To Γουονσάν Κάλμα ανοίγει τις πύλες του την άλλη εβδομάδα. Καταλύματα, εστιατόρια, καφέ κ.α για 20.000 άτομα που μπορούν να κολυμπήσουν στη θάλασσα, να αθληθούν, να ψυχαγωγηθούν.

chat icon
Link copied!

Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει τις πύλες του στη Βόρεια Κορέα ένα παραθαλάσσιο θέρετρο που, σύμφωνα με τι αρχές, θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή στην τουριστική της βιομηχανία. Βέβαια δεν υπάρχει καμία καμία πληροφορία για το εάν και πότε η χώρα θα ανοίξει ξανά πλήρως τα σύνορά της σε ξένους επισκέπτες.

Παρατηρητές λένε ότι το παραθαλάσσιο θέρετρο Γουόνσαν-Κάλμα στην ανατολική ακτή είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός και πιθανότατα απαιτούσε τεράστιες επενδύσεις από τον περιορισμένο προϋπολογισμό του φτωχής Βόρειας Κορέας. 

Advertisement
Advertisement

Δεδομένου αυτού, λέγεται πως η χώρα θα δεχτεί Κινέζους και άλλους ξένους τουρίστες, επειδή δεν μπορεί φυσικά το θέρετρο να συντηρηθεί μόνο από εγχώριους επισκέπτες.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε τον χώρο, μαζί με μάλιστα με την κόρη του-και διαφαινόμενη διάδοχο του-και την σύζυγο του και έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων στο πλαίσιο μιας «πλούσιας» τελετής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, όπως ανέφερε το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας.

Ο Κιμ δήλωσε ότι η κατασκευή του θα καταγραφεί ως «μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες φέτος» και χαρακτήρισε τον χώρο ως «ένα περήφανο πρώτο βήμα» προς την υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του τουρισμού, σύμφωνα με το KCNA.

 

 

Αρχικά μόνο για εγχώριους παραθεριστές

Η Βόρεια Κορέα θα ανοίξει πρώτα το θέρετρο για εγχώριους τουρίστες. Το KCNA ανέφερε ότι η παράκτια τουριστική ζώνη Γουόνσαν-Κάλμα διαθέτει ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα για σχεδόν 20.000 επισκέπτες που μπορούν να κολυμπήσουν στη θάλασσα, να αθληθούν και να κάνουν άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες ενώ μπορούν να φάνε σε εστιατόρια και καφετέριες στις εγκαταστάσεις.

Advertisement

Η τουριστική ζώνη θα ξεκινήσει να λειτουργεί για τους εγχώριους τουρίστες την επόμενη Τρίτη, ανέφερε το KCNA. Αλλά δεν ανέφερε πότε θα αρχίσει να δέχεται ξένους τουρίστες.

Ο Κιμ πιέζει να καταστήσει τη χώρα τουριστικό κόμβο στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναζωογόνηση της προβληματικής οικονομίας και το Γουόνσαν-Κάλμα είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα τουριστικά του έργα.

Το KCNA ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα θα επιβεβαιώσει τα σχέδιά της για την κατασκευή μεγάλων τουριστικών χώρων και σε άλλα μέρη της χώρας. Ωστόσο, η χώρα δεν έχει άρει πλήρως την απαγόρευση εισόδου ξένων τουριστών που είχε επιβληθεί στις αρχές του 2020 για την προστασία από την πανδημία COVID-19.

Advertisement

Οι ειδικοί λένε ότι η Βόρεια Κορέα έχει καθυστερήσει να επιτρέψει τον διεθνή τουρισμό  λόγω των περιορισμών που είχαν τεθεί λόγω της πανδημίας, της έξαρσης των εντάσεων με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα τα τελευταία χρόνια και των ανησυχιών για τους δυτικούς τουρίστες που διαδίδουν μια αρνητική εικόνα για το καθεστώς.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στα εγκαίνια του τουριστικού θέρετρου  via Associated Press

 

Ρώσοι και Κινέζοι οι πιο πιθανοί πρώτοι τουρίστες

Από τον Φεβρουάριο του 2024, η Βόρεια Κορέα δέχεται Ρώσους τουρίστες εν μέσω της ακμάζουσας στρατιωτικής, και όχι μόνο, συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά οι ομαδικές εκδρομές από Κινέζους, οι οποίες αποτελούσαν περισσότερο από το 90% των επισκεπτών πριν από την πανδημία, παραμένουν  στάσιμες.

Advertisement

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μια μικρή ομάδα διεθνών τουριστών επισκέφθηκε τη χώρα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, αλλά τα τουριστικά γραφεία δήλωσαν τον Μάρτιο ότι οι εκδρομές τους στη Βόρεια Κορέα είχαν διακοπεί.

Πρόσφατα, ο Κιμ έδωσε προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική στη βάση των σχέσεων με τη Ρωσία καθώς προμηθεύει στρατεύματα και συμβατικά όπλα για να υποστηρίξει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας σε αντάλλαγμα για οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.

Ωστόσο, οι δεσμοί της Βόρειας Κορέας με την Κίνα, η οποία είναι από καιρό ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και υποστηρικτής της έχουν προφανώς ψυχρανθεί, καθώς η Κίνα διστάζει να ενταχθεί σε μια αντιδυτική συμμαχία με τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

Advertisement

Η τελετή της Τρίτης που σηματοδότησε την ολοκλήρωση της κατασκευής του θέρετρου προσέλκυσε τον Ρώσο πρέσβη στη Βόρεια Κορέα και το προσωπικό της πρεσβείας, ανέφερε το KCNA. Αλλά δεν ανέφερε εάν προσκλήθηκαν και Κινέζοι διπλωμάτες.

Advertisement

 

«Νομίζω ότι η Βόρεια Κορέα θα δεχτεί σύντομα Ρώσους τουρίστες, δεδομένου ότι αξιωματούχοι της Ρωσικής Πρεσβείας παρευρέθηκαν στην τελετή. Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες είναι σημαντικές» για το παραθαλάσσιο θέρετρο, δήλωσε ο Λι Σανγκεούν ειδικός στο Ινστιτούτο Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας, ένα think tank που διευθύνεται από την υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας.

Advertisement

«Φαίνεται ότι υπάρχουν ζητήματα που η Βόρεια Κορέα δεν έχει ακόμη επιλύσει στις σχέσεις της με την Κίνα. Αλλά η Βόρεια Κορέα έχει επενδύσει πάρα πολλά χρήματα στον τουρισμό και σχεδιάζει να ξοδέψει περισσότερα. Στη συνέχεια, για να αξιοποιήσει τα χρήματά της, η Βόρεια Κορέα δεν μπορεί παρά να δέχεται Κινέζους τουρίστες», δήλωσε.

Ο  Λιμ Εούλ-τσουλ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Σπουδών Άπω Ανατολής σε πανεπιστήμιο της Σεούλ δήλωσε επίσης ότι ο ξένος τουρισμός στην περιοχή Γουόνσαν-Κάλμα θα ξεκινήσει με Ρώσους. Αλλά είπε ότι οι κινεζικές περιηγήσεις στη ζώνη, ένα είδος ανταλλαγής πολιτών, θα ξεκινήσουν σύντομα, προσθέτοντας ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας έχει ανακάμψει.

 

Δεν αναμένονται επισκέψεις από ΗΠΑ και Νότια Κορέα

Τουριστικές επισκέψεις από Νότια Κορέα και της Αμερικής πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθούν σύντομα αν και τόσο ο νέος φιλελεύθερος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Τζάε Μιουνγκ όσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασαν την ελπίδα να αναβιώσουν τον διάλογο με τη Βόρεια Κορέα.

Τον Ιανουάριο, όταν ο Τραμπ καυχήθηκε για τους δεσμούς του με τον Κιμ, είπε «Νομίζω ότι έχει τεράστιες δυνατότητες στο real estate. Έχει μεγάλη ακτογραμμή», μια πιθανή αναφορά στο Γουόνσαν-Κάλμα.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει απαντήσει δημόσια στην προσέγγιση του Τραμπ ενώ έχει επανειλημμένα απορρίψει τις προσφορές διαλόγου της Ουάσινγκτον και της Σεούλ και έχει επικεντρωθεί στην επέκταση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της από τότε που η πυρηνική διπλωματία υψηλού διακυβεύματος του Κιμ με τον Τραμπ κατέρρευσε το 2019.