Τα περιστατικά καταγράφηκαν σε διάφορα σημεία του κόσμου, όπως ανοιχτά της Καλιφόρνια, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας και της Παταγονίας.
Μερικές φορές, οι φάλαινες δολοφόνοι – γνωστές και ως όρκες – προσφέρουν το θήραμά τους σε ανθρώπους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Η συμπεριφορά αυτή υποδηλώνει ότι κάποιες ιδιαίτερα έξυπνες όρκες ενδέχεται να επιδιώκουν να δημιουργήσουν κοινωνικούς δεσμούς με τους ανθρώπους, αναφέρει ο Independent.
Σε οικιακά ζώα, όπως οι γάτες, είναι γνωστή η συμπεριφορά να αφήνουν θήραμα στην πόρτα ή στα πόδια του ιδιοκτήτη τους – μια πράξη που συχνά ερμηνεύεται ως ένδειξη στοργής ή μοιράσματος. Ωστόσο, τέτοια συμπεριφορά δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι τώρα στην άγρια φύση.
Αυτό αλλάζει με τη δημοσίευση μιας νέας μελέτης στο Journal of Comparative Psychology, όπου ερευνητές από τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και το Μεξικό τεκμηριώνουν 34 περιστατικά, καταγεγραμμένα μέσα σε δύο δεκαετίες, στα οποία όρκες προσφέρουν θήραμα σε ανθρώπους. Τα περιστατικά καταγράφηκαν σε διάφορα σημεία του κόσμου, όπως ανοιχτά της Καλιφόρνια, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας και της Παταγονίας.
«Οι όρκες συχνά μοιράζονται την τροφή τους μεταξύ τους – είναι μια φιλοκοινωνική συμπεριφορά που βοηθά στην ενίσχυση των δεσμών τους», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Τζάρεντ Τάουερς. «Το γεγονός ότι μοιράζονται την τροφή τους και με ανθρώπους, μπορεί να δείχνει την πρόθεσή τους να σχετιστούν μαζί μας».
Οι ερευνητές ανέλυσαν λεπτομερώς τις 34 αυτές περιπτώσεις. Σε 11 από αυτές, οι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο νερό. Σε 21 περιπτώσεις ήταν πάνω σε βάρκες, ενώ σε 2 στην ακτή. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, οι όρκες προσέγγισαν μόνες τους και άφησαν το θήραμα μπροστά στους ανθρώπους.

«Αυτή η συμπεριφορά πιθανόν να αποτελεί μία από τις πρώτες καταγεγραμμένες περιπτώσεις άγριου θηρευτή που χρησιμοποιεί σκόπιμα θήραμα ή αντικείμενα για να προκαλέσει ή να μελετήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά», επισημαίνουν οι επιστήμονες στη μελέτη.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φάλαινες δολοφόνοι δεν απομακρύνονταν αμέσως μετά την προσφορά, αλλά συχνά περίμεναν να δουν την αντίδραση των ανθρώπων. Σε επτά περιπτώσεις, όταν η προσφορά τροφής απορρίφθηκε αρχικά, η όρκα επανέλαβε την προσφορά – κάτι που δείχνει επιμονή και ενδεχομένως πρόθεση επικοινωνίας.
Δεδομένου ότι οι όρκες είναι εξαιρετικά έξυπνα και κοινωνικά ζώα, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς: από την ενίσχυση κοινωνικών σχέσεων έως την εξερεύνηση ή το παιχνίδι.
«Οι όρκες έχουν πρόσβαση σε άφθονη τροφή, καθώς κυνηγούν μεγάλα θηράματα. Η προσφορά της στους ανθρώπους ίσως τους επιτρέπει να εξασκούν πολιτισμικά μαθημένες συμπεριφορές, να εξερευνούν ή ακόμα και να “δοκιμάζουν” τρόπους επικοινωνίας με εμάς», αναφέρει η μελέτη.
Καταλήγοντας, οι ερευνητές τονίζουν: «Λαμβάνοντας υπόψη τις προηγμένες γνωστικές και κοινωνικές ικανότητες των όρκων, είναι πιθανό αυτή η συμπεριφορά να εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς – είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα, με υλικά, πνευματικά ή συναισθηματικά οφέλη. Και όλα αυτά τα ενδεχόμενα μπορούν να συνυπάρχουν».