Η σκηνή με τη μοναχή και τους τρεις κληρικούς, η φράση που είναι γραμμένη πάνω σε αυτό και η σύνδεση με έργο του Ρενουάρ και έναν ελληνικό μύθο.
Ένα άκρως ιδιαίτερο έκθεμα, που έρχεται να συνδυάσει την Τέχνη με την μακρά ιστορία των Κόκκινων Φαναριών του Άμστερνταμ παρουσιάζει στο κοινό του το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας.
Πρόκειται για ένα προφυλακτικό μήκους 29 εκατ και σχεδόν 200 ετών, διακοσμημένο με ερωτική τέχνη.
Το Rijksmuseum ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το προφυλακτικό, που εκτιμάται πως κατασκευάστηκε γύρω στο 1830 από σκωληκοειδή απόφυση προβάτου, «απεικονίζει τόσο την παιχνιδιάρικη όσο και τη σοβαρή πλευρά της σεξουαλικής υγείας».
Το προφυλακτικό, αποτελεί ένα από τα εκθέματα της έκθεσης με τίτλο «Safe Sex?» σχετικά με την εργασία στον κλάδο του σεξ κατά τον 19ο αιώνα και πλαισιώνεται από πολλά άλλα αντικείμενα γαλλικής και ολλανδικής προέλευσης.
Το προφυλακτικό, όπως αναφέρει το Αssociated Press, πιθανότητα αποτελεί…αναμνηστικό από κάποιο πορνείο, ίσως του Παρισιού, και είναι διακοσμημένο με την απεικόνιση μιας ερωτικής σκηνής στην οποία πρωταγωνιστούν μια μερικώς γυμνή μοναχή η οποία δείχνει τα γεννητικά όργανα τριών κληρικών σε στύση.
Φέρει επίσης τη φράση «Ορίστε,. Αυτή είναι η επιλογή μου» (oila, mon choix ), γραμμένη στα γαλλικά.
Σύμφωνα με τον Guardian, η έφορος του μουσείου εκτιμά πως, πρόκειται για μια αναφορά στον πίνακα του Πιερ-Ωγκύστ Ρενουάρ «Η Κρίση του Πάριδος», που απεικονίζει τον πρίγκιπα της Τροίας Πάρη καθώς προσπαθεί να αποφασίσει σε ποια από τις τρεις θεές, Ήρα, Αφροδίτη και Αθηνά θα πρέπει να δώσει το χρυσό μήλο της Έριδος, που αυτομάτως θα σήμαινε πως ήταν και η πιο όμορφη.


«Εκτιμούμε λοιπόν πως όποιος απέκτησε το προφυλακτικό πρέπει να ήταν μορφωμένος», είπε η Τζόις Ζέλεν.
Το προφυλακτικό αποκτήθηκε σε δημοπρασία στο Χάρλεμ τον περασμένο Νοέμβριο και έναντι 1.000 ευρώ.
Πριν από την εφεύρεση του βουλκανισμένου καουτσούκ το 1839, που έκανε τα προφυλακτικά ασφαλέστερα και πιο ευρέως διαθέσιμα, αυτά κατασκευάζονταν από λινό, μεμβράνες ζώων ή ακόμα και κελύφη χελωνών. Δεν προσέφεραν σχεδόν καμία προστασία από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η σύφιλη ή για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.
Τη δεκαετία του 1830, όταν κατασκευάστηκε αυτό το προφυλακτικό, η χρήση προφυλακτικών αποδοκιμαζόταν ειδικά από την εκκλησία», σχολίασε η Ζέλεν. «Πωλούνταν κυρίως κρυφά σε οίκους ανοχής ή κουρεία, αν και υπάρχουν κάποιες αναφορές για καταστήματα πολυτελείας που δίνονταν σχετικές παραγγελίες».
Τέλος η Ζελεν διευκρινίζει: «Το εξετάσαμε με υπεριώδη ακτινοβολία και η εκτίμησή μας είναι ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ…Επίσης, δε είναι σαφές αν η καλόγρια δείχνει τον φαλαρκό άνδρα, τον αδύνατο ή αυτόν που φαίνεται να είναι ελαφρώς υπέρβαρος…Έτσι κάθε τύπος άνδρα θα μπορεί να πιστέψει πως απευθύνεται σε αυτόν…».