«Είναι το τρίτο επεισόδιο στον πόλεμο, απευθείας και άμεσα, Ισραήλ – Ιράν. Ήταν ο πρώτος, ο δεύτερος λίγο πιο σοβαρός και ο τρίτος που έγινε κανονικά. Και για να για να κρατηθούν τα προσχήματα και να μην συνεχιστεί τουλάχιστον για την ώρα, έτσι όπως φαίνεται, πήγαμε ξανά σε φιλοφρονήσεις.
Άρα, λοιπόν, η ουσία του πράγματος είναι ότι καταστράφηκε ή έχει καταστραφεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έχει εξαρθρωθεί η αντιαεροπορική του άμυνα, έχει εξαρθρωθεί και αποκεφαλιστεί ηγεσία του των Ενόπλων Δυνάμεων και το κυριότερο δεν αναπληρώνονται οι πυρηνικοί του επιστήμονες που εξοντώθηκαν. Έχει χαθεί η γνώση η οποία υπήρχε, διότι επιτέθηκαν και στα τερματικά, μέσω ηλεκτρονικού πολέμου.
Από την άλλη έχει το Ισραήλ μεγάλες, φαίνεται κατά κατά τεκμήριο, ζημιές στις πόλεις, το οποίο ναι μεν δεν του μειώνει την επιχειρησιακή ικανότητα, αλλά όπως γίνεται ευκόλως κατανοητό, μπορεί να του δημιουργήσει πρόβλημα στον ίδιο τον λαό και στο ηθικό του. Αν και μιλάμε για τους Ισραηλινούς που είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου τύπου καταστάσεις, αλλά όχι με αυτόν τον αντίπαλο».
Με αυτή την τοποθέτησή του ξεκίνησε η βίντεο συνομιλία μας με τον Διεθνολόγο Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής Γιώργο Φίλη, αφήνοντας ανοικτό το ζωηρό ενδεχόμενο να υπάρξει συνέχεια στο θέμα του Ιράν, με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος. (Ανεξάρτητα αν σήμερα, ο απρόβλεπτος Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τέτοια εξέλιξη).
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η ανάλυση που κάνει ο Γιώργος Φίλης για το δίδυμο Κίνα – Ρωσία. Η Κίνα δεν μιλάει καθόλου. Οι δε Ρώσοι έβγαλαν μια δήλωση μάλλον υποτυπώδη ή ανούσια για τα προσχήματα.
«Η Κίνα έχει τα πετρέλαια που τους ενδιαφέρει. Η Κίνα έχει και τεράστια συμφέροντα στο Ιράν, δεν θα την συμφέρει να καταστραφεί το Ιράν. Ο Ρώσος έχει την Ουκρανία και δεν δημιουργεί θέμα στο τι πάνε να κάνουν αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί. Όταν λέω έχει την Ουκρανία, θεωρώ ότι η Ρωσία διαπραγματεύεται την εμπλοκή, το επίπεδο της εμπλοκής της στη Μέση Ανατολή.
Νομίζω ότι η κόκκινη γραμμή της Κίνας και της Ρωσίας είναι εάν ή το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πάνε να προσπαθήσουν να αλλάξουν το καθεστώς στο Ιράν. Εννοώ όχι αλλαγή προσώπων, αλλά να φύγει από το Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Να φύγει το θεοκρατικό καθεστώς. Τους ενδιαφέρει ο εξτρεμισμός ισλαμικός; Όχι! Τους ενδιαφέρει, όμως, ότι αν φύγει το καθεστώς, τότε σίγουρα το Ιράν θα γίνει πιο δεκτικό προς τα δυτικά κελεύσματα».
Ο ρόλος της Τουρκίας
Ο Γιώργος Φίλης αναλύει στη συνέχεια τον ρόλο της Τουρκίας, σε όλη αυτή την πολύπλοκη υπόθεση.
«Η Τουρκία δεν αισθάνεται άνετα αυτή τη στιγμή με αυτό που συμβαίνει, γιατί γνωρίζει ότι το Ισραήλ είναι σοβαρό κράτος σε πολλά πράγματα.
Και μάλιστα ο Ερντογάν σήμερα, όπως βλέπουμε, έχει ξεκινήσει νέο γύρο συλλήψεων στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας. 176 μάζεψε σήμερα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο Ερντογάν αρχίζει και φοβάται ότι οι εξελίξεις δεν θα είναι υπέρ της Τουρκίας. Ίσα ίσα αυτό που αντιλαμβάνεται είναι ότιτο ξεκαθαρίζουν λογαριασμοί. Και να το πω καλύτερα, οι εξελίξεις δεν θα είναι υπέρ του Ερντογάν ή υπέρ αυτού του καθεστώτος του Νεοθωμανικού. Θυμηθείτε τον Νετανιάχου να λέει ότι δεν πρέπει να ξαναδούμε οθωμανική αυτοκρατορία στην εποχή μας. Το είπε λίγες μέρες πριν τον πόλεμο του Ιράν».
Ελλάδα – Κύπρος συμφωνία με Ισραήλ
Στη συνέχεια της συζήτησης και με άξονα την Τουρκία, στην οποία απέναντι θα είναι σίγουρα το Ισραήλ, ο Γιώργος Φίλης κάνει μιά πρόταση που θα συζητηθεί:
«Ο πρωθυπουργός μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου, να υπογράψουν στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί δεν είναι χαζοί. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως. Το λέω αυτό, το ξέρω ότι το ζητάνε, το θέλουν οι Ισραηλινοί και αυτό δεν σημαίνει θα πάμε να εμπλακούμε σε πόλεμο με το Ιράν ή με οποιονδήποτε Άραβα της περιοχής. Οι Ισραηλινοί δεν μας θέλουν για αυτό. Αυτό που μας θέλουν είναι να τους εξασφαλίσουμε τα νώτα».
Αραβική Άνοιξη και πυρηνικά Τουρκίας
Σε μιά ερώτηση της HuffPost για την Αραβική Άνοιξη, και τις πυρηνικές δυνάμεις της περιοχής, ο συνομιλητής μας προχωράει σε μιά ενδιαφέρουσα τοποθέτηση και ανάλυση:
«Μέσα σε αυτήν την Αραβική Άνοιξη , είμαστε ήδη μέσα 15 χρόνια. Ενός πολέμου κοσμικών καθεστώτων με θεοκρατικά. Και εδώ κινδυνεύει το Ιράν να χάσει κομμάτια. Για ποιο λόγο; Διότι το Ιράν είναι μια πολυεθνική. Ένα πολυεθνικό κράτος που έχει 20 εκατομμύρια Αζέρους. Μη ξεχνάμε και τον πληθυσμό στα σύνορα με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Μη ξεχνάμε και τους Κούρδους. Μην ξεχνάμε ότι το πρώτο κουρδικό κράτος αμέσως μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε στο Ιράν. Το βραχυπρόθεσμο. Για λίγους μήνες είχε κρατήσει. Αυτή η ιστορία, λοιπόν, ήταν στο Ιράν, ήταν Κούρδοι του Ιράν. Άρα λοιπόν και μια αλλαγή καθεστώτος δεν πρόκειται να γίνει με κάποια εισβολή.
Να υπολογίζουμε και τους αντιπολιτευόμενους. Από συνεχείς επιχειρήσεις επιθέσεων των Αμερικανών ή των Ισραηλινών για να αποσυντονιστεί πλήρως τα κέντρα βάρους του καθεστώτος, με τους αντιπολιτευόμενους θα επέλθει εσωτερική αλλαγή. Και αυτό είναι το πολύ επικίνδυνο με τους Κινέζους και τους Ρώσους που λέγαμε πριν.
Η αποπυρηνικοποίηση του Ιράν δεν νομίζω ότι θα πείραζε ούτε τους Κινέζους, ούτε τους Ρώσους. Μας αποτρέπει και από έναν πυρηνικό ανταγωνισμό στη Μέση Ανατολή που ενδεχομένως να καταλήξει στην Τουρκία.
Και ως ελληνισμός, δεν ξέρω ποιος θα είναι έτοιμος να δει μια πυρηνικοποιημένη Τουρκία. Ίσως κάποιοι από το ΕΛΙΑΜΕΠ που πηγαίνουνε στα κατεχόμενα, στον Τατάρ».
Και κλείνοντας την βίντεο συνέντευξη μέσω Teams, ο Γιώργος Φίλης επανήλθε στην πολύ ισχυρή άποψή του.
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένουμε συνέχεια σε όλη την ιστορία. Πιστεύω ότι αντικειμενικός σκοπός είναι αλλαγή καθεστώτος».