Τραγικά λάθη στο ταξιδιωτικό προγραμματισμό το αποδεικνύουν.
Όπως φαίνεται η ύπαρξη σφαλμάτων κι ιδιαίτερα σε θέματα που έχουν να κάνουν με ταξιδιωτικό προγραμματισμό, είναι σοβαρά πιθανή. Ενώ, το ChatGPT και γενικότερα, η Τεχνητή Νοημοσύνη, έχει αποδειχθεί ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά εργαλεία της τελευταίας πενταετίας, δεν είναι και απολύτως αλάνθαστη.
Τέτοια σφάλματα σχεδιασμού είναι συνηθισμένα. Η Τζούντι Γκότιε, εμπορική διευθύντρια της Go City, η οποία έχει επιβλέψει την ανάπτυξη γεννητικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, το ανακάλυψε αυτό ενώ σχεδίαζε το οικογενειακό της ταξίδι στο Σμόκεϊ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Χρησιμοποίησα την Τεχνητή Νοημοσύνη για να προτείνω μια πεζοπορία σε καταρράκτη που θα άρεσε στην οικογένειά μου και επανειλημμένα πρότεινε το δημοφιλές Laurel Falls Trail, το οποίο ακουγόταν τέλειο. Δυστυχώς, αργότερα έμαθα μέσω μιας σελίδας του Σμόκεϊ στο Facebook ότι το μονοπάτι ήταν κλειστό για ένα έργο αποκατάστασης διάρκειας 18 μηνών», εξηγεί.
Ο Γκότιε ανακάλυψε επίσης πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη παρερμηνεύει τα συμφραζόμενα. Όταν ρώτησε την ΤΝ για κολύμπι στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας, δέχτηκε προειδοποίηση για τους κινδύνους από καρχαρίες, προφανώς συγχέοντας το ενυδρείο της πόλης με τις πραγματικές συνθήκες του ωκεανού.
Όταν οι οικογένειες ακολουθούν τις λανθασμένες συστάσεις της ΤΝ, κινδυνεύουν να κάνουν λάθη που καταστρέφουν τις διακοπές τους και συχνά χρειάζονται βοήθεια.
Μελέτες αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ελαττώματα
Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το πιο προηγμένο μοντέλο του OpenAI επιτυγχάνει μόνο 10% ποσοστό επιτυχίας σε πολύπλοκα κριτήρια αναφοράς για τον προγραμματισμό ταξιδιών. Ακόμη και με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, η Τεχνητή Νοημοσύνη απέτυχε να δημιουργήσει βιώσιμα σχέδια στο 90% των περιπτώσεων.
«Ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εξαιρετική για τη διερεύνηση ιδεών, η χρήση της για τον πραγματικό σχεδιασμό ταξιδιών είναι ένα στοίχημα», δηλώνει ο Νόλαν Μπόρις, σύμβουλος κατάρτισης με το Signature Travel Network. «Συχνά αγνοεί πώς οι εποχές ή οι τοπικές διακοπές επηρεάζουν το τι είναι δυνατό να συμβεί. Οι ψευδαισθήσεις της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, από την επινόηση τοποθεσιών που δεν υπάρχουν μέχρι τη σύγχυση αταίριαστων λεπτομερειών», συμπληρώνει.
Πέρα από τις τεχνικές δυσλειτουργίες, η ΤΝ χάνει επίσης κάτι πιο θεμελιώδες σχετικά με τον προγραμματισμό ταξιδιών. Τα δρομολόγια που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη συχνά προεπιλέγουν τις πιο δημοφιλείς ή τις εμπειρίες με τις καλύτερες κριτικές, αλλά αυτό που είναι «κορυφαίο» δεν είναι πάντα σωστό για όλους. «Τα ταξίδια είναι τόσο προσωπικά, και η τεχνητή νοημοσύνη υπολείπεται στη δημιουργία ενός ταξιδιού που είναι χτισμένο γύρω από το άτομο», εξηγεί ο Κρις Μπράνινγκ, συνιδρυτής της Untold Story Travel.
«Ενώ μπορεί να μας εξοπλίσει με μια λίστα με τις κορυφαίες τοποθεσίες, να σχεδιάσει τις επιλογές μεταφοράς μας και να μας προτείνει ξενοδοχεία, στερείται της ανθρώπινης σύνδεσης που κάνει τα ταξίδια τόσο ξεχωριστά», προσθέτει.
Σε γενικές γραμμές, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να αντιμετωπίζονται περισσότερο ως βοηθοί έρευνας παρά ως ταξιδιωτικοί πράκτορες
Πώς να κάνουμε «fact-checking» στην Tεχνητή Nοημοσύνη
Με λίγα λόγια, η τεχνολογία δεν είναι πλήρως προετοιμασμένη για την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων ταξιδιών στον πραγματικό κόσμο. Η Tεχνητή Nοημοσύνη παρέχει καθοδήγηση, όχι βεβαιότητα. Προτείνει τα βέλτιστα σχέδια, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει κάθε αναποδιά.
Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι πάντοτε να τσεκάρουμε ξανά και ξανά τα δρομολόγια που προτείνει η Τεχνητή Νοημοσύνη, ειδικά για ταξίδια με πολλές στάσεις. Οι απροσδόκητες αλλαγές μπορεί να απαιτούν χειροκίνητες προσαρμογές και η Τεχνητή Νοημοσύνη εξαρτάται από τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη τις ταξιδιωτικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Εάν χρησιμοποιούμε την ΤΝ για καταιγισμό ιδεών, πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόταση ως ένα πρόχειρο προσχέδιο που χρειάζεται έλεγχο των γεγονότων. Επαληθεύουμε τα ωράρια, την εποχιακή διαθεσιμότητα και τις αποστάσεις χρησιμοποιώντας τις επίσημες ιστοσελίδες, καθώς και το TikTok, το Reddit και τις ομάδες Facebook που αφορούν συγκεκριμένους προορισμούς, όπου οι ταξιδιώτες μοιράζονται ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το τι είναι ανοιχτό ή κλειστό ή τι αξίζει να παραλείψουμε ή να αποφύγουμε.
Σε γενικές γραμμές, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να αντιμετωπίζονται περισσότερο ως βοηθοί έρευνας παρά ως ταξιδιωτικοί πράκτορες.