Μια εκδήλωση-αφιέρωμα στην εκδοτική πορεία του Ντίνου Σιώτη.
Τα «Ρεύματα», το «Poetix» και τα «Δέκατα» είναι λογοτεχνικά περιοδικά που, εκτός του ότι αποτελούν τον καθρέφτη μιας συγκεκριμένης εποχής και αντίληψης, αναδεικνύουν και όλες τις τάσεις που κυριάρχησαν στην παγκόσμια λογοτεχνία.
Ταυτόχρονα, κατόρθωσαν να διαμορφώσουν έναν δημιουργικό διάλογο μεταξύ διαφορετικών εποχών και διαφορετικών απόψεων, ακόμα και μέσα στο ίδιο τεύχος.
Με ένα υψηλό επίπεδο αισθητικής, με επιλογή θεμάτων, κειμένων, συγγραφέων και ιδίως ποιητών, διότι η ποίηση απευθύνεται συνήθως σε περιορισμένο κοινό (στους διαβάζοντες «λατρευτικά» την ποίηση, όπως έλεγε ο Νίκος Καρούζος), την έφεραν να υπάρχει μέσα στη ζωή, τουλάχιστον ως αναζήτηση.
Ιδίως σε μια εποχή που επικρατεί ο «Παγκόσμιος Κυνισμός».
Τα τρία αυτά περιοδικά, που ο Ντίνος Σιώτης εξέδωσε στην Ελλάδα από την Άνοιξη του 1991 μέχρι σήμερα (ΕΣΗΕΑ, Τρίτη 29 Απριλίου 2025), παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση-αφιέρωμα στην εκδοτική του πορεία, με αφορμή την έκδοση του τόμου με συνεντεύξεις από το περιοδικό Ρεύματα.
Δεν προσέξατε τα Ρεύματα…γράφει το μολύβι που χάρισε ο Ντίνος Σιώτης σε όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του.
Κι όμως, τα πρόσεξαν. Αυτοί που μίλησαν, με γνώση και συγκίνηση, συνδέθηκαν ουσιαστικά με τα περιοδικά Ρεύματα και αυτά που έφερε η εποχή τους. Και ορισμένοι, τριάντα, τριάντα πέντε χρόνια μετά, είναι ακόμα εδώ, με τις ίδιες ιδέες, με την ίδια στάση απέναντι στα πράγματα.
Για τη χρησιμότητα των λογοτεχνικών περιοδικών, τη συνέπεια, το ήθος και το πάθος του Σιώτη, και την αναγνωστική εμπειρία τους από τα Ρεύματα, τα (δε)κατα και το Poetix μίλησαν ο Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, ποιητής, μεταφραστής και κριτικός λογοτεχνίας, η Λίνα Στεφάνου, δημοσιογράφος, ποιήτρια, διευθύντρια του βραβευμένου περιοδικού NOMAS, ο Παναγιώτης Βούζης, φιλόλογος, ομηριστής, ποιητής, η Λίλυ Εξαρχοπούλου, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια.
Ο Ντίνος Σιώτης διηγήθηκε το ξεκίνημα της εκδοτικής του πορείας στην Αμερική. Το Wire ήταν ένα πολιτικό περιοδικό με αντιδικτατορικό περιεχόμενο. Το 1971, μαζί με τον Νάνο Βαλαωρίτη, σε ένα σπιτίσιο τυπογραφείο, έγραφαν σε μία Ρέμινγκτον και εκτύπωναν σε μία Ζίροξ — σε ένα φωτοτυπικό, δηλαδή. Μετά, απέκτησαν μία εγκατάσταση όφσετ, αλλά στο μεταξύ είχε πέσει η χούντα και τους έμεινε ο εξοπλισμός.
«Έτσι, το γυρίσαμε στη λογοτεχνία», είπε με χιούμορ.
Τα πρωτότυπα εξώφυλλα των Ρευμάτων, η ποιότητα των συνεντεύξεων — «κάποιες είναι έτοιμα μονόπρακτα», είπε ο Πέτρος Τατσόπουλος —, οι δυσκολίες που συναντά κανείς γράφοντας, η παρουσία των γυναικών στη λογοτεχνία, ο χρόνος προετοιμασίας ενός περιοδικού, ήταν θέματα που συζητήθηκαν αρκετά, ενώ υπογραμμίστηκε ότι, ειδικά τα έντυπα περιοδικά, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και καταγραφής των νέων φωνών.
«Αποκτάς επαφή με ό,τι καλύτερο έχει να δώσει η εποχή σου», είπε η Λίνα Στεφάνου.
Η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη επέλεξε έργα των Ντεμπισί και Πιατσόλα για το μουσικό άνοιγμα της εκδήλωσης.
Από την οθόνη μίλησαν για τον Ντίνο Σιώτη ο Θανάσης Καστανιώτης, ο οποίος τον χαρακτήρισε «ένα μικρό υπουργείο Πολιτισμού», ο Παντελής Μπουκάλας, ο Μανώλης Πιμπλής, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης και ο Γιώργος Χρονάς.

Γεμάτοι χαρά και συγκίνηση πήραν τον λόγο η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, ο Αναστάσης Βιστωνίτης, ο Ανδρέας Μήτσου, ο Πέτρος Τατσόπουλος, η Λέλη Μπέη, ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης, ο Κώστας Κατσουλάρης. Ο Αλέξης Ζήρας έστειλε γραπτό χαιρετισμό.
Το οπτικό υλικό επιμελήθηκε ο Κωστής Ακριτίδης. Την εκδήλωση συντόνισε ο Παναγιώτης Φραντζής.

Περιοδικό «Ρεύματα»

– Οι συνεντεύξεις
Είκοσι τέσσερις Έλληνες συγγραφείς γράφουν λογοτεχνική ιστορία
Πρόλογος: Ντίνος Σιώτης
Εισαγωγή: Ειρήνη Παπακυριακού
Κοινωνία των (δε)κάτων, σελ. 294