Γαλλία και Βρετανία εντείνουν τη συνεργασία τους
Η Γαλλία και η Βρετανία συμφώνησαν την Πέμπτη να εντείνουν τη συνεργασία τους όσον αφορά στα πυρηνικά τους οπλοστάσια, καθώς οι δύο ευρωπαϊκές πυρηνικές δυνάμεις προσπαθούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απειλές απέναντι στην Ευρώπη και την αβεβαιότητα όσον αφορά στη συμμαχία με τις ΗΠΑ.
Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν μετά την ολοκλήρωση μιας τριήμερης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Μακρόν στη Βρετανία, όπου οι δύο σύμμαχοι επιδίωξαν να «γυρίσουν σελίδα» μετά από χρόνια αναταραχής λόγω του Brexit.
«Αυτό το πρωί υπογράψαμε τη διακήρυξη του Νόρθγουντ, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά πως συντονίζουμε την ανεξάρτητη πυρηνική αποτροπή μας» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ σε συνέντευξη Τύπου με τον Εμανουέλ Μακρόν.
«Από σήμερα οι αντίπαλοί μας θα γνωρίζουν πως οποιαδήποτε ακραία απειλή προς αυτή την ήπειρο θα φέρει απάντηση από τα δύο έθνη μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επίδειξη της σημασίας αυτής της σχέσης» πρόσθεσε.
Ο αμφισβήτηση από πλευράς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ των ΗΠΑ όσον αφορά στον διαμοιρασμό των βαρών του ΝΑΤΟ και τα «ανοίγματα» προς τη Ρωσία έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Ευρώπη σχετικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην άμυνα της Ευρώπης. Η κύρια πυρηνική αποτροπή της Ευρώπης προέρχεται από τις ΗΠΑ και αποτελεί σύμβολο της διατλαντικής αλληλεγγύης.
Ο Μακρόν είπε ότι οι δύο χώρες έχουν ήδη δημιουργήσει μια επιτροπή επίβλεψης για τον συντονισμό της συνεργασίας τους, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε ως ζωτικής σημασίας. «Η απόφαση είναι πως δεν αποκλείουμε τον συντονισμό των αποτροπών μας. Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να ακούσουν οι εταίροι και οι αντίπαλοί μας» πρόσθεσε.
Αν και οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν τις δικές τους διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στρατηγική αμφισημία, η κίνηση αυτή υποδεικνύει όντως ενίσχυση της προστασίας της ηπείρου σε μια περίοδο που η αξιοπιστία των ΗΠΑ ως συμμάχου αμφισβητείται. Ο Μακρόν είχε πει στο παρελθόν ότι θα εκκινούσε στρατηγικό διάλογο όσον αφορά στην προστασία που παρέχει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας στους Ευρωπαίους εταίρους της.
Οι ΗΠΑ διατηρούν στην Ευρώπη πυρηνικά όπλα και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, σε βάσεις ανά την ήπειρο. Η Γαλλία δαπανά περίπου 5,6 δισ. ευρώ ετησίως για τα περίπου 290 πυρηνικά της όπλα- το τέταρτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο. Η Βρετανία χαρακτηρίζει το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο ως «επιχειρησιακά ανεξάρτητο», μα αντλεί πυραυλική τεχνολογία από τις ΗΠΑ και βασίζεται σε αυτές για θέματα υποστήριξης».
Με πληροφορίες από Reuters