Ο Τέρενς Κουίκ σχολιάζει την απόφαση Τραμπ για ευθεία εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον εξοπλισμό της Ουκρανίας και τον Ρώσο-Ουκρανικό πόλεμο και θέτει το ερώτημα αν είχε ερωτηθεί/ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να ξεσπαθώσει εναντίον του Βλάντιμιρ Πούτιν, εμπλέκοντας ευθέως το ΝΑΤΟ στον Ρώσο-Ουκρανικό πόλεμο. Δίνοντας μιά πιό δύσκολη διάσταση, με απρόβλεπτες συνέπειες, σε μία υπόθεση που ο ίδιος είχε υποσχεθεί όταν ξαναμπήκε στο Λευκό Οίκο, ότι θα επιλυθεί με τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά μέχρι τώρα όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά απεναντίας μοιάζει να τα κάνει χειρότερα.
Διευκρινίζεται ότι Δευτέρα πρωί, δεν συμφώνησε φίλιες χώρες (που ανήκουν και στο ΝΑΤΟ), να δώσουν νέους εξοπλισμούς στην Ουκρανία. Αυτό που είπε παρουσία του Γ.Γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Μαρκ Ρούτε, καθισμένοι πλαί – πλαί στο Οβάλ Γραφείο, ήταν: «Θα στείλουμε τα καλύτερα όπλα –τεχνολογία αιχμής– στο ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Ουκρανίας». Φαντάζομαι ότι είναι αντιληπτή η διαφορά. Διαφορά επικίνδυνη. Ας μην ξεχνάμε ότι η απόφαση Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία, έγινε λόγω ΝΑΤΟ. Έβλεπε τον Ζελένσκι να τον κουβεντιάζουν παρασκηνιακά ΗΠΑ (Μπάιντεν) και ΝΑΤΟ (Στόλτενμπεργκ), να πηγαίνει για κομμάτια η Συμφωνία Μινσκ που με πολλούς κόπους κατάφερε ο ΟΑΣΕ και έδρασε με τα δικά του οπλικά συστήματα. Σκορπώντας θάνατο, καταστρέφοντας υποδομές και κατακτώντας με εισβολή ολόκληρα ουκρανικά εδάφη. Και να πεις ότι δεν είχε προειδοποιήσει με την Κριμαία και το Ντονέτσκ;
Το πού θα οδηγήσει αυτή η επιθετική απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, όταν μάλιστα 24 ώρες αργότερα (χθες) ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ευθαρσώς ότι ΔΕΝ κάνει πίσω στα σχέδια του. Φυσικά η ανησυχία είναι έντονη για ενδεχόμενο «μεγάλης σύρραξης». Αυτή η ανησυχία αποτυπώθηκε, μάλιστα και στα χρηματιστήρια. Θα φανεί και στις τιμές Ενέργειας, εκτιμούν οι ειδικοί.
Θα ήθελα, όμως, να θέσω στην ελληνική κυβέρνηση ένα καίριο ερώτημα: Για αυτή την απόφαση Τραμπ, για ευθεία εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Ρώσο-Ουκρανικό, είχε ερωτηθεί αν συμφωνεί; Ή είχε ενημερωθεί έστω και λίγη ώρα πριν την αναγγελία της απόφασης;
Με λίγα λόγια η Ελλάδα, αποδέχεται ερήμην της, να λαμβάνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις;
Πάντως δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός, ότι η Αθήνα δεν έβγαλε σχετική ανακοίνωση. (Όπως η Τσεχία που απέρριψε χθες βράδυ επίσημα την πρόταση Τραμπ). Άρα θα μπορούσε να λεχθεί ότι σιωπηρά αποδεχόμαστε την σημαντικότατη αμερικανονατοϊκή επιχειρησιακή στρατηγική. Με ό,τι αυτό επιφέρει. Και πόσο μάλλον, αν αληθεύει ένα κρίσιμο ρεπορτάζ των Financial Times και της Washington Post που κατέγραψε άμεσα χθες και η δική μας κορυφαία ελληνική έκδοση της διεθνούς ψηφιακής εφημερίδας HuffPost: «Ο Ντόναλντ Τραμπ ρώτησε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν η Ουκρανία θα μπορούσε να εξαπολύσει επιθέσεις στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη. Η συνομιλία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης στις 4 Ιουλίου, μία ημέρα μετά την αρνητική ανταλλαγή απόψεων που φέρεται να είχε ο Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο τηλεφώνημα, ο Τραμπ ρώτησε: ”Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα; Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη;” Σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τη συζήτηση, ο Ζελένσκι απάντησε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να το κάνει, αν εφοδιαστεί με τα απαραίτητα όπλα.
Τελικά αυτό το ρεπορτάζ των δύο εφημερίδων, το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος. Μιλώντας χθες βράδυ στο BBC δεν διέψευσε τον διάλογο και είπε ότι έκανε απλά μία ερώτηση (αθώα; αναρωτιέμαι) στον Ουκρανό πρόεδρο!!!. Άντε βγάλε άκρη, θα μπορούσε κάποιος να πει… Άντε βγάλε άκρη τι έχει στο μυαλό του ο Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας στο ένα πόδι όλο τον πλανήτη
Πού βρισκόμαστε τώρα; Βρισκόμαστε στο σημείο, με όλα αυτά που ΕΠΙΣΗΜΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα στο γραφείο του ο Αμερικανός Πρόεδρος, για τα πάσης φύσεως οπλικά συστήματα που θα διαχειριστεί το ΝΑΤΟ. Και σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν εφησυχαστικό να σκεφτόμαστε την πιθανότητα της επί του πεδίου ΝΑΤΟ-Ρωσικής εμπλοκής.