Αποστολή Χάγη – Σύνοδος ΝΑΤΟ
Σήμερα, τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη (25/6), θα φανεί αν οι προσπάθειες κολακείας με στόχο τον κατευνασμό του Ντόναλντ Τραμπ έχουν αποδώσει και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμείνουν πραγματικά προσηλωμένες στην ασφάλεια της Ευρώπης καθώς διαφαίνεται ότι παρά τις υποχωρήσεις των Ευρωπαίων συμμάχων στις απαιτήσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διαφορετική αντίληψη για τη λειτουργία της Συμμαχίας σε σχέση με τους προκατόχους του.
AdvertisementAdvertisementΟ Αμερικανός πρόεδρος, φιλοξενούμενος με τιμές στο παλάτι Huis ten Bosch, μια κίνηση χωρίς προηγούμενο, ξύπνησε ίσως διαβάζοντας το εγκωμιαστικό μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος τον διαβεβαίωνε ότι «τα κατάφερε» και πως οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αποδεχόμενοι την ατζέντα Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών από το 2% στο 5% του ΑΕΠ έως το 2035. Μια ανταλλαγή για να παραμείνει ενεργή η δέσμευση των ΗΠΑ στο περίφημο Άρθρο 5 το θεμέλιο της Συμμαχίας, που προβλέπει ότι επίθεση κατά ενός κράτους–μέλους ισοδυναμεί με επίθεση κατά όλων.
Ο Τραμπ τους αγχώνει
Κι όμως, πάνω από τη Χάγη πλανάται μια αίσθηση αβεβαιότητας. Η αμφισημία του Αμερικανού προέδρου έχει ρίξει τη σκιά της. Λίγες ώρες πριν φτάσει στην Ολλανδία, ο Τραμπ δήλωσε πως υπάρχουν «πολλές ερμηνείες» για το Άρθρο 5, προσθέτοντας με νόημα: «Θα σας δώσω μια ακριβή ερμηνεία όταν φτάσω εκεί.»
Όμως οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, εκτός από την Ισπανία, έδωσαν την απάντησή τους στις επικρίσεις του ότι δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα και ότι εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ, με τη συμφωνία του 5% (Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2035. Το 3,5% θα αφορά αμιγώς στρατιωτικές δαπάνες και το 1,5% ευρύτερα επενδύσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα, όπως οι υποδομές, η βιομηχανία και η ανθεκτικότητα.).
Και πάλι αισθάνονται ότι είναι μόνοι τους.
Χθες ο Τραμπ επέκρινε την Ισπανία για το αίτημά της να εξαιρεθεί από τη νέα υποχρέωση δαπανών, λέγοντας ότι δεν είναι δίκαιο για τους υπόλοιπους. Όμως σχολίασε πως ούτε οι ΗΠΑ θα πρέπει να δεσμεύονται από αυτή. Παρόλο που η Αμερική ήδη δαπανά το 3,4% του ΑΕΠ της για την άμυνα — κοντά στον νέο στόχο του 3,5% ο Τραμπ εμφανίστηκε περισσότερο ιδεολογικά αντίθετος με τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές υποδομές.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πληρώνουμε το ίδιο με τους άλλους. Αυτοί είναι στην Ευρώπη, εμείς όχι», δήλωσε. «Πολλά από τα χρήματα πάνε σε δρόμους και γέφυρες για να περνάει βαρύς εξοπλισμός. Και ξέρετε κάτι; Εμείς δεν έχουμε δρόμους στην Ευρώπη. Δεν έχουμε γέφυρες στην Ευρώπη.»
«Τα σχόλια του Προέδρου Τραμπ, τουλάχιστον αυτά που θέτουν υπό αμφισβήτηση τον ίδιο τον ορισμό της συλλογικής εγγύησης άμυνας του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ είναι ένα κακό μήνυμα» υποστηρίζουν πολλοί.

Ο Ρούτε συνεχίζει την κολακεία και καθησυχάζει
Βέβαια σήμερα το πρωί ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προσερχόμενος στη Σύνοδο και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός.
«Είμαι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στη Συμμαχία και στο άρθρο 5» δήλωσε και σχολίασε ότι στο δείπνο που είχε στο παλάτι με τους ηγέτες των κρατών μελών και τον Τραμπ το κλίμα ήταν εξαιρετικό όπως και η διάθεση του Αμερικανού Προέδρου.
Πρόσθεσε δε ότι καταλαβαίνει πως οι ΗΠΑ ξοδεύουν τρις δολάρια για την άμυνα και επιθυμούν, κάτι που είναι δίκαιο, ΕΕ και Καναδάς να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες.
Όσον αφορά την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% και στη στάση της Ισπανίας, σημείωσε πως καταλαβαίνει ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να έχουν δυσκολίες για να βρουν τα χρήματα αλλά με την απειλή μιας επίθεσης από τη Ρωσία, αλλά και της ανόδου της Κίνας και άλλων δυνάμεων, δεν έχουν άλλη επιλογή.
Επανέλαβε, έπειτα από ερωτήσεις, ότι σωστά ο Τραμπ έδωσε εντολή να χτυπηθούν πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν και ό,τι δεν ντρέπεται που Τραμπ δημοσιοποίησε το μήνυμα που ο Ρούτε του έστειλε συγχαίροντας τον τόσο για το Ιράν όσο και το ότι κατάφερε τους Ευρωπαίους να πληρώσουν.
Διχογνωμία και για την Ουκρανία
Τέλος διαβεβαίωσε για τη διαρκή υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία αλλά και την ανάγκη για ενδυνάμωση και αύξηση της παραγωγής στην αμυντική βιομηχανία.
Όμως ακόμη και στην Ουκρανία υπάρχει διχογνωμία στο ΝΑΤΟ, ο Τραμπ μιλάει με τον Πούτιν και επιμένει σε μια ειρήνη ακόμη με ειδεχθείς όρους για το Κίεβο, ενώ ο Ρούτε και η ΕΕ επιμένουν στο να κρατήσουν τη χώρα στον πόλεμο ενισχύοντάς τη έτσι ώστε όταν έρθει η στιγμή των διαπραγματεύσεων να βρίσκεται σε θέση ισχύος.
Η μέρα θα είναι μακρά και θα αποκαλύψει την πορεία που θα πάρει το ΝΑΤΟ από εδώ και στο εξής…