chat icon
Link copied!

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν και πάλι σήμερα οι αγρότες στις Βρυξέλλες, έξω από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και το ενδεχόμενο μιας ριζικής αναδιάρθρωσης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία προειδοποιεί ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να βάλει τα όπλα πάνω από το ψωμί στο κρεσέντο των αμυντικών της δαπανών και θα πρέπει να απέχει από το να ανακατευθύνει χρηματοδότηση που προορίζεται για τους αγρότες».

Advertisement
Advertisement

«Η ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική κινδυνεύει να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος» -«Αγκάθι» το ενιαίο ταμείο

 

Κινητοποιήσεις των αγροτών στις Βρυξέλλες 20/5/2025 – Το μήνυμά μας σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ξεκάθαρο: χωρίς έναν προστατευμένο, ειδικό προϋπολογισμό για τη γεωργία, η γεωργική πολιτική της ΕΕ θα μπορούσε να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος αναφέρει η copa cogeca https://x.com/COPACOGECA

 

Η σημερινή κινητοποίηση είναι η πρώτη από μια σειρά πανευρωπαϊκών «αιφνιδιαστικών δράσεων» που οργανώνει η πανίσχυρη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών Copa – Cogeca, ενόψει της Ετήσιας Διάσκεψης της ΕΕ για τον Προϋπολογισμό 2025 (τον Ιούλιο). εκφράζοντας την ανησυχία της ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ και το ενδεχόμενο μιας ανακατανομής της χρηματοδότησης της ΕΕ σε ένα ενιαίο ταμείο – μια κίνηση που ουσιαστικά θα καταργούσε το ΕΓΤΕ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων) και του ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης), τους δύο οικονομικούς πυλώνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και θα υπονόμευε, όπως τονίζουν, την  ανταγωνιστικότητα και την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ. Οι συνδικαλιστικοί φορείς που εκπροσωπούν τους αγρότες φοβούνται ότι ένα ενιαίο ταμείο θα επέτρεπε στις κυβερνήσεις να ανακατανέμουν κονδύλια προς νέες προτεραιότητες, όπως η άμυνα.

«Κίνδυνος επισιτιστικής ασφάλειας»

«Ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν αποτελεί απλώς ένα τεχνικό ζήτημα — είναι ένα θεμελιώδες πολιτικό ζήτημα, ιδίως όσον αφορά τη γεωργία. Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει αλληλεπικαλυπτόμενες προκλήσεις — από τη γεωπολιτική αστάθεια και την οικονομική αβεβαιότητα έως την κλιματική αλλαγή και τις μεταβαλλόμενες δυναμικές του παγκόσμιου εμπορίου — ένα γεγονός παραμένει σαφές: η επισιτιστική ασφάλεια είναι ασφάλεια (για το σύνολο της ΕΕ)» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Copa – Cogeca  και προειδοποιεί ότι «χωρίς μια σαφή και προστατευμένη γραμμή στον προϋπολογισμό  για την υποστήριξη του γεωργικού πλαισίου της ΕΕ, η ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική κινδυνεύει να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος».

Γι’ αυτόν τον λόγο διαμηνύει και σε επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι οι αγρότες δεν μπορούν να αποδεχθούν:

– τη διάλυση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μέσω της ενσωμάτωσής της σε ένα ενιαίο ταμείο,

Advertisement

– οποιαδήποτε κίνηση προς περαιτέρω επανακρατικοποίηση,

– ή την κατάθεση μίας βιαστικής πρότασης για την επόμενη ΚΑΠ τον Ιούλιο, παράλληλα με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) μετά το 2027, ιδίως εν απουσία σαφήνειας όσον αφορά τους χρηματοδοτικούς πόρους, τις δομές διακυβέρνησης και μια ουσιαστική διαβούλευση με τον αγροτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι η ΚΑΠ αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, ύψους 1,2 τρισ. ευρώ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την ΚΑΠ και τον προϋπολογισμό στα μέσα Ιουλίου.

Advertisement

 

 

Advertisement

Κριστόφ Χάνσεν: η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Γεωργίας Κρίστοφ Χάνσεν, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με  των αγροτών, σε σημερινή συνέντευξή του στους Financial Times, τόνισε πως η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ ύψους €387 δισ., η οποία αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του επταετούς προϋπολογισμού της Ένωσης.

«Είναι δύσκολο να οικοδομήσεις μια ήπειρο με άδειο στομάχι», δήλωσε ο Χάνσεν και υπογράμμισε ότι «η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση μάς δείχνει πολύ ξεκάθαρα πόσο σημαντική είναι η επισιτιστική ασφάλεια, ώστε να είμαστε λιγότερο ευάλωτοι σε εκβιασμούς από τρίτες χώρες.».

Ωστόσο ο Χάνσεν υποστήριξε στη βρετανική εφημερίδα ότι  ένα ενιαίο ταμείο θα μπορούσε να σημαίνει «περισσότερες συνέργειες και αυτό θα μπορούσε να είναι επωφελές», προσθέτοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» να πει κανείς ποιο θα είναι το ύψος της ΚΑΠ, καθώς τα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στο επίπεδο των συνεισφορών τους.

Advertisement

 

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/komision-schedio-liftinyk-sten-koine-ayrotike-politike-aploesteeseis-kai-dora-stoes-ayrotes_gr_68247d8ae4b021b5064a62fe

 

Ο γεωργικός τομέας έχει επανειλημμένα εκφράσει την αγανάκτησή του για τις υπερβολικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στα κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Οι μαζικές και σε ορισμένες περιπτώσεις βίαιες διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες ανάγκασαν την Κομισιόν να αναδιπλωθεί. Η Επιτροπή προχώρησε σε χαλάρωση περιβαλλοντικών όρων, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την εξαίρεση των βιοκαλλιεργητών από κάποιες απαιτήσεις και τη γενικότερη μείωση του επιπέδου συμμόρφωσης για την πρόσβαση στα κονδύλια.

Advertisement

Οι κινητοποιήσεις εκείνες δεν αφορούσαν μόνο τα «πράσινα» κριτήρια. Ο φόβος για αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες αποτέλεσε επίσης κεντρικό ζήτημα. Οι αγρότες κατήγγειλαν τις φθηνότερες και λιγότερο ελεγχόμενες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, οι οποίες απειλούν, όπως λένε, τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας. Ειδικά στο στόχαστρο βρέθηκαν εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με χώρες εκτός Ευρώπης – με χαρακτηριστικότερη τη συμφωνία με τις χώρες της Mercosur, που θεωρείται από τον αγροτικό κόσμο ως δυνητικά καταστροφική για το εισόδημα και τα πρότυπα παραγωγής των Ευρωπαίων παραγωγών.