«Μια Ισχυρή Ευρώπη σε Έναν Μεταβαλλόμενο Κόσμο» το σύνθημα της προεδρίας. Στόχοι και προκλήσεις. Μεταξύ Πούτιν και Τραμπ.
Σε μια περίοδο διεθνούς αστάθειας, στρατηγικού ανταγωνισμού και αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, η Δανία αναλαμβάνει σήμερα, Τρίτη 1η Ιουλίου 2025, την εκ περιτροπής εξάμηνη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φιλοδοξώντας να ενισχύσει τη συνοχή, την αυτονομία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Υπό το σύνθημα «Μια Ισχυρή Ευρώπη σε Έναν Μεταβαλλόμενο Κόσμο», η Κοπεγχάγη αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή σκηνή, με στρατηγική εστίαση στην ενίσχυση της κοινής άμυνας και ασφάλειας, την απρόσκοπτη στήριξη προς την Ουκρανία και την προώθηση μιας πράσινης και ταυτόχρονα ανταγωνιστικής οικονομίας. Αντιμέτωπη με τις αβεβαιότητες της επιστροφής Τραμπ στην Ουάσιγκτον, τις εσωτερικές ενστάσεις εντός της Ένωσης και τη φθίνουσα διεθνή σταθερότητα, η Δανία δηλώνει έτοιμη να αναλάβει δράση.
«Η Προεδρία της ΕΕ προσφέρει στη Δανία μια μοναδική ευκαιρία να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ατζέντα, και είμαστε έτοιμοι να την αξιοποιήσουμε. Στο σημερινό ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ευρώπη οφείλει να γίνει σημαντικά ισχυρότερη οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά. Γι’ αυτό έχουμε καταρτίσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προεδρίας με στόχο την ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας της ΕΕ, την παροχή στήριξης στην Ουκρανία και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.
Πρόκειται για τομείς στους οποίους η Δανία έχει ήδη αναλάβει ηγετικό ρόλο εντός της ΕΕ. Παράλληλα, θα εργαστούμε για τη βελτίωση των συνθηκών για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μέσω της μείωσης του ρυθμιστικού φόρτου, διατηρώντας την προσήλωσή μας στην πράσινη μετάβαση. Αυτό θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πιάσει δουλειά και ανυπομονούμε να αποδώσουμε απτά αποτελέσματα», αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μαρίε Μπιέρρε.
Στο πρόγραμμα της Προεδρίας, η Κοπεγχάγη σκιαγραφεί ένα φιλόδοξο όραμα: Μια Ένωση που όχι μόνο παραμένει ενωμένη στο εσωτερικό, αλλά και ικανή να επιδρά καθοριστικά στο παγκόσμιο σκηνικό.
«Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να δρα αυτόνομα», τονίζεται χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό κείμενο. Η ανάγκη για στρατηγική αυτονομία δεν περιορίζεται στην άμυνα, αλλά επεκτείνεται στην ενέργεια, την τεχνολογία και την οικονομική ασφάλεια.
Η Προεδρία της Δανίας τοποθετεί την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας στην κορυφή των προτεραιοτήτων της. Η απειλή από τη Ρωσία και ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία εντείνουν την ανάγκη για μια πιο συνεκτική και αποφασιστική ΕΕ στον τομέα της άμυνας. Το πρόγραμμα επισημαίνει τη στόχευση για επιτάχυνση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και τη συνεργασία με την ουκρανική πλευρά, όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και στην ανοικοδόμηση και την πολιτική σύγκλιση.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και στη διαχείριση της μετανάστευσης. Η Προεδρία δεσμεύεται να προωθήσει «νέες και καινοτόμες λύσεις» ώστε να περιοριστεί η παράτυπη μετανάστευση, με έμφαση στην επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής και στη διαμόρφωση συμφωνιών με τρίτες χώρες.
Η Δανία υπογραμμίζει, ακόμη, τη σημασία της ανθεκτικότητας των δημοκρατικών θεσμών απέναντι σε παραπληροφόρηση και εξωτερικές παρεμβάσεις, επενδύοντας στην «Ασπίδα για τη Δημοκρατία» και τη ρύθμιση των ψηφιακών πλατφορμών. Η ανάγκη για προστασία των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών – όπως η ελευθερία, το κράτος δικαίου και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια – διατρέχει κάθε πτυχή του προγράμματος.
Η πράσινη μετάβαση αποτελεί έναν ακόμη βασικό πυλώνα της δανικής στρατηγικής. Η Προεδρία συνδέει άμεσα την ενεργειακή ανεξαρτησία, την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, προτείνοντας την επίσπευση των μέτρων για καθαρές τεχνολογίες και κυκλική οικονομία.
Στον απόηχο των πρόσφατων εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της επικείμενης συγκρότησης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Προεδρία της Δανίας καλείται να διαχειριστεί μια κρίσιμη πολιτική μετάβαση, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνέχεια των θεσμικών εργασιών.
Η Κοπεγχάγη εμφανίζεται πρόθυμη να γεφυρώσει διαφορές, να επιταχύνει την υλοποίηση κοινών στόχων και να στηρίξει την Ευρώπη ως ενιαίο και στρατηγικά ενεργό παγκόσμιο δρώντα.
Όμως τα ευχολόγια δεν αρκούν, η διεθνής αστάθεια, ο απρόβλεπτος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η ρωσική επιθετικότητα και η διάσπαση εντός της ΕΕ με κράτη μέλη που συγκλίνουν με τη ρωσική εξωτερική πολιτική, αλλά και με αυτή του Τραμπ δημιουργούν αν όχι εμπόδια, προκλήσεις.
Η ίδια η Πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, υπογράμμισε πως «ο κόσμος που μας εξασφάλισε ελευθερία και ευημερία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένος».
Η ΕΕ εκτός από τις γεωπολιτικές προκλήσεις βρίσκεται αντιμέτωπη και με τον εμπορικό πόλεμο που της έχει κηρύξει ο Τραμπ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδιώκει συμφωνία έως τις 9 Ιουλίου ώστε να αποφευχθούν οι απειλούμενοι δασμοί 50% σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Δανία, ως προεδρεύουσα χώρα, θα έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.
Ωστόσο, η ανησυχία δεν περιορίζεται στο εμπόριο. Ο Τραμπ έχει εγείρει αξιώσεις για τη Γροιλανδία, ημιαυτόνομο έδαφος του Βασιλείου της Δανίας γεγονός που αποτελεί αμφισβήτηση κυριαρχίας ακόμη και υπαρξιακή απειλή για την ενότητα του βασιλείου.
Ένα ακόμη λόγος για να επισπευσθεί η αυτονομία της ΕΕ τόσο αμυντικά όσο και οικονομικά.
«Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πνίγονται κάτω από ρυθμιστικά βάρη. Και αυτό υπονομεύει τόσο την ανταγωνιστικότητα όσο και την παραγωγικότητά μας. Επομένως, μια κεντρική προτεραιότητα της Δανικής Προεδρίας της ΕΕ θα είναι να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις προτάσεις απλοποίησης της Επιτροπής, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες πλαισίου τόσο για τηις επιχειρήσεις της Δανίας όσο για το σύνολο των επιχειρήσεων στην ΕΕ» δήλωσε στους FT η Μπιέρρε.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Κοπεγχάγη θα «ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για μια σειρά προτάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP), το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση κοινών προμηθειών και παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού» ενώ θα εργαστεί επίσης για να «διασφαλίσει σταθερές εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς και να ενσωματώσει την ουκρανική αμυντική βιομηχανία στη βάση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας».
Denmark is officially taking over the Presidency of the Council of the EU as of today, 1 July 🇩🇰 🇪🇺
This is marked by hoisting the EU flag next to the Danish ‘Dannebrog’ in front of the Ministry of Foreign Affairs of Denmark.
Visit https://t.co/jkx4A0xOcQ to know more 🌪️ pic.twitter.com/GMbFWEr9GL— Danish Presidency of the Council of the EU 2025 (@eu2025dk) July 1, 2025Advertisement