Ο Φαούτζα Σινγκ αποτελούσε πρότυπο θετικότητας και είδωλο για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

chat icon
Link copied!

Ο Φαούτζα Σινγκ, ένας Βρετανο-Ινδός άνδρας που ήταν ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, πέθανε αφού χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στην Ινδία σε ηλικία 114 ετών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Σινγκ διέσχιζε έναν δρόμο στο χωριό όπου γεννήθηκε κοντά στο Παντζάμπ τη Δευτέρα (14/7), όταν ένα όχημα τον χτύπησε. Οι ντόπιοι τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Advertisement
Advertisement
Ο 101χρονος αθλητής ποζάρει για φωτογραφία στο ξενοδοχείο Excelsior στο Causeway Bay. Ο Fauja Singh έτρεξε στον αγώνα 10 χιλιομέτρων στον Μαραθώνιο του Χονγκ Κονγκ – 21 Φεβρουαρίου 2013 (Photo by K. Y. Cheng/South China Morning Post via Getty Images) South China Morning Post via Getty Images

«Έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και ο κατηγορούμενος θα συλληφθεί σύντομα», δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας της περιοχής.

Ποιος ήταν

Ο Σινγκ, ήταν ένα παγκόσμιο είδωλο, που σημείωσε πολλά ρεκόρ τρέχοντας μαραθώνιους σε πολλαπλές ηλικιακές κατηγορίες, ακόμη και όταν ήταν άνω των 100 ετών. Ξεκίνησε να τρέχει στα 89 του χρόνια και έτρεξε 9 πλήρεις μαραθώνιους μεταξύ 2000 και 2013, όταν και αποσύρθηκε.

Ο 101χρονος μαραθωνοδρόμος Fauja Singh (κέντρο) με καταγωγή από το Beas Pind της Ινδίας, τρέχει στον αυτοκινητόδρομο Eastern Corridor κατά τη διάρκεια ενός αγώνα 10 χιλιομέτρων, που αποτελεί μέρος του ετήσιου Μαραθωνίου του Χονγκ Κονγκ – 24 Φεβρουαρίου 2013 (Photo by Sam Tsang/South China Morning Post via Getty Images) South China Morning Post via Getty Images

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι τον αποκάλεσε «εξαιρετικό αθλητή με απίστευτη αποφασιστικότητα». Ο Χάρμαντερ Σινγκ, προπονητής του Φάουτζα Σινγκ στο Sikhs In The City (σ.σ. λέσχη τρεξίματος και φιλανθρωπικό του ίδρυμα), επιβεβαίωσε τον θάνατο του μέσω ανακοίνωσης: «Με μεγάλη μας θλίψη μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το είδωλό μας της ανθρωπότητας και η δύναμη της θετικότητας, Φαούτζα Σινγκ, απεβίωσε στην Ινδία».

Το BBC είχε συναντήσει τον 114 ετών άνδρα τον Ιούνιο στο χωριό του στην Ινδία. Ήταν ευκίνητος και δραστήριος και περπατούσε αρκετά χιλιόμετρα κάθε μέρα. «Ακόμα κάνω βόλτες στο χωριό για να διατηρώ τα πόδια μου δυνατά. Ο άνθρωπος πρέπει να φροντίζει το σώμα του», είχε δηλώσει.

Ο Fauja Singh, 100 ετών, ποζάρει με μια κάρτα γενεθλίων από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στο Causeway Bay – Χονγκ Κονγκ, 2 Φεβρουαρίου 2012 South China Morning Post via Getty Images

Λαμπαδηδρόμος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, ο Σινγκ σημείωσε αρκετά ορόσημα κατά τη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας, συμπεριλαμβανομένου του ότι φέρεται να έγινε ο πρώτος άνθρωπος άνω των 100 χρονών που ολοκλήρωσε έναν πλήρη μαραθώνιο το 2011 στο Τορόντο.

Γιατι δεν κατείχε Ρεκόρ Γκίνες

Ο ισχυρισμός του ότι είναι ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο δεν αναγνωρίστηκε από τα Ρεκόρ Γκίνες, καθώς δεν μπορούσε να επιδείξει πιστοποιητικό γέννησης από το 1911. Το BBC ανέφερε τότε ότι το βρετανικό διαβατήριο του Σινγκ έδειχνε την ημερομηνία γέννησής του ως την 1η Απριλίου 1911, όπως επίσης ότι ο ίδιος είχε μια επιστολή από τη Βασίλισσα που τον συγχαίρει για τα 100ά γενέθλιά του.

Advertisement

Ο προπονητής του, Χάρμαντερ Σινγκ, είχε εξηγήσει ότι δεν υπήρχαν πιστοποιητικά γέννησης στην Ινδία την εποχή που γεννήθηκε ο Σινγκ. Οι υπεύθυνοι του Guinness World Records είχαν ανακοινώσει πως «θα ήθελαν πολύ να του δώσουν το ρεκόρ, αλλά μπορούσαν να δεχτούν μόνο επίσημα έγγραφα γέννησης που δημιουργήθηκαν το έτος γέννησης».

Αρχισε να τρέχει για να αντιμετωπίσει τη θλίψη

«Στα νιάτα μου, δεν ήξερα καν ότι υπήρχε η λέξη ”μαραθώνιος”, δήλωσε ο Σινγκ στο BBC. «Δεν πήγα ποτέ σχολείο, ούτε ασχολήθηκα με κανένα είδος αθλήματος», είχε εξηγήσει.

Advertisement

Μετά τον θάνατο της συζύγου του και του μικρότερου γιου του, ο Σινγκ ήταν καταβεβλημένος από τη θλίψη. Κατά τη διάρκεια μιας από τις επισκέψεις του στον μεγαλύτερο του γιό στο Λονδίνο, ο Σινγκ συνάντησε μια ομάδα ηλικιωμένων ανδρών που πήγαιναν μαζί για τρέξιμο, ενώ αργότερα γνώρισε και τον Χάρμαντερ Σινγκ, ο οποίος μετέπειτα έγινε προπονητής του.

Ο Σινγκ έκανε το ντεμπούτο του στον Μαραθώνιο του Λονδίνου το 2000, ένα μήνα πριν κλείσει τα 89 του χρόνια. Τερμάτισε τον αγώνα σε 6 ώρες και 54 λεπτά, σηματοδοτώντας την αρχή ενός αξιοσημείωτου ταξιδιού.

Advertisement

Με την τρίτη συνεχόμενη εμφάνισή του στον μαραθώνιο του Λονδίνου, είχε μειώσει κατά 9 λεπτά την προηγούμενη καλύτερη επίδοσή του. Το 2003, στον Μαραθώνιο της Παραλιακής Ζώνης του Τορόντο, βελτίωσε τον χρόνο του κατά μια εκπληκτική διαφορά, ολοκληρώνοντας τον αγώνα σε 5 ώρες και 40 λεπτά.

Συνέχισε να αγωνίζεται σε μαραθώνιους μέχρι και τα 100 του χρόνια και κέρδισε το παρατσούκλι «Turbaned Tornado» (σ.σ. σίφουνας με τουρμπάνι). Το 2013, συμμετείχε στον τελευταίο του αγώνα μεγάλων αποστάσεων στο Χονγκ Κονγκ, ολοκληρώνοντας έναν αγώνα 10 χιλιομέτρων σε 1 ώρα, 32 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα.

Advertisement

Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του από τις χορηγίες πήγαιναν απευθείας σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Advertisement

Όσον αφορά το μυστικό της μακροζωίας του; «Να τρώω λιγότερο, να τρέχω περισσότερο και να παραμένω ευτυχισμένος – αυτό είναι το μυστικό πίσω από τη μακροζωία μου. Αυτό είναι το μήνυμά μου προς όλους», είχε δηλώσει τον Ιούνιο.

 (με πληροφορίες από BBC)

Advertisement