Η ανάρτηση στο Instagram περιλαμβάνει μια δήλωση του διαδηλωτή, ο οποίος κατονομάζεται από την ομάδα ως Μαρσέλ, 21 ετών.
Ακτιβιστής για το κλίμα έριξε ροζ μπογιά σε πίνακα του Πάμπλο Πικάσο που εκτίθεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ, σε μία απόπειρα να επιστήσει την προσοχή στην επιταχυνόμενη κλιματική κρίση.
Στιγμιότυπα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα Last Generation Canada δείχνουν τη στιγμή που ο ακτιβιστής πετάει το χρώμα στο έργο του μεγάλου ζωγράφου με τίτλο «L’hetaire» (1901), ενώ στη συνέχεια, οδηγείται έξω από το Μουσείο Καλών Τεχνών από το προσωπικό ασφάλειας.
Η ανάρτηση στο Instagram περιλαμβάνει μια δήλωση του διαδηλωτή, ο οποίος κατονομάζεται από την ομάδα ως Μαρσέλ, 21 ετών.
«Σήμερα, δεν επιτίθεμαι στην τέχνη, ούτε την καταστρέφω. Την προστατεύω. Η τέχνη, στον πυρήνα της, είναι απεικονίσεις της ζωής. Είναι από τους ζωντανούς, για τους ζωντανούς. Δεν υπάρχει τέχνη σε έναν νεκρό πλανήτη», αναφέρεται στη δήλωσή του.
Στον Καναδά κύμα καύσωνα πλήττει τις επαρχίες Σασκάτσουαν και Μανιτόμπα. Καναδοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο ασυνήθιστα ζεστός και ξηρός καιρός θα επιδεινώσει την απειλή των πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι στις καναδικές επαρχίες.
«Αν ήμουν στη Γουίνιπεγκ (πρωτεύουσα της Μανιτόμπα) αυτή τη στιγμή, θα μπορούσα ακόμα να δημιουργώ τέχνη;», διερωτάται η Last Generation Canada. «Θα είχα τον χρόνο, την ενέργεια, τους πόρους; Ή θα ήμουν πολύ απορροφημένος σε μια μάχη για την επιβίωση και την ευημερία μου, επειδή η κυβέρνησή μου αρνείται να προστατεύσει τον ίδιο της τον λαό», τονίζει.
Η αστυνομία του Μόντρεαλ επιβεβαίωσε στον The Independent ότι ο ακτιβιστής συνελήφθη και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος για να εμφανιστεί στο δικαστήριο σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Τα δύο άτομα που βιντεοσκόπησαν τον βανδαλισμό συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.
Κατά την τελευταία πενταετία, διάσημα έργα τέχνης που εκτίθενται σε δημόσια μουσεία στη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες -ανάμεσά τους δημιουργίες των Βίνσεντ βαν Γκογκ και Έντγκαρ Ντεγκά- έχουν γίνει στόχοι ακτιβιστών για το κλίμα, γεγονός που έχει διχάσει την κοινή γνώμη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει επιφέρει σοβαρές νομικές συνέπειες για τους δράστες.
Τον περασμένο Αύγουστο, η Last Generation Austria, το ακτιβιστικό τμήμα πίσω από το περιστατικό με έναν πίνακα του Γκούσταβ Κλιμτ στο Leopold Art Museum της Βιέννης, διαλύθηκε, επικαλούμενη μεταξύ άλλων, «απειλές θανάτου και πρόστιμα ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ».
«Δεν βλέπουμε πλέον καμία προοπτική επιτυχίας», ανέφερε η ομάδα, προσθέτοντας ότι οι συνεισφορές που είχε λάβει θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη νομικών εξόδων.
Με πληροφορίες από artnews