Στον απόηχο του «φλερτ» Μελόνι - Ερντογάν και στον απόηχο των ευρωπαϊκών αποφάσεων για το SAFE.

chat icon
Link copied!

 

H ίδρυση κοινού επιχειρηματικού σχήματος (joint venture) από την ιταλική Leonardo και την τουρκική Baykar Technologies, η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών τηλεκατευθυνόμενων (μη επανδρωμένων) συστημάτων – drone – κάνει τον γύρο της Ευρώπης μέσω του ιταλικού Τύπου.

Advertisement
Advertisement

Η νέα εταιρεία, με την ονομασία LBA Systems, αποτελεί μετεξέλιξη του μνημονίου κατανόησης (MoU) που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες τον περασμένο Μάρτιο, ενώ είναι αξιοσημείωτο  ότι έρχεται σε χρονική περίοδο αναβάθμισης των τουρκο-ιταλικών σχέσεων σε συνδυασμό με προσωπικές επαφές Ερντογάν – Μελόνι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεξιά, συναντάται με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι στη βίλα Doria Pamphilj, στη Ρώμη, Τρίτη 29 Απριλίου 2025. (AP Photo/Francisco Seco) via Associated Press

 

«Η Leonardo και η Baykar θα κατέχουν από ένα μερίδιο 50% στην LBA Systems, η οποία θα εδρεύει νομικά και επιχειρησιακά στην Ιταλία. Η κοινοπραξία -που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αεροπορικής έκθεσης του Παρισιού στο Le Bourget- θα είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παραγωγή και την υποστήριξη μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAS)», αναφέρει δελτίο Τύπου της Leonardo.

Ταυτόχρονα, διευκρινίζεται ότι η Baykar θα επικεντρωθεί στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη προηγμένων μη επανδρωμένων πλατφορμών, ενώ η Leonardo θα παρέχει ηλεκτρονικά συστήματα αιχμής, θα εφαρμόσει τις δυνατότητες ομαδοποίησης και σμήνους επανδρωμένων – μη επανδρωμένων αεροσκαφών και θα συμμετάσχει στις δραστηριότητες εξειδίκευσης και πιστοποίησης.

ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ – 16 ΙΟΥΝΙΟΥ: Ο πρόεδρος της Baykar Selcuk Bayraktar και ο διευθύνων σύμβουλος της Leonardo Roberto Cingolani παρευρίσκονται στην τελετή υπογραφής ίδρυσης κοινοπραξίας μεταξύ της Baykar Technologies και της Leonardo στο Παρίσι, Γαλλία, στις 16 Ιουνίου 2025. Η συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα στρατηγική συνεργασία στον αμυντικό και αεροδιαστημικό τομέα μεταξύ των δύο εταιρειών. (Photo by Mustafa Yalcin/Anadolu via Getty Images) Anadolu via Getty Images

 

Στον απόηχο του SAFE: Θα «πέσουν» και ευρωπαϊκά χρήματα;

Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης εύλογα γεννά απορίες, σε σχέση με τις δυνατότητες χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να αναζητήσουν εντός ευρωπαϊκού πλαισίου οι Ιταλοί και Τούρκοι συνέταιροι, καθώς η σύμπραξη αμυντικών βιομηχανιών εντός της ΕΕ επιτρέπει τέτοιες σκέψεις.

Advertisement

Σχολιάζοντας με ενθουσιασμό την συμφωνία, ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Leonardo, δηλώνει ότι «η τεχνολογική συνεργασία είναι ένα ισχυρό μέσο για την αντιμετώπιση των πρωτοφανών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο αμυντικός τομέας. Η ενσωμάτωση της εμπειρίας της Leonardo στην πιστοποίηση και τις ολοκληρωμένες τεχνολογίες πολλαπλών τομέων με τις παγκόσμιας κλάσης μη επανδρωμένες πλατφόρμες της Baykar μπορεί πραγματικά να δώσει ουσιαστική ώθηση στην αξιοποίηση ευκαιριών, τόσο σε ολόκληρη την Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

 Το Bayraktar TB3 παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της 55ης Διεθνούς Αεροπορικής Έκθεσης του Παρισιού στο αεροδρόμιο Le Bourget, βόρεια του Παρισιού, Γαλλία, στις 16 Ιουνίου 2025. (Photo by Mustafa Fuat Er/Anadolu via Getty Images) Anadolu via Getty Images

 

O Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, πρόεδρος και CTO της Baykar Technologies, δηλώνει από την πλευρά του για την συγκεκριμένη συνεργασία: «Στη Baykar, πιστεύαμε πάντα ότι το μέλλον της αεροδιαστημικής βρίσκεται στις τολμηρές ιδέες και στην καινοτομία που σπάει τα όρια. Ως ο κορυφαίος παγκοσμίως κατασκευαστής και εξαγωγέας UAV, έχουμε μετατρέψει αυτή την πεποίθηση σε πραγματικότητα στο πεδίο. Αυτή η συνεργασία με την Leonardo – μια εταιρεία με παγκόσμιας κλάσης τεχνογνωσία στα συστήματα C4I και δυνατότητες υποστήριξης στην αεροπορία – είναι κάτι περισσότερο από μια συνεργασία- είναι ένας καταλύτης για το τι θα ακολουθήσει. Μαζί, δημιουργούμε μια νέα γενιά μη επανδρωμένων συστημάτων που δεν είναι μόνο έξυπνα και έτοιμα για αποστολή, αλλά έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την ηθική και τη διαλειτουργικότητα. Σε έναν κόσμο αυξανόμενης πολυπλοκότητας, αυτή η συμμαχία θα προσφέρει την παγκόσμια ασφάλεια με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη που απαιτεί το αύριο. Αυτή η εταιρική σχέση αντανακλά τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Baykar για την εμβάθυνση της διεθνούς συνεργασίας και την επέκταση του ρόλου μας ως παγκόσμιου καινοτόμου φορέα σε τεχνολογίες αυτόνομης άμυνας υψηλού αντίκτυπου».

Advertisement