Η κορυφή του ηφαιστείου προεξέχει μέσα από έναν «θόλο» νεφών, φαινόμενο σύνηθες κατά την περίοδο του αφηλίου του Άρη, όταν ο πλανήτης βρίσκεται στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τον Ήλιο.
Το Άρσια Μονς, το νοτιότερο από τα τρία τεράστια ηφαίστεια της οροσειράς Θάρσις, δεσπόζει στον Άρη με ύψος που αγγίζει τα 20 χιλιόμετρα, ξεπερνώντας κατά πολύ το ψηλότερο ηφαίστειο της Γης, το Μάουνα Λόα, το οποίο υψώνεται περίπου 9 χιλιόμετρα από τον πυθμένα του Ειρηνικού.
Πρόσφατα, το διαστημόπλοιο Mars Odyssey της NASA, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη από το 2001, κατέγραψε μια εντυπωσιακή εικόνα: το τεράστιο Άρσια Μονς να ξεπροβάλλει μέσα από ένα πυκνό στρώμα σύννεφων παγωμένου νερού, νωρίς το πρωί. Η λήψη πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαΐου και αποτελεί την πρώτη φορά που ένα από τα ηφαίστεια του Άρη απαθανατίζεται στον ορίζοντα του πλανήτη — θυμίζοντας εικόνες της Γης όπως φαίνονται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η κορυφή του ηφαιστείου προεξέχει μέσα από έναν «θόλο» νεφών, φαινόμενο σύνηθες κατά την περίοδο του αφηλίου του Άρη, όταν ο πλανήτης βρίσκεται στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τον Ήλιο.
Για να καταγράψει αυτή την πρωτοποριακή άποψη, το Odyssey εκτέλεσε μια περιστροφή 90 μοιρών, επιτρέποντας στην κάμερα THEMIS (Thermal Emission Imaging System), που έχει σχεδιαστεί για να μελετά την επιφάνεια του Άρη, να καταγράψει τον ορίζοντα. Αυτή η καινοτόμος γωνία θέασης προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για τα στρώματα σκόνης και νεφών, καθώς και για τις εποχιακές μεταβολές της αρειανής ατμόσφαιρας.
Something big is peeking through Martian clouds. 🌋
— NASA JPL (@NASAJPL) June 6, 2025
The Odyssey orbiter captured a stunning view of Arsia Mons, a volcano that dwarfs the tallest ones here on Earth. This perspective helps scientists study how dust and ice clouds change over the seasons. https://t.co/p1BIiSQokr pic.twitter.com/SxvGJE6itw
«Βλέπουμε κάποιες πραγματικά σημαντικές εποχιακές διαφορές σε αυτές τις εικόνες του ορίζοντα», ανέφερε ο Michael D. Smith, πλανητικός επιστήμονας στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA. «Μας παρέχουν νέες ενδείξεις για το πώς εξελίσσεται η ατμόσφαιρα του Άρη με την πάροδο του χρόνου».
Η κατανόηση των νεφών αυτών είναι καθοριστική για την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών στον Άρη και τον σχεδιασμό μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών, συμπεριλαμβανομένων ασφαλών προσγειώσεων. Το ίδιο το Άρσια Μονς, πέρα από γεωλογικό θαύμα —με διάμετρο που φτάνει τα 450 χιλιόμετρα— αποτελεί και κλειδί για την κατανόηση της ατμοσφαιρικής δυναμικής του πλανήτη.
Ο Τζόναθαν Χιλ, υπεύθυνος επιχειρήσεων για την κάμερα THEMIS, συνοψίζει τον ενθουσιασμό της επιστημονικής ομάδας:
«Επιλέξαμε το Άρσια Μονς με την ελπίδα ότι θα καταφέρναμε να δούμε την κορυφή να υψώνεται πάνω από τα σύννεφα, νωρίς το πρωί. Και πράγματι, δεν μας απογοήτευσε».