«Φυσικά και ήταν ατύχημα, αλλά αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν χωρίς να μας μιλήσουν -αυτό δεν είναι ατύχημα. Αυτό είναι εφιάλτης για κάθε μουσείο» (βίντεο).

chat icon
Link copied!

Το Palazzo Maffei, στη Βερόνα, έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από κάμερα κλειστού κυκλώματος, που δείχνουν έναν άνδρα και μια γυναίκα να φωτογραφίζουν ο ένας τον άλλον προσποιούμενοι ότι κάθονται στη λεγόμενη «καρέκλα του Βαν Γκογκ». Με τη διαφορά ότι όταν ο άνδρας επιχειρεί να καθίσει όντως πάνω στην καρέκλα, τη συνθλίβει. 

Η διεύθυνση του Μουσείου δήλωσε ότι το ζευγάρι έφυγε προτού το προσωπικό αντιληφθεί τι έχει συμβεί.

Advertisement
Advertisement

«Μερικές φορές χάνουμε το μυαλό μας για να τραβήξουμε μια φωτογραφία και δεν σκεφτόμαστε τις συνέπειες», δήλωσε η διευθύντρια του Μουσείου Vanessa Carlon. «Φυσικά και ήταν ατύχημα, αλλά αυτοί οι δύο άνθρωποι έφυγαν χωρίς να μας μιλήσουν – αυτό δεν είναι ατύχημα. Αυτό είναι εφιάλτης για κάθε μουσείο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το BBC, το περιστατικό συνέβη τον Απρίλιο. Το Palazzo Maffei έδωσε στη δημοσιότητα το οπτικό υλικό στις 12 Ιουνίου.

Η καρέκλα, έργο του Ιταλού καλλιτέχνη Nicola Bolla, είναι διακοσμημένη με κρύσταλλα Swarovski και το όνομα της είναι ένας φόρος τιμής στον πίνακα του Ολλανδού καλλιτέχνη που απεικονίζει μια απλή καρέκλα.

Όπως εξηγεί η ιστορικός τέχνης του Palazzo Maffei, Carlotta Menegazzo, ενώ το έργο του Bolla φαίνεται σταθερό, το πλαίσιο του είναι ως επί το πλείστον κούφιο και συγκρατείται με αλουμινόχαρτο.

«Πάνω στην καρέκλα υπήρχε ένα σημείωμα που προειδοποιούσε τους επισκέπτες να μην την αγγίζουν, και φυσικά είναι τοποθετημένη σε ένα βάθρο, οπότε είναι απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται για πραγματική καρέκλα», σημειώνει η κ. Menegazzo.

Advertisement

Τα δύο πόδια και το κάθισμα είχαν σπάσει, αλλά η ιστορικός τέχνης εξήγησε ότι έγινε «εξαιρετική δουλειά» για την αποκατάσταση του έργου, το οποίο βρίσκεται και πάλι στη θέση του.

Το Palazzo Maffei άνοιξε το 2020 και διαθέτει 650 εκθέματα, μεταξύ των οποίων πίνακες του Πικάσο και αρχαία αιγυπτιακή τέχνη.

Στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες είναι διακριτικοί, τονίζει η Vanessa Carlon.

Advertisement

 

«Καθένας θα πρέπει να εισέρχεται σε χώρους τέχνης, σε μουσεία ή εκκλησίες, οπουδήποτε εκτίθεται τέχνη, με περισσότερο σεβασμό. Η τέχνη πρέπει να γίνεται σεβαστή και να αγαπιέται γιατί είναι πολύ εύθραυστη», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από BBC

Advertisement