Η φύση έχει να μας διδάξει πολλά.
Οι ερευνητές γνωρίζουν από καιρό ότι τα μεγαλύτερα ζώα, όπως οι ελέφαντες και οι γαλάζιες φάλαινες, είναι λιγότερο επιρρεπή στον καρκίνο.
Αυτό φαίνεται παράλογο καταρχάς όταν το ακούμε. Άλλωστε, όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα, τόσο περισσότερα είναι τα κύτταρα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μετάλλαξης, σωστά;
Σωστά. Αλλά οι φάλαινες, για παράδειγμα, έχουν διαφορετικά γονίδια που σημαίνουν ότι η ανανέωση των κυττάρων τους είναι μεγαλύτερη, και έχουν επίσης πολλά γονίδια που καταστέλλουν τους όγκους.
Και να, μια νέα μελέτη υπό την ηγεσία επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ διαπίστωσε ότι οι χελώνες θα μπορούσαν επίσης να προσφέρουν «πολύτιμες ενδείξεις» για την πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου στους ανθρώπους.
Οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι αποτελούν επίσης «ένα πολλά υποσχόμενο μοντέλο για τη μελέτη της υγιούς γήρανσης και της αντοχής στον καρκίνο».
Αυτό συμβαίνει επειδή και αυτές φαίνεται να έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο.
Γιατί οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι χελώνες έχουν μικρότερη πιθανότητα να προσβληθούν από καρκίνο;
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BioScience, διαπίστωσε ότι μόνο το 1% των χελωνών φαίνεται να αναπτύσσει καρκίνο. Αυτό είναι πολύ μικρότερο ποσοστό απ′ ό,τι συμβαίνει στα θηλαστικά και ακόμη και τα πουλιά.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αυτοψίες σε χελώνες από εκατοντάδες ζωολογικούς κήπους και διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν εμφανίζονταν όγκοι, «σχεδόν ποτέ» δεν έκαναν μετάσταση.
Αφού διερεύνησαν περαιτέρω τη σχέση αυτή, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα συνδυασμό καλύτερης προστασίας από τη βλάβη των κυττάρων, πιο αργού μεταβολισμού που μειώνει το κυτταρικό στρες και μοναδικών γονιδίων που προστατεύουν από τον καρκίνο.
Η δρ Ιλένια Κιάρι που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Οι χελώνες, ειδικά τα εμβληματικά είδη όπως οι γιγάντιες χελώνες των Γκαλαπάγκος και της Αλντάμπρα, είναι γνωστές για τη μακροζωία και την ανάπτυξη τους». Και συνέχισε:
«Θα περίμενε κανείς ότι αυτό σημαίνει περισσότερους καρκίνους, αλλά η μελέτη μας, η οποία συνδυάζει δεκαετίες αρχείων ζωολογικών κήπων με προηγούμενες έρευνες, δείχνει πόσο απίστευτα σπάνιος είναι ο καρκίνος σε αυτά τα ζώα.
Αναδεικνύει τις χελώνες ως ένα ανεξερεύνητο μοντέλο για την κατανόηση της αντοχής στον καρκίνο και της υγιούς γήρανσης, και αποδεικνύει τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ζωολογικοί κήποι στην προώθηση της επιστήμης μέσω της συνεργασίας.
Ο δρ Σκοτ Γκλάμπερμαν, επίσης συν-συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: «Η βιοποικιλότητα έχει πολλά να μας διδάξει για το πώς λειτουργεί ο κόσμος.
«Αν και γοητευτικές από μόνες τους, ιδιαίτερα είδη όπως οι γιγαντιαίες χελώνες μπορεί να έχουν ήδη λύσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη γήρανση και τον καρκίνο».
Αυτό σχετίζεται με το «παράδοξο του Πέτο»
Το 1977, μια μελέτη με το παρατσούκλι «παράδοξο του Πέτο» πρότεινε ότι ακόμη και όταν τα ζώα είναι μεγαλύτερα και έχουν περισσότερα κύτταρα, δεν εμφανίζουν καρκίνο σε υψηλότερα ποσοστά από τα μικρότερα ζώα.
Ωστόσο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ αμφισβητούν αυτό το εύρημα. Προτείνουν ότι οι ελέφαντες, για παράδειγμα, εμφανίζουν περισσότερους όγκους από τα μικρότερα ζώα, αλλά έχουν καλύτερες άμυνες.
Η συσχέτιση δεν είναι ασήμαντη.
Μιλώντας στο Medical News Today, ο δρ Μαρκ Τόλις, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα που διαπίστωσε χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου στις φάλαινες, δήλωσε: «Ο στόχος μας δεν είναι μόνο η φύση να μας ενημερώσει για καλύτερες θεραπείες κατά του καρκίνου, αλλά και να δώσει στο κοινό μια νέα προοπτική για τον καρκίνο».
Όπως και οι ερευνητές που βρέθηκαν πίσω από την πρόσφατη μελέτη για τις χελώνες, ο δρ Τόλις τόνισε τη σημασία της βιοποικιλότητας στο να μας βοηθήσει να βρούμε τις καλύτερες θεραπείες για τους ανθρώπους.