Το φιλόδοξο πρόγραμμα του προέδρου Τραμπ αποδοκίμασε η Πιονγκγιάνγκ
Η Βόρεια Κορέα αποδοκίμασε το σχέδιο των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική «ασπίδα» «Golden Dome», υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να μετατρέψει το εξώτερο Διάστημα σε ένα «πιθανό πεδίο πυρηνικού πολέμου».
Το αμυντικό σύστημα, το οποίο αποτελεί φιλόδοξο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, έχει ως στόχο την αντιμετώπιση «επόμενης γενιάς» εναέριων απειλών απέναντι στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise. Όπως αναφέρει το BBC, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας αποδοκίμασε το σχέδιο ως «το αποκορύφωμα της αυταρέσκειας και της αλαζονείας», σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ. Κατηγόρησε παράλληλα την Ουάσινγκτον πως επιθυμεί στρατιωτικοποίηση του εξώτερου Διαστήματος και προειδοποίησε πως το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μια παγκόσμια κούρσα πυρηνικών και διαστημικών εξοπλισμών».
Η Πιονγκγιάνγκ πιθανότατα βλέπει το «Golden Dome» ως απειλή που θα μπορούσε να αποδυναμώσει σημαντικά την πυρηνική της αποτροπή, είπε στο AFP ο Χονγκ Μιν, αναλυτής στο Korea Institute for National Unification. «Αν οι ΗΠΑ ολοκληρώσουν το νέα τους πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας, ο Βορράς θα αναγκαστεί να αναπτύξει εναλλακτικά μέσα για να το αντιμετωπίσει ή να το διαπεράσει» σημείωσε- δεδομένου ότι η Βόρεια Κορέα θεωρεί αντίπαλό της τις ΗΠΑ.
Το 2022 στη Βόρεια Κορέα θεσπίστηκε νόμος με τον οποίο αυτοανακηρυσσόταν χώρα με πυρηνικά όπλα και έχει δοκιμάσει ένα μεγάλο εύρος βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise τα τελευταία χρόνια. Νωρίτερα φέτος υποστήριξε ότι δοκίμασε νέο βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς με πολυηχητική κεφαλή, για την οποία είπε ότι ότι θα «αποτρέψει αξιόπιστα οποιονδήποτε αντίπαλο στην περιοχή του Ειρηνικού».
Σημειώνεται πως το σχέδιο των ΗΠΑ αποδοκίμασε και η Κίνα: Το Πεκίνο είπε την προηγούμενη εβδομάδα πως «προβληματίζεται σοβαρά» για το «Golden Dome», που, όπως υποστήριξε, έχει «ισχυρές επιθετικές επιπτώσεις».
«Οι ΗΠΑ, επιδιώκοντας μια πολιτική “πρώτα οι ΗΠΑ” έχουν εμμονή με την επιδίωξη απόλυτης ασφάλειας για τον εαυτό τους» αναφερόταν σε ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ. «Αυτό παραβιάζει την αρχή πως η ασφάλεια όλων των χωρών δεν θα έπρεπε να αποδυναμώνεται και υπονομεύει την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία και σταθερότητα» συμπληρωνόταν.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι θα ήταν απαραίτητη μια αναβάθμιση των αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ, μα άλλοι προειδοποιούν ότι η διαδικασία ανάπτυξης του «Golden Dome» θα μπορούσε να βρει μπροστά της τεχνικά και πολιτικά εμπόδια- όπως το υψηλό κόστος: Ένα αρχικό ποσό 25 δισ. δολαρίων έχει δεσμευτεί, αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υπολογίσει ότι θα κατέληξε να κοστίσει 20 φορές αυτό σε βάθος δεκαετιών.