Η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποκλείει από τον ορισμό τα διεμφυλικά άτομα σε ό,τι φορά την ερμηνεία του νόμου περί ισότητας.Τονίζει δε πως η έννοια του φύλου είναι δυαδική
Υπέρ του «βιολογικού φύλου» έγειρε η πλάστιγγα του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένο Βασιλείου που, εξετάζοντας σχετική προσφυγή για την ερμηνεία του νόμου περί ισότητας του 2010, αποφάνθηκε ότι νομικά ως «γυναίκα» ορίζεται αυτή που έχει γεννηθεί ως τέτοια. Αυτομάτως, αυτός ο ορισμός σημαίνει πως άτομα τα οποία έχουν κάνει αλλαγή φύλου για να γίνουν γυναίκες, δηλαδή τα διεμφυλικά, δεν εμπίπτουν σε αυτόν τον νομικό ορισμό, βάσει πάντα της ερμηνείας του σχετικού νόμου.
Η απόφαση αποτελεί το αποκορύφωμα μιας μακράς δικαστικής μάχης που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται τα δικαιώματα που βασίζονται στο φύλο σε ολόκληρη τη Σκωτία, την Αγγλία και την Ουαλία.
Ουσιαστικά, οι δικαστές αποδέχθηκαν τα επιχειρήματα των μελών της εκστρατείας «Για τις γυναίκες της Σκωτίας» (For Women Scotland), που είχε προσφύγει κατά της κυβέρνησης της Σκωτίας υποστηρίζοντας ότι οι προστασίες που παρέχονται βάσει φύλου θα πρέπει να ισχύουν μόνο για άτομα που γεννιούνται ως γυναίκες.
Η κυβέρνηση της Σκωτίας υποστήριξε στο δικαστήριο ότι τα διεμφυλικά άτομα με πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου (GRC) δικαιούνται την ίδια προστασία (βάσει φύλου) με όσες έχουν γεννηθεί γυναίκες.
Ο δικαστής Λόρδος Χότζ τόνισε ωστόσο, ότι η απόφαση δεν πρέπει να θεωρείται ως θρίαμβος της μιας ή τη άλλης πλευράς, επισημαίνοντας πως ο νόμος εξακολουθεί να παρέχει προστασία κατά των διακρίσεων στα τρανς άτομα.

Διαβάζοντας την 88 σελίδων απόφαση τονίζει επίσης: «Ο ορισμός του φύλου στον νόμο περί ισότητας του 2010 καθιστά σαφές ότι η έννοια του φύλου είναι δυαδική, ένα άτομο είναι είτε γυναίκα είτε άνδρας. Τα άτομα που μοιράζονται αυτό το χαρακτηριστικό για τους σκοπούς των δικαιωμάτων και των προστασιών είναι άτομα του ίδιου φύλου και οι διατάξεις που αναφέρονται στην προστασία των γυναικών εξαιρούν κατ′ ανάγκη τους άνδρες. Αν και η λέξη «βιολογικός» δεν εμφανίζεται σε αυτόν τον ορισμό, η συνηθισμένη σημασία αυτών των απλών και σαφών λέξεων αντιστοιχεί στα βιολογικά χαρακτηριστικά που κάνουν ένα άτομο άνδρα ή γυναίκα. Αυτά υποτίθεται ότι είναι αυτονόητα και δεν χρειάζονται περαιτέρω εξήγηση».
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι η έννοια των όρων «φύλο», «άνδρας» και «γυναίκα» στον νόμο περί ισότητας του 2010 αναφέρεται στο «βιολογικό φύλο». Είπε ότι οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία θα καθιστούσε τον νόμο «ασυνάρτητο και ανέφικτο». Η περίληψη απόφασης αναφέρει: «Ως εκ τούτου, ένα άτομο με Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Φύλου ως γυναίκα δεν εμπίπτει στον ορισμό της «γυναίκας» σύμφωνα με τον Νόμο για την Ισότητα του 2010 και οι νομοθετικές οδηγίες που εκδόθηκαν από τους υπουργούς της Σκωτίας είναι εσφαλμένες».
Η διαμάχη
Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κληθεί να αποφασίσει σχετικά με τη σωστή ερμηνεία του νόμου περί ισότητας του 2010, ο οποίος ισχύει σε ολόκληρη τη Βρετανία. Ο νόμος παρέχει προστασία έναντι των διακρίσεων βάσει διαφόρων χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένου του «φύλου» και της «αλλαγής φύλου»
Οι δικαστές στο Λονδίνο κλήθηκαν να αποφανθούν σχετικά με το τι σημαίνει νομικά ο όρος «φύλο» – είτε σημαίνει βιολογικό φύλο, είτε νομικά «πιστοποιημένο» φύλο όπως ορίζεται από τον Νόμο Αναγνώρισης Φύλου του 2004.
Η κυβέρνηση της Σκωτίας υποστήριξε ότι η νομοθεσία του 2004 ήταν σαφής ότι η απόκτηση GRC ισοδυναμεί με αλλαγή φύλου ”για όλους τους σκοπούς”. Για τις γυναίκες, η Σκωτία υποστήριξε την έννοια της «κοινής λογικής» των λέξεων άνδρας και γυναίκα, λέγοντας στο δικαστήριο ότι το σεξ είναι μια «αμετάβλητη βιολογική κατάσταση».
Η Σούζαν Σμιθ, συνιδρίτρια του Για τις γυναίκες της Σκωτίας, σχολίασε: «Ήταν ένας πολύ μακρύς…Σήμερα οι δικαστές είπαν αυτό που πάντα πιστεύαμε ότι ισχύει, ότι οι γυναίκες προστατεύονται βάσει του βιολογικού τους φύλου. Το φύλο είναι κάτι πραγματικό και οι γυναίκες μπορούν πλέον να αισθάνονται ασφαλείς που οι υπηρεσίες και οι χώροι που προορίζονται για γυναίκες είναι για γυναίκες και είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στο Ανώτατο Δικαστήριο για αυτήν την απόφαση».
Η οργάνωση για τα δικαιώματα των τρανς στην Σκωτία ζήτησε να μην επικρατήσει πανικός λόγω της απόφασης. «Θα υπάρξουν άμεσα πολλά σχόλια που είναι πιθανό να υπερεκτιμήσουν εσκεμμένα τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η απόφαση στη ζωή όλων των τρανς ατόμων», γράφει η φ οργάνωση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Bluesky. «Θα πούμε περισσότερα μόλις μπορέσουμε. Παρακαλούμε να προσέχετε τον εαυτό σας και ο ένας τον άλλον σήμερα».
Πηγές: BBC, Guardian, Skynews