Δικαστήριο της Αυστραλίας καταδίκασε έκρινε ένοχο το δίκτυο ABC για την απόλυση ραδιοφωνικό παραγωγό έπειτα από ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδεόταν με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Το ABC που θεωρείται από πολλούς Αυστραλούς προπύργιο του της απεξάρτησης και αμερόληπτης δημοσιογραφίας, ζήτησε συγγνώμη αφού καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση 70.000 δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 39.203 ευρώ) στην Αντουανέτ Λατούφ, ενώ εκκρεμεί ακόμη να καθοριστεί κι πρόσθετη οικονομική ποινή.
«Λυπούμαστε για τον τρόπο διαχείρισης της απόφασης να αποσύρουμε την κα Λατούφ από τον ραδιοφωνικό σταθμό και την ψυχική οδύνη που της προκάλεσε αυτό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ABC Χιου Μαρκς.
Το δίκτυο παραβίασε τον νόμο περί απασχόλησης απολύοντάς την για «πολιτικές απόψεις που αντιτίθενται στην ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα», επιχειρηματολόγησε ο ομοσπονδιακός δικαστής Ντάριλ Ράνγκια στην απόφασή του.
Τον Δεκέμβριο του 2023, η Αντουανέτ Λατούφ κοινοποίησε στο Instagram μαγνητοσκοπημένο ρεπορτάζ της μη κυβερνητικής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, HRW), για τη σύγκρουση στη Γάζα, με το σχόλιο «η HRW καταγγέλλει την πείνα ως εργαλείο πολέμου».
Απολύθηκε αμέσως και μόλις τρεις ημέρες μετά την έναρξη της ισχύος σύμβασης περιστασιακής απασχόλησης και εκείνη κίνησε νομικές διαδικασίες.
Η Λατούφ είναι μια μόνο από τους πολλούς δημοσιογράφους που έχουν απολυθεί για σχόλια ή αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα.
Ο Τζάκσον Φρανκ, αθλητικός ρεπόρτερ στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, απολύθηκε από το PhillyVoice.com λόγω των σχολίου στο X που έγραφε «Αλληλεγγύη στην Παλιαιστίνη».
Η Ζαχρά αλ-Αχράς απολύθηκε από τον εργοδότη της, την καναδική Global News, λόγω των αναρτήσεών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εφιστούν την προσοχή στα βάσανα αμάχων Παλαιστινίων.
Ο Κασέμ Ράαντ απολύθηκε από το Welt TV, θυγατρική της γερμανικής εταιρείας μέσων ενημέρωσης Axel Springer, επειδή αμφισβήτησε αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε ως εσωτερικές φιλοϊσραηλινές πολιτικές.
Τον περασμένο Απρίλιο, η Google απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από καθιστική διαμαρτυρία για τη σύμβαση του τεχνολογικού γίγαντα για την παροχή υπηρεσιών cloud computing και τεχνητής νοημοσύνης στην ισραηλινή κυβέρνηση. Η Microsoft απέλυσε επίσης δύο υπαλλήλους για την οργάνωση μιας αγρυπνίας υπέρ της Παλαιστίνης πέρυσι.
Πηγές: AFP, Al Jazeera, ΑΠΕ ΜΠΕ