Στόχος να γίνει η ΕΕ ένας παγκόσμιος δρών, σύμφωνα με τον Αντόνιο Κόστα. Μεταναστευτικό και Πληθώρα θεμάτων - Ρητή αναφορά στα συμπεράσματα για το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.
Βρυξέλλες
Μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Χάγη, οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (26–27 Ιουνίου 2025) με γεμάτη ατζέντα και κρίσιμα διακυβεύματα. Στο επίκεντρο: η επιβίωση, η ανταγωνιστικότητα, η ενίσχυση του ευρώ σε διεθνές επίπεδο και η στρατηγική αναβάθμιση της Ένωσης σε έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου η απρόβλεπτη και επιθετική πολιτική του Τραμπ, η αναθεωρητική Ρωσία και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, επανακαθορίζουν την παγκόσμια τάξη.
Επιπλέον, οι ηγέτες της ΕΕ καλούνται να διαχειριστούν ευαίσθητα ζητήματα όπως η αυξανόμενη πίεση για κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στο Ισραήλ έπειτα και από εσωτερική αξιολόγηση που διαπιστώνει παραβιάσεις ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, αλλά και η επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας με τη γνωστή άρνηση της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.
AdvertisementAdvertisementΣτα συμπεράσματα το τουρκολυβικό μνημόνιο
Η Ελλάδα ζητεί σθεναρή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στις παράνομες μεταναστευτικές ροές, και στη Λιβύη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ήδη από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι η χώρα θα κάνει «τη ζωή των διακινητών από τη Λιβύη πολύ δύσκολη», ενώ τόνισε ότι θα ζητήσει να συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα η ρητή αναφορά στο παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.
Σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού κειμένου, που η HuffPost έχει δει, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να αναφέρει ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ανησυχητική, με δυνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις μεταναστευτικές ροές. Επαναβεβαιώνει την αταλάντευτη στήριξη της ΕΕ προς τη Λιβύη και την Αποστολή Στήριξης του ΟΗΕ στη χώρα και υπενθυμίζει ότι το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας–Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, αντίκειται στο Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.
Το διακύβευμα
Το διακύβευμα της Συνόδου, όπως το διατυπώνει στην επιστολή πρόσκλησης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, είναι ξεκάθαρο:
«Οφείλουμε να οικοδομήσουμε μια πιο ανταγωνιστική, ασφαλή και αυτόνομη Ευρώπη για τους πολίτες μας. Και να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ παραμένει ένας αποτελεσματικός, προβλέψιμος και αξιόπιστος παγκόσμιος δρών.»
Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια: Με ορίζοντα το 2030
Υπό την πίεση των γεωπολιτικών εξελίξεων και με φόντο τα συμπεράσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες θα συζητήσουν την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής αμυντικής ετοιμότητας έως το 2030, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και την ανάγκη για κοινή στρατηγική και αποτελεσματική κατανομή των πόρων. Η Επιτροπή και η ΕΚΤ έχουν ήδη θέσει στο τραπέζι την ανάγκη για νέα ευρωπαϊκά οικονομικά εργαλεία, ώστε να ξεπεραστούν τα εθνικά όρια δαπανών.
Ουκρανία: Σταθερή υποστήριξη και επόμενα βήματα
Η Σύνοδος ανοίγει με παρέμβαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στο τραπέζι τίθεται η αποτίμηση της διπλωματικής δυναμικής για μια δίκαιη ειρήνη, η ενίσχυση της πορείας ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, και η επιβεβαίωση της στήριξης που έχει πλέον ξεπεράσει τα 150 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 50,8 δισ. σε στρατιωτικό επίπεδο.
AdvertisementΟ Αντόνιο Κόστα δηλώνει:
«Η ΕΕ θα παραμείνει αταλάντευτη στη στήριξη της Ουκρανίας. Ο στόχος παραμένει: δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, στη βάση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.»
Μέση Ανατολή και Γάζα: Διπλωματία ή αδιέξοδο
Οι ηγέτες θα εξετάσουν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής. Οι προτεραιότητες που θέτει η ΕΕ είναι η ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, η άμεση κατάπαυση του πυρός, η απελευθέρωση των ομήρων και η προώθηση της λύσης των δύο κρατών. Το Συμβούλιο θα εξετάσει ποια διπλωματικά μέσα διαθέτει η Ένωση, με βάση και τα πορίσματα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την εφαρμογή της ειρηνευτικής λύσης.
AdvertisementΓεωοικονομία και Ανταγωνιστικότητα: Η μάχη για την επιβίωση
Σε μια περίοδο που οι οικονομικές προκλήσεις συνδέονται άμεσα με τη στρατηγική αυτονομία, οι ηγέτες θα συζητήσουν την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, την εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς και των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, αλλά και τις σχέσεις με βασικούς διεθνείς εταίρους. Η συζήτηση για ένα «ασφαλές ευρωπαϊκό περιουσιακό στοιχείο» επανέρχεται, ως μέσο στήριξης των πιο ευάλωτων οικονομιών αλλά και ως απάντηση στις γεωπολιτικές πιέσεις που δέχεται η ΕΕ.
Μολδαβία και Δυτικά Βαλκάνια: Η γειτονιά της Ευρώπης
Οι ηγέτες θα επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στην κυριαρχία, την ανθεκτικότητα και την ενταξιακή πορεία της Μολδαβίας, ενόψει της Συνόδου ΕΕ–Μολδαβίας στις 4 Ιουλίου στο Κισινάου. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Κόστα θα ενημερώσει το σώμα για την πρόσφατη περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της συνολικής ευρωπαϊκής στρατηγικής για την περιοχή.
Εσωτερική Ασφάλεια και Υβριδικές Απειλές
Η ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα απέναντι σε κρίσεις και απειλές είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη. Θα συζητηθεί η ενίσχυση της ετοιμότητας απέναντι σε φυσικές ή τεχνολογικές κρίσεις, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και των δικτύων διακίνησης, καθώς και η προστασία από υβριδικές επιθέσεις και παραπληροφόρηση. Ο στόχος είναι η δημιουργία μιας πραγματικής «Ένωσης Προετοιμασίας».
Advertisement