Απάνθρωποι χρήστες «χαίρονται» με τον θάνατο της ανήλικης, γράφοντας αηδιαστικά σχόλια κάτω από τις δημοσιεύσεις της, μετά τον θάνατο της - Οργή των γυναικών για την έμφυλη βία στη χώρα.

chat icon
Link copied!

Γιγαντιαίες διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα ασφαλείας των γυναικών στο Πακιστάν, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία της μόλις 17 ετών Σάνα Γιούσαφ, η οποία έπεσε νεκρή από σφαίρα, μια μέρα μετά τα γενέθλια της.

Συγκεκριμένα, η Σάνα κοινοποίησε ένα βίντεο στους πάνω από 1 εκατομμύριο ακολούθους της σε Instagram και TikTok, στο οποίο εμφανίζεται ευτυχισμένη μπροστά στη τούρτα γενεθλίων της, στις 2 Ιουνίου. Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, η ανήλικη influencer θα έπεφτε νεκρή, με μια σφαίρα στο στήθος. Πλήθος γυναικών διαδηλώνουν έκτοτε στο Πακιστάν, «φωνάζοντας» για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην πραγματικότητα.

Advertisement
Advertisement

Οι Αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν έναν 22χρονο, ονόματι Ουμάρ Χαγιάτ, για τη δολοφονία της νεαρής. Σύμφωνα με τον Γενικόο Επιθεωρητή της Αστυνομίας του Ισλαμαμπάντ, ο Χαγιάτ «προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει» με την έφηβη και τη σκότωσε όταν εκείνη αρνήθηκε να απαντήσει.

Μηνύματα μίσους στο Instagram 

Επειτα από τον τραγικό χαμό της Σάνα, την ώρα που η οικογένειά της προετοίμαζε την κηδεία της, πολλά απάνθρωπα μηνύματα ξεκίνησαν να κάνουν την εμφάνιση τους, κάτω από τις δημοσιεύσεις της αδικοχαμένης 17χρονης.

«Χαίρομαι που βλέπω αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν», έγραψε ένας χρήστης. Άλλο μήνυμα ανέφερε: «Η καρδιά μου είναι χαρούμενη σήμερα, θα βάλω μουσική και θα χορέψω από χαρά».

Σε άλλη δημοσίευση της Σάνα, όπου εμφανίζεται να φορά παραδοσιακά πακιστανικά ρούχα που κάλυπταν ολόκληρο το σώμα της, ένα σχόλιο αναφέρει: «Η ενθάρρυνση των νέων γυναικών να αναζητούν την προσοχή ή να εκτίθενται μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες».

Advertisement

Οι γυναίκες στο στόχαστρο

Παράλληλα με τα τοξικά σχόλια στο διαδίκτυο, η οργή έχει ξεσπάσει μεταξύ των γυναικών σε όλο το Πακιστάν, οι οποίες απαιτούν δικαιοσύνη για τη Σάνα, υποδεικνύοντας την κρίση αρρενωπότητας που υφίσταται στο έθνος της Νότιας Ασίας.

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών χαρακτηρίζουν τον θάνατο της 17χρονης ως το τελικό αποτέλεσμα της απεριόριστης διαδικτυακής κακοποίησης γυναικών σε μια πατριαρχική χώρα.

Advertisement

Η Άμπερ Ραχίμ Σάμσι, δημοσιογράφος από το Πακιστάν, λέει ότι παρενοχλήθηκε αδιάκοπα στο διαδίκτυο το 2020 για μια ποικιλία θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των απόψεών της για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η ίδια κάνει λόγο κρίση αρρενωπότητας στη χώρα «ειδικά στον τρόπο που εκδηλώνεται στους ψηφιακούς μας χώρους» και ότι πρέπει να συζητηθεί «όχι μόνο για το καλό των γυναικών, αλλά και των ανδρών».

Σύμφωνα με την έκθεση του DRF (Daily Racing Form), από το 2017 η γραμμή βοήθειάς του «έχει καταγράψει πάνω από 20.000 περιπτώσεις έμφυλης βίας και διαδικτυακών απειλών που διευκολύνονται από την τεχνολογία».

Ατιμωρησία στη διαδικτυακή βία

Η Ναταλία Ταρίκ, μέλος του Συνδέσμου για Προοδευτικές Επικοινωνίες (APC), ένα παγκόσμιο δίκτυο κοινωνικών ακτιβιστών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος, λέει στο cnn.com, ότι υπάρχει «μια πλήρης κουλτούρα ατιμωρησίας» γύρω από τη διαδικτυακή βία με βάση το φύλο στο Πακιστάν. Οι κανονισμοί και οι πολιτικές που ισχύουν στη χώρα είναι «απολύτως ανεπαρκείς».

Στο Πακιστάν υπάρχει η αντίληψη ότι «η βία που λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο δεν είναι «πραγματική» και επομένως λιγότερο επιβλαβής», δήλωσε η Ταρίκ. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό που μερικές φορές θεωρείται «απλώς εικονική» διαδικτυακή απειλή μπορεί συχνά να μετατραπεί σε σωματική βία.

Advertisement

(με πληροφορίες από Cnn.com)

Advertisement