Η εμβληματική παράσταση στο θέατρο Φρύνιχος. Παράλληλα, διοργανώνεται το διεθνές συμπόσιο «Μύθος και Μνήμη: Η Ορέστεια στον σύγχρονο κόσμο».

chat icon
Link copied!

Ένα τριήμερο αφιερωμένο στην «Ορέστεια» του Αισχύλου, που συνδυάζει τη θεατρική πράξη με τον φιλοσοφικό στοχασμό, διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στις 25–27 Ιουλίου.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η εμβληματική παράσταση της Ορέστειας, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και σκηνοθεσία του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη και δασκάλου, Θεόδωρου Τερζόπουλου.

Advertisement
Advertisement

Η «Ορέστεια» του Τερζόπουλου έχει αναγνωριστεί ως μια από τις σπουδαιότερες στιγμές στην πρόσφατη ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Έργο βαθιά διανοητικό, συγκλονίζει με την ενέργειά του, διευρύνει τα όρια της τέχνης και αφηγείται, εντέλει, την ιστορία της ίδιας της ανθρωπότητας.

Μετά τη θριαμβευτική της υποδοχή από κοινό και κριτικούς και προτού ολοκληρώσει τον φετινό, νέο κύκλο παραστάσεων στην Επίδαυρο, η «Ορέστεια», με την υποστήριξη του Ε.Π.Κε.Δ., παρουσιάζεται στο ατμοσφαιρικό θέατρο «Φρύνιχος», στις 25 και 26 Ιουλίου.

Παράλληλα, στις 26–27 Ιουλίου, διεξάγεται το διεθνές συμπόσιο με τίτλο «Μύθος και Μνήμη: Η Ορέστεια στον σύγχρονο κόσμο», με τη συμμετοχή διακεκριμένων θεωρητικών, σκηνοθετών και καλλιτεχνών.

Στόχος του συμποσίου είναι η σύγχρονη ανάγνωση του αρχαίου δράματος υπό το πρίσμα των σημερινών υπαρξιακών και πολιτικών ερωτημάτων.

Ξεχωριστές ενότητες του προγράμματος περιλαμβάνουν:

  • Την ανοιχτή συνομιλία «Δικαίωμα στη Μυθολογία», όπου ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συζητά με πέντε νέες σκηνοθέτριες του αρχαίου δράματος
  • Και τη συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης, οι οποίοι μοιράζονται με το κοινό το καλλιτεχνικό τους ταξίδι και τις δημιουργικές διαδικασίες πίσω από την παραγωγή.

 

 

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, με μακρόχρονη δημιουργική σχέση με το Ε.Π.Κε.Δ. επιστρέφει στους Δελφούς -από το 1985 και για περίπου 15 χρόνια διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής των Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς, όπου προσκάλεσε σημαντικούς δημιουργούς του παγκοσμίου θεάτρου όπως τους Χάινερ Μύλλερ, Ταντάσι Σουζούκι,  Ρόμπερτ Γουίλσον, Αντρέι Σερμπάν, Γουόλε Σογίνκα, Μιν Τανάκα- σε μια σπάνια συνάντηση τέχνης, μνήμης και διαλόγου.