Στα χέρια του Μακρόν η έκθεση για το ρόλο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ποιος ο τρόπος δράσης της. Σε διχασμό τα πολιτικά κόμματα στη Γαλλία.

chat icon
Link copied!

Οι ισλαμιστές μέσω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και άλλων πανευρωπαϊκών οργανώσεων «δορυφόρων» αποτελούν απειλή για την εθνική συνοχή της Γαλλίας, ενώ επιχειρούν να επηρεάσουν και τις Βρυξέλλες στη λήψη αποφάσεων, αναφέρει εμπιστευτική κυβερνητική έκθεση που παρουσιάστηκε στον Γάλλο πρόεδρο την Τετάρτη (21/5) και αναμένεται να δημοσιευθεί εντός της εβδομάδας.

Σε αυτή τονίζεται μεταξύ άλλων ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του ”πολιτικού ισλαμισμού”.

Advertisement
Advertisement

Οι συντάκτες της έκθεσης, οι οποίοι επισκέφθηκαν 10 διαφορετικές περιοχές της Γαλλίας και άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα χάνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και έτσι στοχεύει στην Ευρώπη, υποστηριζόμενη με χρήματα από την Τουρκία, το Κατάρ και το Κουβέιτ. 

Από τα κάτω προς πάνω – Από τη Γέννηση μέχρι το θάνατο

Η έκθεση επισημαίνει την εξάπλωση του ισλαμισμού ”από τα κάτω προς τα πάνω” διαβρώνοντας σταδιακά τις κοσμικές αξίες σε τοπικό επίπεδο.

Σε ένα αντίγραφο της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Figaro, οι συντάκτες της, δύο ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, αναγνώρισαν την Ομοσπονδία Μουσουλμάνων της Γαλλίας (FMF) ως την κύρια γαλλική προέλευση της ιστορικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία ιδρύθηκε πριν από 100 χρόνια για να προωθήσει την επιστροφή στις βασικές ισλαμικές αξίες.

Είπαν ακόμη ότι η FMF ελέγχει 139 χώρους λατρείας στη Γαλλία, με άλλους 68 συνδεδεμένους – συνολικά περίπου το 7% του συνόλου. Η οργάνωση διοικούσε επίσης περίπου 280 συλλόγους στον αθλητισμό, την εκπαίδευση, τη φιλανθρωπία και άλλους τομείς, καθώς και 21 σχολεία.

Στόχος του κινήματος ήταν η δημιουργία ”οικοσυστημάτων σε τοπικό επίπεδο” για τη ”διάρθρωση της ζωής των μουσουλμάνων από τη γέννηση μέχρι το θάνατο”.

Δημιουργώντας οικοσυστήματα

«Τα στελέχη του κινήματος, που χαρακτηρίζονται ως σκληροτράχηλοι ακτιβιστές, συνάπτουν σχέση με τις τοπικές αρχές και σταδιακά επιβάλλονται κοινωνικοί κανόνες  όπως η χρήση του Χιτζάμπ, τα γένια, που μαρτυρούν ότι κάποιος είναι πιστός, το γενικότερο ντύσιμο, η νηστεία. Από τη σταδιακή και μεθοδευμένη πρακτική τελικά επιβάλλονται ως νόρμες και το  «οικοσύστημα παγιώνεται», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Advertisement

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η θρησκευτική πρακτική γίνεται πιο αυστηρή, με υψηλό επίπεδο κοριτσιών που φορούν την abaya (μακρύ χιτώνα) και μαζική και ορατή αύξηση του αριθμού των νεαρών κοριτσιών που φορούν ισλαμική μαντίλα. Ορισμένες είναι μόλις πέντε ή έξι ετών», αναφέρουν και όποιοι ζουν σε ευρωπαϊκά κράτη το διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι. Γειτονιές ακόμη και στο κέντρο της πρωτεύουσας της ΕΕ στις Βρυξέλλες με καταστήματα τα οποία πωλούν ρουχισμό που καλύπτει ολόκληρο το σώμα και το πρόσωπο ακόμη και για ηλικίες πρώτων τάξεων του δημοτικού.

Πιέσεις στις Βρυξέλλες

Αναφορές στην έκθεση κάνει και το Politico το οποίο αναφέρει ότι έχει δει την έκθεση και σε αυτή αναφέρεται ότι οι προσκείμενες στην Μουσουλμανική Αδελφότητα Οργανώσεις επιχειρούν να επηρεάσουν τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω «σημαντικών δραστηριοτήτων άσκησης πίεσης».

Για παράδειγμα αναφέρει ότι έχουν προσπαθήσει να πιέσουν τις Βρυξέλλες προκειμένου να ποινικοποιήσουν τη «βλασφημία» και να προωθήσουν ένα «μοναδικό» όραμα της θρησκευτικής ελευθερίας που έρχεται σε σύγκρουση με το αυστηρό μοντέλο ενός κοσμικού κράτους.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι ευρωβουλευτές φέρονται να ήταν «ιδιαίτερα στοχοποιημένοι», αναφέρει η έκθεση. 

Advertisement

Σύμφωνα με την ίδια πηγή μεταξύ των οργανώσεων που αναφέρονται είναι το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Μουσουλμάνων (CEM) και το Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Μουσουλμανικών Οργανώσεων Νεολαίας και Φοιτητών (FEMYSO). Η έκθεση υποστήριζε ότι μέλη του στενού κύκλου της Αδελφότητας ήταν μέλη του CEM και ότι το FEMYSO χρησιμοποιούνταν ως «δομή εκπαίδευσης» για τα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.  

Κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή

Παράλληλα βάσει των πληροφοριών που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το AFP,  σημειώνεται ότι «η πραγματικότητα αυτής της απειλής αν και δεν περιλαμβάνει βίαιη δράση, ενέχει τον κίνδυνο ζημιάς στον ιστό της κοινωνίας και στους δημοκρατικούς θεσμούς … και, ευρύτερα, στην εθνική συνοχή».

«Η αποφασιστική και μακροπρόθεσμη δράση επί τόπου φαίνεται απαραίτητη για να αναχαιτιστεί η άνοδος του πολιτικού ισλαμισμού», ανέφεραν οι συντάκτες και προσθέτουν ότι στόχος της διείσδυσης είναι να επέλθουν αλλαγές στην κοσμικότητα του κράτους και σε ζητήματα ισότητας των φύλων.

Advertisement

Η έκθεση αναφέρει ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα διεξήγαγε τμήματα της εκστρατείας επιρροής της υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της ισλαμοφοβίας και αρκετοί τη συνδέουν με την αποτυχημένη απόπειρα της διαφημιστικής καμπάνιας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση «το χιτζάμπ είναι ελευθερία».

 

 Ισλαμισμός σε χαμηλή συχνότητα

Η επιρροή στη δημόσια σφαίρα και τη δημιουργία όλο και περισσότερων ισλαμιστικών οικοσυστημάτων δημιουργεί έναν ισλαμισμό σε χαμηλή συχνότητα που όμως προωθεί τη Σαρία στις κοσμικές κοινωνίες της Δύσης, είναι ο προβληματισμός που εκφράζει ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Bruno Retailleau ο οποίος φέρεται να είναι αυτός που διέρρευσε την έκθεση.

Advertisement

Εντωμεταξύ σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης το προεδρικό μέγαρο Ελιζέ ανέφερε ότι ο Μακρόν διέταξε την Τετάρτη την κυβέρνηση να καταρτίσει προτάσεις υπό το πρίσμα της «σοβαρότητας των γεγονότων» που διαπιστώνεται στην έκθεση.

Advertisement

Από την πλευρά τους οι συντάκτες της έρευνας προτείνουν, μεταξύ άλλων, για να υπάρξει αλλαγή, η Γαλλία να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, όπως και μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού η οποία πρέπει να συνδυαστεί με ανανεωμένες προσπάθειες για την προώθηση ενός «κοσμικού λόγου», καθώς και με «ισχυρά και θετικά μηνύματα προς τη μουσουλμανική κοινότητα», συμπεριλαμβανομένης της διδασκαλίας της αραβικής γλώσσας. Μέτρα που δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν.

Διχασμένη η Γαλλία

Ήδη ο πολιτικός διάλογος στη Γαλλία έχει αρχίσει να φουντώνει. Η Δεξιά και η ακροδεξιά όπως αναφέρει η γαλλική έκδοση της HuffPost έσπευσαν να ξεδιπλώσουν τα συνήθη επιχειρήματά τους επί του θέματος.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Γαλλίας, από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του 2024, πρότεινε την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας σε κορίτσια κάτων των 15 ετών σε δημόσιους χώρους. Η πρότασή του στοχεύει σύμφωνα με τον ίδιο στην προστασία της ισότητας των φύλων και στην αποτροπή επιβολής θρησκευτικών συμβόλων σε ανήλικους. Ωστόσο η πρόταση προκάλεσε την οργή της αριστεράς και των οικολόγων που τον κατηγόρησαν ότι στοχοποιεί τους μουσουλμάνους.

Advertisement

Παράλληλα ο Ζορντάν Μπαρντέλα καλεί σε απαγόρευση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η αριστερά καταγγέλλει «συνωμοσιολογικές φαντασιώσεις» και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος υποστηρίζεται από τους μουσουλμάνους της Γαλλίας, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατεύθυνση που παίρνει ο δημόσιος διάλογος στη Γαλλία μετά την παρουσίαση έκθεσης σχετικά με τον «πολιτικό ισλαμισμό» και τον ρόλο των Αδελφών Μουσουλμάνων στη χώρα. 

Ο Μελανσόν, κατήγγειλε ότι η Ισλαμοφοβία ξεπέρασε τα όρια, ενώ με ανάρτησή του στο Χ είπε «Φτάνει πια! Θα καταστρέψετε τη χώρα». Ο ίδιος θεωρεί ότι το Συμβούλιο Άμυνας που συγκλήθηκε στο Ελιζέ ενισχύει τις «παραληρηματικές θέσεις» της ακροδεξιάς και ότι προωθεί ένα επικίνδυνο κλίμα ισλαμοφοβίας.

Ασχήμες μνήμες

Την ίδια ώρα οι Γάλλοι πολίτες ζουν εδώ και χρόνια σε δύσκολες καταστάσεις. Εκτός από τη ραγδαία αύξηση του αντισημιτισμού, οι εκπαιδευτικοί, ιδίως στα προάστια, διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να διδάξουν γιατί η κοσμική εκπαίδευση προσκρούει στις αντιδράσεις των θρησκευόμενων νέων και των γονέων τους. Ο φόβος να θεωρηθεί κάτι βλάσφημο τους καταστέλλει αφού απειλείται ακόμη και η ζωή τους.

Η μνήμη της δολοφονικής επίθεσης στις 13 Οκτωβρίου 2023 κατά του εκπαιδευτικού Ντομινίκ Μπερνάρ στο Αράς της Γαλλίας είναι ακόμη νωπή. Ο δολοφόνος του ένας πρώην μαθητής του που είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και εξέφρασε το μίσος του για τη Γαλλική Δημοκρατία και τη γαλλική εκπαίδευση.

Ο θάνατος του Μπερνάρ σημειώθηκε ακριβώς τρία χρόνια μετά τη δολοφονία και τον αποκεφαλισμό στο Παρίσι του καθηγητή Σαμουέλ Πατί ο οποίος τόλμησε να δείξει σκίτσα του Μωάμεθ όπως αυτά είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Charlie Hebdo.

Από το 2014 έως το 2019 η Γαλλία είδε μια έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων, το μακελειό στη Charlie Hebdo το 2015, οι επιθέσεις στο Bataclan και το Stade de France στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015, η επίθεση με φορτηγό που έπεσε επάνω σε πεζούς στη Νίκαια στις 14 Ιουλίου 2016 και η επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου στις 11 Δεκεμβρίου 2018, το αποτυχημένο σχέδιο πυροδότησης βομβών στην Παναγία των Παρισίων στις 4 Σεπτεμβρίου 2016, είναι μερικά από τα περιστατικά που έθεταν τη γαλλική κοινωνία σε απανωτά σοκ.

 

Πηγές: HuffPost France, BBC, France24, Le Monde, AFP