Η Μόσχα έχει εφαρμόσει την ίδια τακτική και το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, όπως έκανε η Τουρκία στην Ελλάδα και οι Ναζί στην Πολωνία.

chat icon
Link copied!

Σ ένα σύγχρονο παιδομάζωμα με «θύματα» έως και 35.000 παιδιά από την Ουκρανία, που έχουν χαρακτηριστεί αγνοούμενα, επιδίδεται τα τελευταία 3 χρόνια η Ρωσία, σύμφωνα με Αμερικανική ομάδα εμπειρογνωμόνων του Πανεπιστημίου Yale και της Ουκρανικής Οργάνωσης Bring Kids Back.  

Τα παιδιά, έχουν απαχθεί και κρατούνται στη Ρωσία ή σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία, με τις οικογένειες τους να υποστηρίζουν ότι αναγκάζονται να καταφύγουν σε επικίνδυνα μέτρα για να τα εντοπίσουν και να τα φέρουν πίσω.

Advertisement
Advertisement

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο οποίος έχει στη διάθεσή του στοιχεία, μετά την Ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, χιλιάδες παιδιά που μεταφέρθηκαν σε ορφανοτροφεία σε εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας μετά τον θάνατο των γονιών τους, απήχθησαν από Ρώσους στρατιώτες ενώ πολλά ακόμη τα πήραν με τη βία από τους γονείς τους.

Η Ρωσία, η οποία δεν διαψεύδει την κράτηση παιδιών, απέρριψε τα αιτήματα για την επιστροφή τους στις οικογένειες τους, με Ρώσο αξιωματούχο να κατηγορεί την Ουκρανία ότι έχει «σκηνοθετήσει το θέμα με τα χαμένα παιδιά» για να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο στις συνομιλίες.

Μια κατασκήνωση που έγινε στρατόπεδο

Μιλώντας στον Guardian, η Νατάλια, μια μητέρα από τη Χερσώνα, περιέγραψε με λεπτομέρειες τη δραματική διάσωση των δύο έφηβων γιων της που κρατούνταν σε κατασκήνωση στη Ρωσία για σχεδόν έξι μήνες.

Όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, τον Σεπτέμβριο του 2022, ένας γείτονας τη συμβούλεψε να στείλει τους γιους της σε μια παιδική κατασκήνωση στην Ανάπα, μια παραθαλάσσια πόλη-θέρετρο στη Ρωσία, για να γλιτώσουν από τις εκρήξεις και την βαρβαρότητα του πολέμου .

«Το 21ήμερο ταξίδι ήταν δωρεάν και τα παιδιά επρόκειτο να επιστρέψουν στη Χερσώνα στο τέλος της περιόδου. Τα αγόρια ήθελαν να πάνε στην κατασκήνωση για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, αλλά ήταν μεγάλο λάθος εκ μέρους μου που το επέτρεψα», παραδέχεται η μητέρα.

Εκατοντάδες παιδιά από την Ουκρανία απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους με σκοπό να πάνε σε προστατευόμενη, ασφαλή περιοχή μακριά από τον πόλεμο και δεν επέστρεψαν ποτέ. via Associated Press

Στα τέλη του 2022, οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την Χερσώνα αλλά τα παιδιά της εξακολουθούσαν να βρίσκονταν στην κατασκήνωση στην άλλη πλευρά της πρώτης γραμμής και η Ρωσία δεν τα άφηνε να επιστρέψουν σπίτι.

Advertisement

Τελικά, με τη βοήθεια μιας ουκρανικής οργάνωσης, η Ναταλία απέκτησε διαβατήριο και ουκρανική ταυτότητα για τα παιδιά της. Ταξίδεψε μόνη της πέρα από τα σύνορα προς τη ρωσική πόλη Ανάπα στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας, περνώντας από πολλά συνοριακά σημεία ελέγχου όπου έπρεπε να εξηγήσει στους Ρώσους στρατιώτες γιατί βρισκόταν στη χώρα.

Ταξίδευε για έξι ημέρες, εν μέσω βομβαρδισμών, πριν τελικά επανενωθεί με τα παιδιά της τον Φεβρουάριο του 2023. 

Το μεγαλύτερο παιδομάζωμα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Nathaniel Raymond, εκτελεστικός διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρωπιστικής Έρευνας του Yale, το οποίο διερευνά τις απαγωγές, τις συγκρίνει με αυτές των παιδιών στην Πολωνία από τους Γερμανούς Ναζί στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Advertisement

Εκτιμά δε, ότι έως και 35.000 παιδιά μπορεί να κρατούνται στη Ρωσία και τα κατεχόμενα εδάφη της ενώ σύμφωνα με την ουκρανική οργάνωση Bring Kids Back, μόλις 1.366 από αυτά έχουν επιστρέψει ή δραπετεύσει στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν φόβοι ότι πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν απαχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και έχουν σταλεί σε στρατόπεδα, ανάδοχες οικογένειες ακόμη και να  έχουν υιοθετηθεί από ρωσικές οικογένειες» εκτιμά η ομάδα του Yale.

Μέσω εκτεταμένης εξέτασης ρωσικών βάσεων δεδομένων, επίσημων εγγράφων, οικογενειακών διασυνδέσεων, δορυφορικών εικόνων σε διάφορες τοποθεσίες στη Ρωσία, επίσημων υπηρεσιών και άλλων πηγών, η ομάδα του Yale μπόρεσε να προσδιορίσει την ταυτότητα χιλιάδων παιδιών.

Advertisement

Μαρτυρίες πρόσφατα διασωθέντων παιδιών, που κατάφεραν να επανενωθούν με τις οικογένειες τους αποκαλύπτουν, ότι έλαβαν στρατιωτική εκπαίδευση σε στρατόπεδα και τιμωρήθηκαν επειδή μιλούσαν ουκρανικά. «Έπρεπε να τραγουδήσουμε τον ρωσικό ύμνο και να ζωγραφίσουμε την τρίχρωμη σημαία», λέει ένα εννιάχρονο αγόρι.

«Πολλά από τα παιδιά που διασώθηκαν δήλωσαν ότι το διάστημα της κράτησής τους τους έλεγαν ότι οι γονείς τους θα αντιμετώπιζαν συνέπειες αν δεν συμμορφώνονταν», λέει η Ντάρια Κασιάνοβα, πρόεδρος του Ουκρανικού Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το οποίο αγωνίζεται για τον επαναπατρισμό των απαχθέντων παιδιών.

Παιδομάζωμα και στην Κριμαία το 2014

Η βίαιη απέλαση και απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία δεν είναι κάτι καινούργιο, υποστηρίζει η Κασιάνοβα η οποία υπήρξε μάρτυρας παρόμοιων απαγωγών και απελάσεων κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014.

Advertisement

Τότε, εργάστηκε για την εκκένωση περισσότερων από 40.000 ανθρώπων από το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, συμπεριλαμβανομένων 12.000 παιδιών. «Η κόρη μου ήταν τότε 11 ετών και μερικοί από τους φίλους της που έμειναν πίσω, στάλθηκαν σε στρατόπεδα στη Ρωσία», υποστηρίζει.

Advertisement

Οι οργανώσεις φοβούνται, ότι πολλά από τα παιδιά αυτά θα εξαφανιστούν στο ρωσικό σύστημα υιοθεσίας, όπου οι νόμοι άλλαξαν πρόσφατα για να επιτρέψουν την υιοθεσία και την ανάδοχη φροντίδα παιδιών από την Ουκρανία σε Ρώσους υπηκόους.

Παρότι οι Ρωσικές αρχές κατηγορούν τους Ουκρανούς για εκμετάλλευση των παιδιών στις διαπραγματεύσεις, ο Ρέιμοντ υποστηρίζει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τα παιδιά ως διαπραγματευτικό χαρτί.

«Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος οι Ρώσοι, πίστευαν ότι θα έκαναν περίπατο στην Ουκρανία. Τότε ξεκίνησαν οι περίφημες κατασκηνώσεις στις οποίες με δόλο συγκέντρωσαν χιλιάδες παιδιά με σκοπό να «Ρωσοποποιήσουν» την νέα γενιά Ουκρανών. Όταν όμως τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά, κράτησαν τα παιδιά ως ομήρους για να αξιοποιηθούν στις διαπραγματεύσεις», καταλήγει ο Ρέιμοντ.

Advertisement