειες για την υγεία», πρόσθεσε η Ντάνφορντ.
Η μελέτη δέχθηκε επικρίσεις από την Εθνική Ένωση Ζαχαρωδών (NCA), η οποία υποστήριξε πως υπάρχουν «σημαντικά κενά» στην ανάλυση.
«Η μελέτη αυτή μετρά την ποσότητα χρωστικών στο σύνολο της αγοράς, αλλά παραβλέπει την πραγματική έκθεση των καταναλωτών», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκίντλσπεργκερ, ανώτερος αντιπρόεδρος της NCA. «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Έρευνας Υγείας και Διατροφής (NHANES), οι Αμερικανοί καταναλώνουν σοκολάτες και καραμέλες μόλις δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, με μέση ημερήσια πρόσληψη 40 θερμίδων και ένα κουταλάκι του γλυκού προστιθέμενης ζάχαρης – πολύ λιγότερο από άλλα τρόφιμα».
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη ανακοινώσει από τον Απρίλιο την πρόθεσή της να καταργήσει έξι χρωστικές ουσίες – τις Blue 1, Blue 2, Green 3, Red 40, Yellow 5 και Yellow 6 – έως το τέλος του 2026.
Επιπλέον, εξετάζεται η κατάργηση των Citrus Red No. 2 και Orange B, ενώ για τη Red No. 3 έχει τεθεί στόχος απόσυρσης μέχρι τον Ιανουάριο του 2027, με τον Κένεντι να ενθαρρύνει τις εταιρείες να επισπεύσουν τη διαδικασία.
Ορισμένες πολιτείες έχουν ήδη προχωρήσει στη ρύθμιση ή την απαγόρευση συγκεκριμένων συνθετικών χρωστικών.
Μέχρι να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή οι κανονισμοί, η Ντάνφορντ προτρέπει τους γονείς και τους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και να αποφεύγουν τρόφιμα με συνθετικές χρωστικές ή υψηλή περιεκτικότητα σε προστιθέμενη ζάχαρη.
«Αν ένα προϊόν περιέχει κάποιο από τα δύο, καλό είναι να μην το επιλέξετε — ειδικά για τα παιδιά σας», κατέληξε.
Πηγή: New York Post