Οι Χούθι έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους
Να «αναζωπυρώνεται» φαίνεται η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, με τους Χούθι της Υεμένης να εντείνουν τις επιθέσεις τους, χτυπώντας δύο πλοία ελληνικών συμφερόντων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μετά από μήνες ηρεμίας στην περιοχή.
Τέσσερις ναυτικοί στο υπό λιβεριανή σημαία, ελληνικών συμφερόντων Eternity C σκοτώθηκαν σε επίθεση με ταχύπλοα και drones στα ανοιχτά της Υεμένης, ενώ είχε προηγηθεί επίθεση σε ένα άλλο σκάφος, το επίσης υπό λιβεριανή σημαία και ελληνικών συμφερόντων MV Magic Seas. Οι νεκροί στο Eternity C, φέρνουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών ναυτικών από επιθέσεις των Χούθι στους επτά από τότε που άρχισαν. Υπενθυμίζεται πως οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι άρχισαν να στοχεύουν σκάφη τον Νοέμβριο του 2023, λέγοντας πως δρουν σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας και εναντίον του Ισράηλ.
Το Eternity C, με 22μελές πλήρωμα- 21 από τις Φιλιππίνες και 1 από τη Ρωσία- δέχτηκε επίθεση με θαλάσσια drones και ρουκέτες από ταχύπλοα, είπαν πηγές του χώρου της ναυτικής ασφάλειας στο Reuters. Το πλοίο ήταν πλέον ακυβέρνητο, ανέφεραν οι εν λόγω πηγές. Μερικές ώρες πριν οι Χούθι είχαν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο MV Magic Seas στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής Υεμένης την Κυριακή, και είχαν υπάρξει αναφορές πως το σκάφος βυθιζόταν.
Από τον Νοέμβριο του 2023 οι Χούθι διαταράσσουν το από θαλάσσης εμπόριο εξαπολύοντας εκατοντάδες drones και πυραύλους κατά σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα, λέγοντας ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ. Αν και είχαν κλείσει κατάπαυση πυρός με τις ΗΠΑ τον Μάιο, είχαν υποστηρίξει ότι θα συνέχιζαν να χτυπούν σκάφη που συνδέονταν με το Ισραήλ.
Μέτρα από το υπουργείο Ναυτιλίας
Tο ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και βρίσκεται σε ετοιμότητα να συνδράμει, εφόσον απαιτηθεί, για την αντιμετώπιση προβλημάτων πλοίων ελληνικής σημαίας και των ναυτικών τους, αλλά και Ελλήνων ναυτικών σε ελληνόκτητα πλοία, μέσω της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας.
«Ως εκ τούτου και δεδομένης της σοβαρής κλιμάκωσης των επιθέσεων από τους Χούθι κατά ελληνόκτητων πλοίων που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα το τελευταίο διήμερο, το Υπουργείο έχει προβεί στις εξής ενέργειες:
-Παρέμβαση στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό
Με πρωτοβουλία της Ελλάδας, το ζήτημα τέθηκε στην υπό εξέλιξη σύνοδο του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Η Ελλάδα ζήτησε συμπόρευση της διεθνούς κοινότητας για την αποκατάσταση της έννομης τάξης στην περιοχή, με πλήρη σεβασμό της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και της Σύμβασης για Ασφάλεια στη Θάλασσα (SOLAS).
-Συνεχής επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ASPIDES.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται σε αδιάλειπτη επιχειρησιακή επαφή (24/7) με την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ASPIDES, η οποία μεριμνά για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην προαναφερόμενη θαλάσσια περιοχή.
-Συνεχής ενημέρωση και συστάσεις προς τη ναυτιλιακή κοινότητα.
Έχουν αποσταλεί αναλυτικές κατευθυντήριες οδηγίες και συστάσεις προς τη ναυτιλιακή κοινότητα, για τον ασφαλέστερο δυνατό διάπλου της περιοχής, με λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων.
-Συστάσεις για την προστασία Ελλήνων ναυτικών.
«Αποδίδοντας απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία των Ελλήνων ναυτικών, οι συστάσεις του Υπουργείου επικοινωνούνται – μέσω των ναυτιλιακών φορέων – και στα ελληνόκτητα πλοία με σημαία άλλης χώρας, δεδομένης της πιθανής απασχόλησης Ελλήνων ναυτικών και σε αυτά» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Συστάσεις από την επιχείρηση «Ασπίδες»

Σε ενημερωτικό σημείωμα της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» (ASPIDES) προς τη ναυτιλιακή κοινότητα σημειώνεται πως η απειλή προς το ναυτικό περιβάλλον «έχει μεταβληθεί».
Η εκτίμηση πλέον είναι «κρίσιμη» για σκάφη που συνδέονται με το Ισραήλ και διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, τα Στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και τον Κόλπο του Άντεν. Η εκτίμηση είναι «μέτρια» για πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και διέρχονται από την ίδια περιοχή και αντίστοιχα «χαμηλή» για σκάφη που δεν συνδέονται με τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται, αυτό αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να στοχευθούν εμπορικά σκάφη στο μέλλον, και για αυτό γίνεται σύσταση προς όλα τα σκάφη να αποφεύγουν την είσοδο στα χωρικά ύδατα της Υεμένης και να πλέουν πιο κοντά στις ακτές της Αφρικής.