Κράτησε περίπου δύο δεκαετίες
Επιχείρηση «Wedlock» ήταν το κωδικό όνομα μιας επιχείρησης για τον εντοπισμό ενός διπλού πράκτορα των Ρώσων στη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙ6.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian, οι επικεφαλής των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών διέταξαν μία από τις πιο «ευαίσθητες» και επικίνδυνες έρευνες από τον Ψυχρό Πόλεμο και μετά, λόγω φόβων πως ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της ΜΙ6 ήταν διπλός πράκτορας για λογαριασμό της Ρωσίας. Το «κυνήγι» διηύθυνε η «αδελφή» υπηρεσία της ΜΙ6, η ΜΙ5, με μέχρι και 35 στελέχη να εργάζονται στην έρευνα, ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο. Η επιχείρηση κράτησε περίπου 20 χρόνια.
Τα στελέχη της επιχείρησης ταξίδεψαν σε προορισμούς ανά τον κόσμο: Σε μία περίπτωση ομάδα παρακολούθησης πήγε στη Μέση Ανατολή για πάνω από μία εβδομάδα, με τα μέλη της να στεγάζονται σε «ασφαλές σπίτι» της CIA. Επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο ταξίδι, καθώς η κυβέρνηση της χώρας δεν είχε ενημερωθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα θεωρείται ότι συνεχιζόταν για περίπου δύο δεκαετίες, χωρίς όμως η ΜΙ5 να μπορεί να καταλήξει με βεβαιότητα σε συμπέρασμα ως προς το αν υπήρχε όντως «ποντικός» στις βρετανικές υπηρεσίες- κάτι που, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενδεχομένως να σημαίνει πως ο πράκτορας- αν υπήρξε όντως- κατάφερε να τη «βγάλει καθαρή».
«Νομίζαμε πως είχαμε έναν άλλο Φίλμπι στα χέρια μας» είπε μια πηγή, αναφερόμενη στον Κιμ Φίλμπι, διαβόητο διπλό πράκτορα της ΜΙ6- μέλος ομάδας Βρετανών που είχαν στρατολογηθεί από την ΕΣΣΔ, τους λεγόμενους «Cambridge Five».
Η ΜΙ6 είναι η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη συλλογή πληροφοριών στο εξωτερικό και τον χειρισμό πρακτόρων, η ΜΙ5 είναι η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας, που αξιολογεί τις απειλές για την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας. Η έρευνα της ΜΙ5 άρχισε τη δεκαετία του 1990 και θεωρείται ότι συνεχίστηκε τουλάχιστον ως το 2015. Ως τότε το στέλεχος που είχε στο «μικροσκόπιο» η ομάδα της επιχείρησης Wedlock είχε φύγει από την ΜΙ6. Σημειώνεται πως η αρχική πληροφορία είχε προέλθει από τη CIA, που ήταν πεπεισμένη ότι στέλεχος των βρετανικών υπηρεσιών στο Λονδίνο περνούσε πληροφορίες στους Ρώσους. Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί πως, σε μία περίοδο της έρευνας, στην ηγεσία της ρωσικής FSB ήταν ο Βλάντιμιρ Πούτιν.