Το περιστατικό καταγράφηκε στην κλινική του πανεπιστημίου Gengdan Institute, το οποίο αργότερα δήλωσε ότι το προσωπικό ακολούθησε το προβλεπόμενο πρωτόκολλο
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κίνα η καταγγελία φοιτήτριας, σύμφωνα με την οποία, όταν ζήτησε τη δικαιούμενη άδεια περιόδου, της ζητήθηκε να αποδείξει ότι βρισκόταν πράγματι σε εμμηνόρροια.
Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέσω ενός βίντεο που έγινε viral. Το βίντεο, το οποίο φαίνεται να έχει τραβηχτεί σε κλινική, δείχνει μια νεαρή γυναίκα να ρωτά μια μεγαλύτερη: «Πρέπει κάθε κορίτσι που έχει περίοδο να κατεβάσει το παντελόνι της και να το δείξει για να πάρει άδεια ασθενείας;». Η απάντηση που δίνεται είναι: «Ουσιαστικά ναι, αυτός είναι ο κανονισμός του σχολείου».
Το περιστατικό καταγράφηκε στην κλινική του πανεπιστημίου Gengdan Institute, το οποίο αργότερα δήλωσε ότι το προσωπικό ακολούθησε το προβλεπόμενο πρωτόκολλο. Παρ’ όλα αυτά, οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων καταδίκασαν το συμβάν ως σοβαρή παραβίαση της ιδιωτικότητας.
Ούτε η φοιτήτρια ούτε το πανεπιστήμιο απάντησαν άμεσα στα αιτήματα του BBC για σχόλιο. Τόσο το βίντεο όσο και η επίσημη δήλωση του ιδρύματος φαίνεται να έχουν αποσυρθεί από το διαδίκτυο, αν και στιγμιότυπα και αποσπάσματα συνεχίζουν να κυκλοφορούν.
Στη δήλωσή του, το Gengdan Institute υποστήριξε ότι τα βίντεο που διακινούνται έχουν «παραποιηθεί» και ότι διατηρεί το δικαίωμα να κινηθεί νομικά κατά όσων «διαδίδουν κακόβουλα ψευδείς πληροφορίες».
Το πανεπιστήμιο ισχυρίστηκε επίσης ότι η διαδικασία που ακολούθησε το προσωπικό ήταν η προβλεπόμενη – ότι η κλινική πράξη ξεκίνησε μετά από συναίνεση της φοιτήτριας και δεν χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία ή έγινε φυσική εξέταση.
Το περιστατικό έχει προκαλέσει κύμα οργής στα κοινωνικά δίκτυα, με πλήθος χρηστών να καταδικάζει τέτοιες πρακτικές που θίγουν την ιδιωτικότητα και αξιοπρέπεια των φοιτητών.
Η στάση του Gengdan Institute έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων περιοριστικών μέτρων από άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα, τα οποία έχουν δεχτεί κριτική για υπερβολικό έλεγχο στην προσωπική ζωή των φοιτητών.
Το θέμα παραμένει ανοιχτό, καθώς φοιτητές και φοιτήτριες συνεχίζουν να εκφράζουν την ανάγκη για αλλαγή και ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών τους δικαιωμάτων.