Παρότι η πρόταση του Παρισιού υποστηρίζεται από τουλάχιστον 7 κράτοι η φον ντερ Λάιεν δηλώνει πως το ACI "προορίζεται για εξαιρετικές περιπτώσεις" και "δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο".
Ισχυρές πιέσεις στις Βρυξέλλες ασκού η Γαλλία κι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός κατά της καταναγκαστικής οικονομικής πίεσης” (Anti-Coercion Instrument, ACI) που θεωρείται από τα ισχυρότερα εμπορικά εργαλεία της ΕΕ.
Η πρωτοβουλία που φέρει την υπογραφή της Γαλλίας στηρίζεται ήδη από τουλάχιστον επτά ευρωπαϊκές κυβερνήσει σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ κάποιες μελετούν την πρόταση και κάποια άλλα παραμένουν ουδέτερα προς το παρόν.
Η απάντηση της ΕΕ στους νέους δασμούς ΤΡραμπ, που θα ισχύσουν από 1η Αυγούστου εάν δεν υπάρξει άλλη συμφωνία, συζητήθηκε στη συνεδρίαση των υπουργών Εμπορίου τη Δευτέρα, με τη γαλλική κυβέρνηση να τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο χρήσης του εργαλείου, που επιτρέπει την επιβολή εμπορικών αντιμέτρων σε εταίρους της Ένωσης.
Αυτό περιλαμβάνει φορολόγηση των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, περιορισμούς σε αμερικανικές επενδύσεις ή αποκλεισμό αμερικανικών εταιρειών από δημόσιους διαγωνισμούς εντός της ΕΕ.
Αρνητική η φον Ντερ Λάιεν
Ο Μπενζαμέν Αντάντ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, δήλωσε στο Bloomberg:
″Σε αυτή τη διαπραγμάτευση πρέπει να δείξουμε ισχύ, ενότητα και αποφασιστικότητα. Μπορούμε να πάμε πέρα από τα αντίμετρα ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η Κομισιόν”, αναφερόμενος στο ACI.
Από πλευράς της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί προς το παρόν επιφυλακτική στάση, με την πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να δηλώνει την Κυριακή πως το ACI ”προορίζεται για εξαιρετικές περιπτώσεις” και ότι ”δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο”.
Παρά την απειλή Τραμπ για δασμούς 30% στις περισσότερες ευρωπαϊκές εξαγωγές από τον επόμενο μήνα – πέραν των ήδη υφιστάμενων δασμών 25% σε αυτοκίνητα και εξαρτήματα και 50% σε χάλυβα και αλουμίνιο – οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ συνεχίζονται.
Ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για νέες συνομιλίες, ενώ ο Ιρλανδός επίτροπος Μάικλ ΜακΓκραθ εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία έως την 1η Αυγούστου, αν και τόνισε ότι η επιστολή του Τραμπ προκάλεσε ”έκπληξη και απογοήτευση” στις Βρυξέλλες.
Εμπορικός πόλεμος ΕΕ – ΗΠΑ
Αν τελικά ενεργοποιηθεί το ACI, η απόφαση ενδέχεται να οδηγήσει σε μια γενικευμένη εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, καθώς ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκά αντίμετρα θα απαντηθούν με ακόμα πιο σκληρές κινήσεις από την πλευρά του.
Το ACI σχεδιάστηκε ως εργαλείο αποτροπής και απάντησης σε καταναγκαστικές εμπορικές πρακτικές τρίτων χωρών που επιχειρούν να επηρεάσουν τις κυρίαρχες πολιτικές αποφάσεις των κρατών-μελών της ΕΕ. Η χρήση του απαιτεί πρόταση από την Κομισιόν και έγκριση των κρατών-μελών. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η ΕΕ επιδιώκει διαβούλευση με την εμπλεκόμενη χώρα και πιθανώς συνεργασία με άλλους εταίρους που υφίστανται αντίστοιχη πίεση.
Η εργαλειοθήκη αυτή θεσπίστηκε μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στην προηγούμενη θητεία Τραμπ, καθώς και λόγω της υπόθεσης Λιθουανίας–Κίνας, όταν το Πεκίνο επέβαλε περιορισμούς στις λιθουανικές εξαγωγές εξαιτίας της σχέσης της χώρας με την Ταϊβάν.