Πώς το Κράτος ξεκινά να πάρει πίσω τα εκατομμύρια από τις ψεύτικες επιδοτήσεις – Τα τέσσερα “βήματα” που θα ακολουθήσει η ΑΑΔΕ για να “μπλοκάρει” όσους εμπλέκονται στην απάτη.

chat icon
Link copied!

 

Στα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καταλήγει σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με τα “κόκκινα” ΑΦΜ των φυσικών ή νομικών προσώπων που φέρονται να έχουν εισπράξει παράνομα αγροτικές επιδοτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost, ειδική ομάδα ελεγκτών έχει ενεργοποιηθεί προκειμένου να προχωρήσει σε στοχευμένες διασταυρώσεις. Στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, με στόχο να “μπλοκάρουν” όσους εμπλέκονται στην απάτη. 

Advertisement
Advertisement

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα τέσσερα “βήματα” που θα ακολουθήσουν οι “ράμπο” της ΑΑΔΕ (που θυμίζουμε ότι θα απορροφήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ) για να βρουν ποιοι εισέπραξαν παράνομα επιδοτήσεις είναι τα εξής:

 

Βήμα 1ο: Έλεγχος δηλώσεων ΟΣΔΕ και φορολογικών δηλώσεων

 

  • Συγκρίνει όσα δηλώθηκαν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) με τα αντίστοιχα έντυπα Ε1, Ε3, Ε9 και Μητρώου Αγροτών.

 

Advertisement
  •       Αν κάποιοι δήλωσαν ανύπαρκτες εκτάσεις, ψεύτικα δικαιώματα ή 

πλαστά στοιχεία ιδιοκτησίας, αυτό θα φανεί ως αναντιστοιχία.


Βήμα 2ο: Έλεγχος IBAN και στοιχείων λήψης επιδότησης

 

Advertisement
  • Διασταυρώνεται το ΑΦΜ με τον τραπεζικό λογαριασμό που δέχθηκε την επιδότηση.

 

  • Αν το ΑΦΜ ανήκει σε “αχυράνθρωπο” (π.χ. ανενεργό επαγγελματία ή αλλοδαπό χωρίς πραγματική δραστηριότητα), η μεταφορά της ενίσχυσης θεωρείται εικονική.


Βήμα 3ο: Συσχετισμός με άλλα εισοδήματα και περιουσία

 

Advertisement
  • Η ΑΑΔΕ ελέγχει αν το ύποπτο ΑΦΜ είχε κανονική γεωργική δραστηριότητα, αν δήλωνε αντίστοιχα έξοδα/έσοδα, και αν οι εκτάσεις που δήλωσε υπάρχουν στο Ε9 ή σε ενοικιαστήρια με κανονικούς ιδιοκτήτες.

Βήμα 4ο: Χρήση εργαλείων AI & ανάλυσης δικτύου

 

  • Η ΑΑΔΕ έχει σύστημα προφίλ ρίσκου και δικτύου επαφών. Αν π.χ. 30 διαφορετικά ΑΦΜ έχουν τον ίδιο λογαριασμό πληρωμής ή αντιπρόσωπο, αυτό δημιουργεί “cluster ύποπτης δραστηριότητας”. (Εδώ αναμένεται να εμπλακούν και οι Συνεταιρισμοί…)

 

Advertisement

Πώς θα πάρει τα χρήματα πίσω;

Advertisement

– Έκδοση πράξεων καταλογισμού & προστίμων

 

  • Αν διαπιστωθεί παρανομία, εκδίδεται πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου για αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά + πρόστιμα + τόκους.

– Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Advertisement

 

  • Αν δεν πληρωθούν, η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί: Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών – Δέσμευση επιστροφών φόρου (εισοδήματος, ΦΠΑ) – Κατάσχεση εισοδημάτων (ενοίκια, ενισχύσεις, επιδοτήσεις) – Βεβαίωση οφειλών στο ΚΕΑΟ, εάν σχετίζονται με ασφαλιστικές επιδοτήσεις

– Αν υπάρχει ποινική διάσταση (απάτη/πλαστογραφία)

 

  • Η ΑΑΔΕ συνεργάζεται με την Οικονομική Εισαγγελία και την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, και μπορεί να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα πέραν των επιστροφών. Κορυφαίο στέλεχος της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος με το οποίο επικοινώνησε η HuffPost, δήλωσε: “Σε εμάς δεν εστάλη οτιδήποτε σχετικό με το συγκεκριμένο ζήτημα”.

 

Ποιος εγγυάται ότι η “κόκκινη” λίστα δεν θα αλλοιωθεί;

Η “κολοκυθιά” για το πού βρίσκεται

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι αργά χθες καμία κυβερνητική πηγή δεν επιβεβαίωνε επισήμως σε ποια χέρια βρίσκονται τα λεγόμενα “κόκκινα” Α.Φ.Μ. Γιατί; 

Αντιθέτως, ανώτατο στέλεχος εμπλεκόμενου φορέα φέρεται να απαντούσε στον πολιτικό του προϊστάμενο με τρόπο που επιχειρεί να “θολώσει” περισσότερο το σκάνδαλο, λέγοντας χαρακτηριστικά: 

“Εγώ δεν γνωρίζω σε ποια ΑΦΜ αναφέρονται. Υπάρχει ένας δημόσιος διάλογος με όρους και διαδικασίες που δεν εμπίπτουν σε καμία γνώριμη διαδικασία αλλά ούτε και στην πραγματικότητα όπως εγώ τουλάχιστον την γνωρίζω. Αυτή είναι η αλήθεια. Ούτε οικονομική αστυνομία προβλέπεται ούτε ΑΑΔΕ να κάνουν έλεγχο όπως ανακοινώθηκε για να ανακτήσουν τα 415 εκ. 

Πολύ απλά τα 415 εκ σχετίζονται σε διαδικασίες και όχι σε απάτες. Το ότι λόγω στρεβλότητας των διαδικασιών προέκυψαν άπατες είναι άλλο θέμα. Αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν τα κενά του συστήματος έχουν προσωπική ευθύνη και δικάζονται για αυτό. Αν καταδικαστούν θα γίνει ανάκτηση των ποσών που εισέπραξαν. Για τα κόκκινα ΑΦΜ που αναφέρει ο δημόσιος λόγος που θα τα ξεσκονίσει η ΑΑΔΕ και η Οικονομική Αστυνομία, θα πρέπει να ερωτηθούν αυτοί που τα ανακοινώνουν”.

Πέρα από το ποιος θα ελέγξει και ποιος θα ελεγχθεί, η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει ώστε η λίστα με τα “κόκκινα” Α.Φ.Μ να μην αλλοιωθεί πριν φτάσει στα χέρια του Εισαγγελέα και των αρμόδιων ελεγκτών.