Ο Ρωμύλος και ο Ρέμος, τα δύο μεγαλύτερα από τα τρία ζώα του προγράμματος, ζυγίζουν ήδη πάνω από 40 κιλά.

chat icon
Link copied!

Οι γενετικά τροποποιημένοι «Ανταρόλυκοι» της Colossal Biosciences έφτασαν τους έξι μήνες ζωής, σημειώνοντας εντυπωσιακή ανάπτυξη και αναζωπυρώνοντας τη δημόσια συζήτηση γύρω από τις δυνατότητες – και τα όρια- της γενετικής μηχανικής.

Ο Ρωμύλος και ο Ρέμος, τα δύο μεγαλύτερα από τα τρία ζώα του προγράμματος, ζυγίζουν ήδη πάνω από 40 κιλά – περίπου 20% περισσότερο από έναν τυπικό γκρίζο λύκο. Η μικρότερη της αγέλης, η Καλέσι, ακολουθεί με 15,9 κιλά, δηλαδή 10-15% πάνω από τον μέσο όρο του είδους. Αν και μικρότερη, η ένταξή της στην αγέλη αναμένεται σύντομα, μόλις φτάσει σε πλήρη ωριμότητα.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τον Ματ Τζέιμς, επικεφαλής υπεύθυνο ζώων της Colossal, τα σημάδια της γενετικής παρέμβασης είναι πλέον εμφανή: «Μπορούμε πραγματικά να δούμε ότι τα γονίδια του ανταρόλυκου ενεργοποιούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παρότι αποκαλούνται «ανταρόλυκοι», αυτά τα ζώα δεν είναι ακριβή αντίγραφα του εξαφανισμένου είδους. Η Colossal δεν κατάφερε να κλωνοποιήσει τον αρχαίο Canis dirus, καθώς το DNA του είδους δεν έχει διατηρηθεί σε ικανοποιητική κατάσταση. Αντίθετα, οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά γκρίζους λύκους, προσθέτοντας 20 τροποποιήσεις σε 14 γονίδια, ώστε να αποκτήσουν τα φυσικά χαρακτηριστικά των εξαφανισμένων προγόνων τους.

Ο δρ. Nic Rawlence, αναπληρωτής καθηγητής παλαιογενετικής στο Πανεπιστήμιο του Otago, διευκρινίζει: «Για να απο-εξαφανίσετε πραγματικά ένα είδος, θα πρέπει να το κλωνοποιήσετε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να κλωνοποιήσουμε εξαφανισμένα ζώα, επειδή το DNA τους δεν είναι αρκετά καλά διατηρημένο».

 

Το τολμηρό αυτό εγχείρημα έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα και το κοινό. Ενώ κάποιοι θεωρούν το εγχείρημα παραπλανητικό, άλλοι το αντιμετωπίζουν ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την καταπολέμηση της εξαφάνισης των ειδών.

Η Colossal εργάζεται επίσης σε άλλα φιλόδοξα σχέδια διάσωσης, όπως η ενίσχυση του πληθυσμού του απειλούμενου κόκκινου λύκου, μέσω κλωνοποίησης κουταβιών, για τη διατήρηση και ενίσχυση της γενετικής ποικιλομορφίας.

Advertisement

 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/epistemones-lene-oti-anaviosan-toes-exafanismenoes-antarolekoes_gr_67f4d389e4b007ee85d76c34

 

Advertisement

Ακόμη πιο φιλόδοξο είναι το σχέδιο για τον βόρειο λευκό ρινόκερο —ένα είδος που θεωρείται λειτουργικά εξαφανισμένο, καθώς έχουν απομείνει μόνο δύο θηλυκά άτομα. Χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό από τον τελευταίο αρσενικό και σύγχρονες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η Colossal σκοπεύει να δημιουργήσει έμβρυα που θα κυοφορηθούν από νότιους λευκούς ρινόκερους-παρένθετες μητέρες.

Πηγή: Ifl Science

Advertisement