Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Alessandro Giuli συναντήθηκε στην Αθήνα με την Λίνα Μενδώνη.

chat icon
Link copied!

Την επικείμενη επιστροφή στην Ελλάδα 145 αρχαίων ελληνικών νομισμάτων, τα οποία είχαν ανευρεθεί στην Κω, το 1929-1930, και σήμερα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρώμης, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Alessandro Giuli.

Στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα, με την Ελληνίδα ομόλογο του, Λίνα Μενδώνη, ο κ. Giuli πρότεινε οι δύο χώρες να εργαστούν από κοινού, ώστε το Βρετανικό Μουσείο να κάνει αυτό που επιβάλλει η ηθική των Μουσείων, σήμερα, δηλαδή να επιστρέψει τα Γλυπτά, εκεί όπου ανήκουν.

Advertisement
Advertisement

Στις συζητήσεις των δύο υπουργών επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμη φορά, η άριστη συνεργασία της Ελληνικής και της Ιταλικής Δημοκρατίας, στον τομέα του Πολιτισμού, σε θεσμικό, μουσειακό, αρχαιολογικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. Η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε τον ρόλο Ελλάδας-Ιταλίας ως θεματοφυλάκων του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, τονίζοντας ότι ο δυτικός πολιτισμός θεμελιώθηκε στη σοφία του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου –  γεγονός  που πρέπει να αναδειχθεί μέσα από κοινές δράσεις στην Ευρώπη και διεθνώς.

Επιδοκιμάζοντας την πρόταση της Λίνας Μενδώνη για κοινές δράσεις σε διεθνές επίπεδο, ο Alessandro Giuli, αναφέρθηκε στον συναισθηματικό και συμβολικό χαρακτήρα  που έχει γι’ αυτόν αυτή η πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα, ως υπουργός Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας, καθώς είχε ταξιδέψει στο παρελθόν σε όλη την Ελλάδα με οδηγό τον Παυσανία.

Ο υπουργός Alessandro Giuli πρότεινε να αναληφθούν δύο πρωτοβουλίες: 1.Κοινή έκθεση με έργα των ελληνοϊταλών ζωγράφων Giorgio De Cirico και Alberto Savinio, σε συνδυασμό με  τις αρχαιότητες που τους ενέπνευσαν στη δημιουργία της «μεταφυσικής σχολής», και 2. Την από κοινού  διοργάνωση Μεσογειακού Φεστιβάλ Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με στόχο την ανάδειξη των λαϊκών παραδόσεων και των πολιτιστικών δεσμών της περιοχής. Η Λίνα Μενδώνη  συμφώνησε και με τις δυο προτάσεις του ομολόγου της, δηλώνοντας πως μια τέτοια πρωτοβουλία είναι η άριστη ευκαιρία για να  έρθει στο προσκήνιο η Μεσόγειος, ως κοιτίδα πολιτισμού και διαλόγου. 

Παράλληλα, η γενική διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Συραγώ Τσιάρα πρότεινε και τη διοργάνωση μιας έκθεσης βασισμένης στον διάλογο, ανάμεσα στον φουτουρισμό και τη μοντέρνα ελληνική δημιουργία, μέσα από τη  σύνδεση τριών μορφών – του Filippo Tomaso Marinetti, του Κωνσταντίνου Καβάφη και του Κωνσταντίνου Παρθένη. Ο Alessandro Giuli συμφώνησε ασμένως και πρότεινε η έκθεση να φιλοξενηθεί σε εμβληματικούς χώρους σύγχρονης τέχνης, στη Ρώμη, όπως «το Εθνικό Μουσείο Τέχνης του 21ου αιώνα».

Μία ακόμη πρόταση ανταλλαγής αρχαιολογικών εκθέσεων, στην οποία συμφώνησαν οι δύο υπουργοί, αφορά στις δύο εκθέσεις, μία ελληνική και μία ιταλική, που, σήμερα, παρουσιάζονται στη Σαντορίνη και στην Πομπηία, αφιερωμένες στις γυναίκες του αρχαίου κόσμου: Τις «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων» και την έκθεση «Όντας γυναίκα στην Πομπηία» που εκτίθεται στο αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας. Στόχος είναι η συνέκθεση στην Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά η από κοινού περιοδεία τους σε άλλες χώρες.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης Διμερούς Συνεργασίας για τη συντήρηση αρχαιοτήτων της «Συλλογής Symes». Πρόκειται για τον επίλογο μίας πολύχρονης πολύκροτης υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας, που είχε αίσιο τέλος, χάρη στην πολυεπίπεδη και αρμονική συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων. Το Μνημόνιο υπεγράφη από τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Ολυμπία Βικάτου, και τον επικεφαλής του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού Luigi La Rocca.