chat icon
Link copied!

Κάποιες γάτες είναι ήσυχες, ενώ άλλες νιαουρίζουν δυνατά για να τραβήξουν την προσοχή. Αυτή η διαφορά ίσως να είναι βαθιά ριζωμένη στα γονίδιά τους.

Αν έχετε ζήσει με περισσότερες από μία γάτες, γνωρίζετε καλά πόσο διαφορετικές μπορεί να είναι οι προσωπικότητές τους. Μία μπορεί να νιαουρίζει ζητώντας φαγητό, μια άλλη να γουργουρίζει δυνατά στην αγκαλιά σας, ενώ κάποια υποδέχεται με χαρά τους επισκέπτες. Άλλη πάλι μπορεί να προτιμά να παρατηρεί ήσυχα από απόσταση, αναφέρει το BBC.

Advertisement
Advertisement

Μια πρόσφατη μελέτη υπό την καθοδήγηση της ερευνήτριας άγριας ζωής Yume Okamoto και της ομάδας της από το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία υποδηλώνει ότι μέρος της εξήγησης μπορεί να βρίσκεται στα γονίδια των γατών.

Ιδιοκτήτες γατών από όλη την Ιαπωνία κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συμπεριφορά της γάτας τους και να δώσουν δείγμα DNA του ζώου. Η έρευνα περιλάμβανε ερωτήσεις για διάφορες συμπεριφορές, όπως το γουργούρισμα και άλλους ήχους που κάνει η γάτα.

Οι ερευνητές μελέτησαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ονομάζεται ανδρογονικός υποδοχέας (AR), το οποίο βρίσκεται στο Χ χρωμόσωμα. Το γονίδιο αυτό βοηθά τον οργανισμό να ανταποκρίνεται σε ορμόνες όπως η τεστοστερόνη και περιέχει μια αλληλουχία DNA που επαναλαμβάνεται πολλές φορές. Το AR παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού στα σπονδυλωτά.

Το γονίδιο AR επηρεάζει την ανάπτυξη των ανδρικών οργάνων, τα φυλετικά χαρακτηριστικά (όπως η φωνή ή η τριχοφυΐα) και τη σεξουαλική συμπεριφορά. Όσο λιγότερες είναι οι επαναλήψεις του DNA, τόσο πιο ευαίσθητο είναι το γονίδιο στις ορμόνες. Σε άλλα ζώα, όπως οι άνθρωποι και οι σκύλοι, οι λιγότερες επαναλήψεις έχουν συσχετιστεί με αυξημένη εξωστρέφεια και επιθετικότητα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 280 στειρωμένες γάτες. Όσες είχαν τη σύντομη μορφή του γονιδίου AR, γουργούριζαν πιο συχνά. Τα αρσενικά με αυτή την παραλλαγή νιαούριζαν περισσότερο για να τραβήξουν την προσοχή, να ζητήσουν φαγητό ή να βγουν έξω. Οι θηλυκές με την ίδια παραλλαγή παρουσίαζαν μεγαλύτερη επιθετικότητα απέναντι σε αγνώστους.

 

Advertisement

 

Αντίθετα, οι γάτες με την πιο απλή μορφή του γονιδίου παρουσίαζαν γενικά πιο ήρεμη συμπεριφορά. Αυτή η πιο ήπια εκδοχή ήταν συχνότερη σε καθαρόαιμες ράτσες.

Η εξημέρωση της γάτας συχνά θεωρείται ότι την ενθαρρύνει να νιαουρίζει και να επικοινωνεί περισσότερο. Ίσως, λοιπόν, να φαίνεται παράξενο που η παραλλαγή του γονιδίου που συνδέεται με αυξημένη επικοινωνία και διεκδικητικότητα εντοπίζεται και σε άγρια ζώα.

Advertisement

Ωστόσο, η μελέτη δεν υποδεικνύει ότι η εξημέρωση ευνοεί πάντα τα πιο κοινωνικά χαρακτηριστικά. Αντίθετα, φανερώνει μια πιο σύνθετη εικόνα. Ορισμένα παλιά χαρακτηριστικά από τους άγριους προγόνους, όπως η επιθετικότητα, ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι χρήσιμα —ιδίως σε δύσκολες συνθήκες, με έντονο άγχος ή περιορισμένους πόρους.