Στο τραπέζι και αμυντικές συμφωνίες με τη Σ.Αραβία αλλά εκτός συνομιλιών φαίνεται πως είναι Γάζα και προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με Ισραήλ. Επόμενοι σταθμοί Κατάρ, ΗΑΕ.

chat icon
Link copied!

Την τετραήμερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή άρχισε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με στόχο το κλείσιμο συμφωνιών και επενδύσεις ακόμη και ενός τρισεκατομμυρίου και όχι τόσο τη προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στις κρίσεις που μαστίζουν την περιοχή με πρώτη αυτή στη Γάζα.

Οι επισκέψεις του περιλαμβάνουν την Σαουδική Αραβία, όπου έφτασε σήμερα, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ προσπερνά το Ισραήλ, όπως τονίζει και το CNN, μια κίνηση που ενισχύει τις εδώ και καιρό πληροφορίες για κρίση στην σχέση με τον Νετανιάχου. Επίσης, την Πέμπτη ίσως μεταβεί εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας εάν τελικά υπάρξει συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας. 

Advertisement
Advertisement

Business ενός τρισεκατομμυρίου και αμυντική συμφωνία 

Ο Τραμπ, συνοδεύεται από ισχυρούς ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου, περιλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla και συνεργάτη του, του Ίλον Μασκ, σε αυτή την δεύτερη επίσκεψη του Τραμπ στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε ξανά την προεδρία της χώρας.Μαζί του είναι επίσης οι διευθύνοντες σύμβουλοι της BlackRock Λάρι Φινκ και της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ.

 

Εξάλλου, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να ανακοινώσουν επενδύσεις ενδεχομένως και τρισεκατομμυρίων. Η Σαουδική Αραβία ήδη δεσμεύτηκε τον Ιανουάριο για επενδύσεις 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ μέσα στην επόμενη τετραετία, αλλά ο Τραμπ έχει πει ότι θα ζητήσει να φθάσουν το τρισεκατομμύριο, σύμφωνα με το Reuters.

Κατά την παραμονή του στο Ριάντ ο Τραμπ αναμένεται να προτείνει στη Σαουδική Αραβία αμυντική συμφωνία που θα ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρουν πηγές στο Reuters, και πιθανόν θα περιλαμβάνει μια γκάμα εξελιγμένων οπλικών συστημάτων, ανάμεσά τους μεταγωγικά αεροσκάφη C-130.

Συμφωνίες με ΗΑΕ και το δώρο του Κατάρ

Επίσης, λίγο πριν αρχίσει η περιοδεία Τραμπ, η Ουάσιγκτον έδωσε πράσινο φως σε συμβάσεις για την πώληση έξι στρατιωτικών ελικοπτέρων τύπου Chinook CH47-F και συναφούς εξοπλισμού και για τη συντήρηση μαχητικών αεροσκαφών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αθροιστικής αξίας 1,4 δισεκ. δολαρίων. 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μιλούν κατά τη διάρκεια τελετής καφέ στο Βασιλικό Τερματικό του Διεθνούς Αεροδρομίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, (13 Μαΐου 2025) via Associated Press

 

Advertisement

Οι συμβάσεις θα «συνεισφέρουν στην εξωτερική πολιτική και στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ επιτρέποντας να ενισχυθεί η ασφάλεια σημαντικού περιφερειακού εταίρου. Πέραν της σύμβασης για την πώληση των ελικοπτέρων (της Boeing) και συναφούς εξοπλισμού με εκτιμώμενη αξία 1,32 δισεκ. δολαρίων, εγκρίθηκε επίσης σύμβαση εκτιμώμενης αξίας 130 εκατ. δολαρίων για ανταλλακτικά κι εξοπλισμό μαχητικών F-16 των Εμιράτων, ανέφερε χωριστή ανακοίνωση της DSCA.

Οι συνομιλίες και στο ΗΑΕ και στο ΗΑΕ αναμένεται επίσης να επικεντρωθούν σε οικονομικά ζητήματα.

Ειδικότερα βέβαια στο Κατάρ ενδιαφέρον έχει και η απόφαση της βασιλικής οικογένειας να δωρίσει στον Τραμπ ένα πολυτελές αεροσκάφος Boeing 747-8, που θα μετατραπεί ώστε να χρησιμοποιείται ως προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One), κάτι το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις δεδομένου ότι το αμερικανικό Σύνταγμα απαγορεύει σε όσους ασκούν δημόσια εξουσία στις ΗΠΑ να δέχονται δώρα «από έναν βασιλιά ή έναν πρίγκιπα ή ένα ξένο κράτος».

Advertisement

Ο Τραμπ έχει πει ότι μετά τη λήξη της θητείας του θα δωρίσει το αεροσκάφος στο ίδρυμα της προεδρικής του βιβλιοθήκης.

Υποδοχή του Πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Διεθννές Αεροδρόμιο του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, (13 Μαΐου 2025) via Associated Press

 

Εκτός ατζέντας Γάζα και σχέσεις με Ισραήλ – Σε κρίση η σχέση Τραμπ με Νετανιάχου 

Πάντως, ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία αναμένεται να αποφύγουν να συζητήσουν το θέμα της εξομάλυνσης των σχέσεων Ριάντ-Ισραήλ, παρότι το Τελ Αβίβ είναι ο πιο σταθερός γεωπολιτικός σύμμαχος του Τραμπ στην περιοχή.

Advertisement

Ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου στη Μέση Ανατολή, ο Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει πρόοδο στις Συμφωνίες του Αβραάμ, μια σειρά συμφωνιών με τη διαμεσολάβηση του Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία στο πλαίσιο των οποίων αραβικά κράτη περιλαμβανομένων των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν, του Σουδάν και του Μαρόκου, αναγνωρίζουν το Ισραήλ.

Αλλά η άρνηση του Νετανιάχου για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα ή για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους καθιστά απίθανη μια εξέλιξη σε σχετικές συνομιλίες με το Ριάντ, είπαν πηγές στο Reuters.

Επίσης αυτή ακριβώς η στάση του Νετανιάχου καθώς και διαφωνίες στο θέμα της αντιμετώπισης του Ιράν, όπως αναφέρουν πηγές σε Ουάσιγκτον και Τελ Αβιβ, έχει «παγώσει» τις σχέσεις με τον Τραμπ, όπως τονιζει  και το ΒΒC που κατέστησε σαφή την δυσαρέκειά του με μια σειρά από κινήσεις. 

Advertisement

Κατά πρώτον έκλεισε συμφωνία με τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης για μη επίθεση σε αμερικανικού στόχους στην Ερυθρά Θάλασσα αφήνοντας εκτός το Ισραήλ που παραμένει στο στόχαστρό τους. Προχώρησε επίσης σε απευθείας συνομιλίες με τη Χαμάς για την απελευθέρωση του αμερικανοισραηλινού ομήρου και απλά ενημέρωσε το Τελ Αβίβ για το αποτέλεσμα.  

Advertisement

Πηγές: Reuters, BBC, CNN

 

Advertisement