Η Ισπανία επίσης θα προβεί σε ανακοινώσεις για το πότε θα προχωρήσει σε ανάλογη απόφαση. Ανάλογες κινήσεις για πρώτη φορά και από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

chat icon
Link copied!

Στη αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Ιρλανδία και η Νορβηγία στέλνοντας το πλέον ηχηρό μήνυμα στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου στην Γάζα. Ειδικότερα μάλιστα η Ιρλανδία, θα γίνει μια από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που θα έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει σε τέτοια κίνηση. 

Το Δουβλίνο είχε προαναγγείλει αυτή του την πρόθεση από τις αρχές της Απριλίου ενώ ο υπεύθυνες για θέμα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ είχε δηλώσει πως αρκετά κράτη-μέλη αναμενόταν να πράξουν το ίδιο αυτές τις μέρες. 

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, εξαιτίας των αντιδράσεων που προκαλεί σε κάποιες χώρες της Δύσης η πρόθεση του Εισαγγελέα του Ποινικού Δικαστηρίου να εκδόσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του πρωθυπουργού και του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ (όσο και της ηγεσίας της Χαμάς) για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, ήταν αβέβαιο εάν θα προχωρήσει με την απόφαση του.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας τη χώρας, ιρλανδού πρωθυπουργού Σάιμον Χάρις.

 

Σε αυτή, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η Ιρλανδία θα ανακοινώσει την απόφασή της να προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτος και να τοποθετηθεί για τον πόλεμοσ την Γάζα.

Ανακοινώσεις μέσα στην ημέρα αναμένονται και από την Νορβηγία, σύμφωνα με τον κρατικό σταθμός NRK και την εφημερίδα Aftenposten.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανήγγειλε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι θα ανακοινώσει σήμερα απο το βήμα της Βουλής την ημερομηνία που η Μαδρίτη θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος.

Advertisement

Ανάλογες κινήσεις ετοιμάζουν οι Σλοβενία και η Μάλτα.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε στο X βίντεο απευθυνόμενο στο Δουβλίνο για το προειδοποιήσει πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν» και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς. Η κίνηση αυτή το μόνο που θα κάνει είναι να «τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και την αστάθεια», κατά την ισραηλινή διπλωματία.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ερίζει πως αυτό αποτελεί «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» και καθιστά πολύ πιο δύσκολο τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης μέσω διαπραγματεύσεων.

Advertisement

Τα περισσότερα από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα κράτος της Παλαιστίνης.

Πηγές: AFP, Reuters, DPA, ΑΠΕ ΜΠΕ

Advertisement