O Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς για να «κάνει τους Ρώσους να νιώσουν πόνο».
Ο Ντόναλντ Τραμπ ρώτησε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν η Ουκρανία θα μπορούσε να εξαπολύσει επιθέσεις στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται η Washington Post και οι Financial Times.
Η συνομιλία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης στις 4 Ιουλίου, μία ημέρα μετά την αρνητική ανταλλαγή απόψεων που φέρεται να είχε ο Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο τηλεφώνημα, ο Τραμπ ρώτησε: ”Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα; Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη;”.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τη συζήτηση, ο Ζελένσκι απάντησε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να το κάνει, αν εφοδιαστεί με τα απαραίτητα όπλα.
Οι αναφορές περιγράφουν την ανταλλαγή απόψεων ως μέρος της αναδυόμενης στρατηγικής του Τραμπ για την άσκηση πίεσης στη Ρωσία. Πηγές με γνώση της συζήτησης ανέφεραν ότι ο Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς για να «κάνει τους Ρώσους να νιώσουν πόνο» και να αναγκάσει το Κρεμλίνο να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η συζήτηση οδήγησε σε έναν εμπιστευτικό κατάλογο πιθανών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ουκρανία μέσω τρίτων. Ο κατάλογος μοιράστηκε με Ουκρανούς αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα. Ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε το ουκρανικό προεδρικό γραφείο απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Η Washington Post ανέφερε επίσης ότι ο Τραμπ συζήτησε την παράδοση πυραύλων κρουζ Tomahawk στην Ουκρανία. Αυτά τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, με βεληνεκές έως και 2.500 χιλιόμετρα, χρησιμοποιήθηκαν πιο πρόσφατα από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πλήγματα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Δεν έχει ανακοινωθεί καμία απόφαση, αλλά οι σύμβουλοι του Τραμπ φέρονται να βλέπουν το σύστημα ως ένα πιθανό εργαλείο για την αύξηση της πίεσης στο Κρεμλίνο.
Στην ίδια συζήτηση, ο Τραμπ φέρεται να έθεσε το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί στην Ουκρανία μεγαλύτερη ευελιξία με τα υπάρχοντα όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Σύμφωνα με την Post, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη χρήση των πυραύλων MGM-140 ATACMS από την Ουκρανία στο πλήρες βεληνεκές των 300 χιλιομέτρων. Οι πύραυλοι αυτοί θα επέτρεπαν στην Ουκρανία να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών βάσεων και κόμβων εφοδιασμού.
Μέχρι τα τέλη του 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν απαγορεύσει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί τους πυραύλους της για να στοχεύει τοποθεσίες εντός της Ρωσίας. Η πολιτική αυτή άλλαξε υπό τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και φαίνεται ότι θα εξελιχθεί περαιτέρω υπό την τρέχουσα προσέγγιση του Τραμπ.
Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει στο παρελθόν συστήματα Tomahawk. Επί του παρόντος, είναι γνωστό ότι η Ουκρανία διαθέτει τουλάχιστον 18 πυραύλους ATACMS. Προηγούμενες αναφορές έδειχναν ότι μια παρτίδα λιγότερων από 40 πυραύλων παραδόθηκε το 2023, ενώ νέες παραδόσεις πιστεύεται ότι έγιναν φέτος.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον φέρονται να υποστηρίζουν την επέκταση των χτυπημάτων μεγάλου βεληνεκούς εδώ και μήνες. Κάθε αύξηση της εμβέλειας των πυραύλων της Ουκρανίας έχει ωθήσει τη Ρωσία να επανατοποθετήσει αεροσκάφη και άλλο εξοπλισμό, μετακινώντας τα εκτός εμβέλειας. Αναλυτές που επικαλείται η Washington Post προτείνουν ότι η επέκταση της ικανότητας κρούσης της Ουκρανίας θα καταστήσει τη στρατηγική αυτή λιγότερο αποτελεσματική.