Όταν οι άνθρωποι είναι αγχωμένοι, παίρνουν πιο ριψοκίνδυνες αποφάσεις.
Ο σημαντικότερος παράγοντας πίσω από αυτή την αλλαγή στη συμπεριφορά είναι η μείωση της «απώλειας αποστροφής», σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Άρκανσο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology.
Η απώλεια αποστροφής είναι η ανθρώπινη τάση να επηρεαζόμαστε περισσότερο από μια απώλεια παρά από ένα κέρδος. Με άλλα λόγια, ο πόνος του να χάσεις 100 δολάρια είναι μεγαλύτερος από τη χαρά του να κερδίσεις 100 δολάρια.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι επιδράσεις του άγχους διαφέρουν ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Σε γενικές γραμμές, το άγχος έχει μεγαλύτερη επίδραση στη λήψη αποφάσεων των ανδρών. Όταν είναι αγχωμένες, οι γυναίκες είναι επίσης καλύτερες στην πρόβλεψη του αποτελέσματος μιας απόφασης, ενώ οι άνδρες κατανοούν καλύτερα τις συνέπειες αυτού του αποτελέσματος.
«Στην προσωπική μου ζωή, αν είμαι αγχωμένος, θα περιμένω να πάρω μια απόφαση που μπορεί να έχει πιθανές απώλειες», δήλωσε ο Γκραντ Σιλντς, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογικής επιστήμης και κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Ο Ζακ Γκρέι, διδακτορικός φοιτητής στην ψυχολογία, και ο Τρέι Μαλόουν, πρώην αγροοικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Άρκανσο που τώρα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Περντιού, είναι επίσης συγγραφείς της μελέτης.
Στην έρευνα, 147 συμμετέχοντες τέθηκαν υπό πίεση και κλήθηκαν να πάρουν υποθετικές χρηματοοικονομικές αποφάσεις.
«Ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος είναι εύκολο να εκτιμηθεί, επειδή οι άνθρωποι έχουν μια αρκετά καλή ιδέα για το τι θα έκαναν με τα δικά τους χρήματα», είπε ο Σιλντς. «Η έρευνά μου είχε στόχο την κατανόηση των επιμέρους διεργασιών που εμπλέκονται σε αυτόν τον υπολογισμό».
Οι αποφάσεις των συμμετεχόντων αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας τη θεωρία σωρευτικής προοπτικής, η οποία προτείνει ότι οι αποφάσεις καθοδηγούνται από τέσσερις παράγοντες: απώλεια αποστροφής, αποστροφή στον κίνδυνο, τυχαιότητα (ή στοχαστικότητα) στις επιλογές και παραμόρφωση πιθανοτήτων, δηλαδή η τάση να υπερεκτιμώνται τα απίθανα ενδεχόμενα και να υποτιμώνται τα πιθανά.
Για παράδειγμα, η παραμόρφωση πιθανοτήτων εξηγεί γιατί οι άνθρωποι που αγοράζουν λαχεία επικεντρώνονται στη μικρή πιθανότητα να κερδίσουν, αγνοώντας τη μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν.
Η θεωρία σωρευτικής προοπτικής χρησιμοποιείται ευρέως από τους συμπεριφορικούς οικονομολόγους, αλλά λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πώς το άγχος επηρεάζει αυτούς τους παράγοντες λήψης αποφάσεων.
Στον σημερινό κόσμο, η λήψη μεγαλύτερων ρίσκων όταν είμαστε αγχωμένοι μάλλον δεν είναι καλή στρατηγική. Ωστόσο, ο Σιλντς εικάζει ότι μπορεί να υπάρχει μια εξελικτική εξήγηση για αυτή τη συμπεριφορά.
«Αν είσαι ένας οργανισμός που καταδιώκεται από κάποιον άλλον, τότε έχει νόημα να κάνεις πράγματα που διαφορετικά δεν θα έκανες. Ίσως η λήψη μιας ριψοκίνδυνης απόφασης να είναι καλύτερη από το να μείνεις ακίνητος».
Πηγή: Medicalxpress