Αποστολή Χάγη – Σύνοδος ΝΑΤΟ
Η Ευρώπη οφείλει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο άμεσης στρατιωτικής πρόκλησης από τη Ρωσία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό ήταν το ηχηρό και κοινό μήνυμα που εξέπεμψαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Χάγη. Και οι δύο προειδοποίησαν ότι η Μόσχα ενδέχεται να επιχειρήσει να δοκιμάσει τις συλλογικές αμυντικές δεσμεύσεις της Δύσης έως το 2030, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Συμμαχία να προετοιμαστούν όχι μόνο αμυντικά, αλλά και παραγωγικά, ώστε να αποτρέψουν αποτελεσματικά αυτή την απειλή.
AdvertisementAdvertisementΣτο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η ανάγκη ριζικής ενίσχυσης της αμυντικής ισχύος του ευρωατλαντικού χώρου, με αιχμή την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, αλλά και τη μετάβαση σε μια νέα λογική «πολέμου παραγωγής», όπως τη χαρακτήρισε ο Μαρκ Ρούτε.
Η Σύνοδος αυτή θέτει ιστορικούς νέους στόχους δαπανών για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, «το πώς επενδύουμε είναι εξίσου σημαντικό με το πόσο επενδύουμε» συμπλήρωσε η φον ντερ Λάιεν.
Ρούτε: Είναι αδιανόητο η Ρωσία να μας ξεπερνά σε εξοπλισμούς
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, σε κοινή συζήτηση με την φον ντερ Λάιεν στο Defense Forum του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως είναι «αδιανόητο η Ρωσία, με οικονομία 25 φορές μικρότερη από του ΝΑΤΟ, να υπερπαράγει και να υπερισχύσει σε εξοπλισμούς», υπογραμμίζοντας πως η Δύση πρέπει να κερδίσει τον νέο πόλεμο και αυτό μπορεί να γίνει τόσο σε επίπεδο καινοτομίας όσο και παραγωγής.
Νωρίτερα είχε υπογραμμίσει ότι το πολεμικό υλικό που παράγει η Ρωσία σε τρεις μήνες η Ευρώπη το παράγει σ΄ένα χρόνο.
Ο Ρούτε, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι και τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες καθώς το διακύβευμα είναι μεγάλο όπως απεδείχθη έπειτα και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Βάσει της σχεδιαζόμενης συμφωνίας, τα μέλη του ΝΑΤΟ θα δεσμευτούν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 3,5% του ΑΕΠ, με ένα επιπλέον 1,5% να διατίθεται σε ευρύτερες επενδύσεις που σχετίζονται με τις υποδομές (δρόμοι, γέφυρες κτλ) κυβερνοασφάλεια.
Θέλοντας δε να προλάβει τυχόν αντιδράσεις ή κριτική περί μείωσης του κράτους πρόνοιας είπε πως η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
«Υπάρχει ένα παλιό ρωμαϊκό ρητό: Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο. Είναι απλό: κάνε την άμυνά σου τόσο ισχυρή ώστε κανείς να μην τολμήσει να σε χτυπήσει».
Ο Ρούτε τόνισε πως η στρατιωτική υπεροχή του ΝΑΤΟ αμφισβητείται πλέον ανοιχτά, καθώς η Ρωσία επανεξοπλίζεται γρήγορα, με κινεζική τεχνολογία και όπλα από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να το κάνουμε καλύτερα, να το κάνουμε μαζί – και να το κάνουμε τώρα». Κατέληξε λέγοντας ότι η Σύνοδος της Χάγης είναι σημείο καμπής:
«Πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα για να αποτρέψουμε τον πόλεμο. Πρέπει να κερδίσουμε αυτόν τον νέο πόλεμο παραγωγής. Αυτό είναι το διακύβευμα της Συνόδου».

Φον ντερ Λάιεν: «Νέοι στόχοι για την αμυντική βιομηχανία»
«Η Σύνοδος αυτή θα θέσει ιστορικούς νέους στόχους δαπανών για τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως το πώς επενδύουμε είναι εξίσου σημαντικό με το πόσο επενδύουμε… Ενώ το ΝΑΤΟ καθορίζει τα πρότυπα και τους στόχους δυνατοτήτων, η Ένωσή μας μπορεί να ενώσει τα κομμάτια μεταξύ διαφορετικών βιομηχανιών, μεταξύ πολιτικού και στρατιωτικού τομέα, μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ και εκτός ΝΑΤΟ» είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Defence Forum του ΝΑΤΟ, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τη βιομηχανία να υιοθετήσουν μια νέα νοοτροπία «έκτακτης ανάγκης» για την άμυνα και την τεχνολογική καινοτομία.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας. Να βρούμε νέους τρόπους να κάνουμε τα πράγματα. Να συνδέσουμε τεχνολογία και άμυνα, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα – εντός και εκτός της ΕΕ», δήλωσε.
Τρεις στόχοι
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν είναι αναγκαίο να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες αμυντικές εταιρείες και τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups).
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε πόσο κρίσιμο είναι αυτό. να διοχετεύουμε περισσότερα κεφάλαια προς αυτές – τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά. Η ήπειρός μας φιλοξενεί καινοτόμους και πρωτοπόρους· οφείλουμε να τους προσφέρουμε όσα χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν εδώ, στην Ευρώπη».
Δεύτερον, είπε πρέπει να χτίσουμε περισσότερες γέφυρες μεταξύ πολιτικού και στρατιωτικού τομέα.
«Πολλά κρίσιμα συστατικά της άμυνας του 21ου αιώνα είναι διττής χρήσης: μικροτσίπ, υπηρεσίες cloud, λογισμικά, δορυφόροι, τεχνητή νοημοσύνη. Η αμυντική βιομηχανία χρειάζεται ανεμπόδιστη πρόσβαση στην αιχμή αυτών των τεχνολογιών..Πρέπει να συνδέσουμε καλύτερα τη βιομηχανία τεχνολογίας με τη βιομηχανική μας βάση στην άμυνα».
Τέλος, ανέφερε ότι το ζητούμενο από τη βιομηχανία άμυνας είναι παραδόσεις με ταχύτητα και κλίμακα και παρουσίασε τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, όπως το ReArm Europe (650 δισ. ευρώ σε επενδύσεις) και το νέο εργαλείο SAFE, με 150 δισ. ευρώ σε δάνεια για κοινές προμήθειες και μακροχρόνια συμβόλαια, προσβάσιμο τόσο στα κράτη-μέλη όσο και σε υποψήφιες χώρες και εταίρους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νορβηγία η Νότια Κορέα και η Ουκρανία και μόλις χθες και ο Καναδάς μετά την υπογραφή Συμφωνία Ασφάλειας και Άμυνας.
Στήριξη στον Ζελένσκι
Great to welcome my friend President @ZelenskyyUa to the #NATOsummit where Allies will reconfirm their unwavering support for #Ukraine. We will continue to build the bridge for Ukraine’s irreversible path to #NATO membership.
— Mark Rutte (@SecGenNATO) June 24, 2025
Our message is clear: NATO stands with Ukraine 🇺🇦 pic.twitter.com/m3CL5OXuoF
Στη Σύνοδο έφτασε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι όπου συναντήθηκε με φον ντερ Λάιεν και Ρούτε αμέσως μετά τις τοποθετήσεις τους στο Defence Forum.
«Βολοντίμιρ, βρίσκεσαι ανάμεσα σε φίλους. Στεκόμαστε δίπλα στην Ουκρανία από την πρώτη ημέρα και μπορείς να βασίζεσαι σε εμάς – και για το μέλλον», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ από την πλευρά του ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά αυξάνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, ήδη πριν από το μέσο του έτους, έχουν δεσμευθεί πάνω από 35 δισ. ευρώ σε βοήθεια, ποσό που προοιωνίζεται συνολική ενίσχυση για το 2025 μεγαλύτερη από το 2024.
«Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η στήριξη θα συνεχιστεί. Και όταν έρθει η ειρήνη – ή έστω μια μακροχρόνια εκεχειρία – η Ουκρανία πρέπει να είναι τόσο ισχυρή, ώστε ο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην τολμήσει ποτέ ξανά να επιχειρήσει κατάληψη ούτε ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου ουκρανικής γης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ρούτε αναφέρθηκε στη στενή συντονισμένη δράση ΕΕ και ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως «στόχος είναι να παρέχουμε στο Κίεβο τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη – στρατιωτικά, πολιτικά και χρηματοδοτικά».
«Είναι τιμή μας που σας φιλοξενούμε εδώ. Αυτή η συνεργασία είναι κρίσιμη για το μέλλον όλων μας».