Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Για σοβαρό πλήγμα κάνουν λόγο τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και καλούν την ΕΕ να κρατήσει σκληρή στάση.
Τουλάχιστον 700.000 θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύουν να χαθούν, προειδοποιεί η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν στην επιβολή δασμών 30% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, δηλώνει ότι η επιβολή τέτοιων δασμών θα καθιστούσε «σχεδόν αδύνατο το διατλαντικό εμπόριο».
Η προειδοποίηση συμπίπτει με τις εντεινόμενες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη διαχείριση των επιπτώσεων από τις μονομερείς αμερικάνικες ανακοινώσεις.
«Αν μιλάμε για 30% ή και περισσότερο, η επίπτωση θα είναι τεράστια. Θα είναι σχεδόν αδύνατο να συνεχιστεί το εμπόριο όπως το γνωρίζουμε στη διατλαντική σχέση», σημείωσε ο Σέφτσοβιτς και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ να αποχωρούμε από τις συνομιλίες χωρίς πραγματική προσπάθεια».
Ο Σέφτσοβιτς θα συνομιλήσει εντός της ημέρας με τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ, ενώ ενημέρωσε ότι ήδη προετοιμάζονται στοχευμένα και αναλογικά αντίμετρα, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων μέχρι την προθεσμία της 1ης Αυγούστου.
ETUC: Να σταματήσει η ΕΕ να υποχωρεί – Ώρα για ψηφιακό φόρο
Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), που εκπροσωπεί 45 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 41 χώρες, προειδοποιεί για κρίσιμες επιπτώσεις στην απασχόληση και την παραγωγή.
Σύμφωνα με ανάλυση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Συνδικάτων (Όλη η ανάλυσηγ στα αγγλικά εδώ), ακόμη και οι δασμοί 20% θα οδηγούσαν στην απώλεια τουλάχιστον 700.000 θέσεων εργασίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ζημιά €160 δισ. για την οικονομία της ΕΕ. Η επιβολή 30% δασμών θα είχε ακόμη σοβαρότερες συνέπειες.
Επιπλέον η ETUC ζητά από την ΕΕ να μην υποκύψει σε εκβιασμούς, αλλά να υπερασπιστεί το κοινωνικό της μοντέλο και τις κανονιστικές της αρχές. Υπογραμμίζει την ανάγκη επιβολής ψηφιακού φόρου στις μεγάλες πλατφόρμες και απορρίπτει τις αμερικανικές κατηγορίες ότι τα ευρωπαϊκά πρότυπα στρεβλώνουν το εμπόριο:
«Οι κανόνες για την προστασία των εργαζομένων και των πολιτών ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά και δεν συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά απαραίτητα εργαλεία προστασίας».
Η ETUC καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει επείγουσα δράση, προτείνοντας:
Μηχανισμό στήριξης τύπου SURE 2.0
Αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων
AdvertisementΕπενδυτικό ταμείο με κοινωνικές ρήτρες
Ενίσχυση κοινωνικού διαλόγου και συλλογικών διαπραγματεύσεων
Έλεγχο τιμών και αποτροπή αισχροκέρδειας
AdvertisementΠροτροπή στην ΕΚΤ να αποφύγει αυξήσεις επιτοκίων
Διχασμένη η ΕΕ – Αντίμετρα ή υπομονή;
Οι εντεινόμενες απειλές από την Ουάσιγκτον έχουν προκαλέσει διχογνωμία εντός της Ένωσης, με δύο διακριτά στρατόπεδα να διαμορφώνονται. Για παράδειγμα χώρες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία υποστηρίζουν μια πιο αποφασιστική στάση και την επίσπευση της προετοιμασίας αντιμέτρων, περιλαμβανομένης της ενεργοποίησης του Anti-Coercion Instrument (ACI), του λεγόμενου «εμπορικού μπαζούκα».
«Η Επιτροπή οφείλει να επιδείξει την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Αυτό σημαίνει επιτάχυνση της προετοιμασίας αξιόπιστων αντιμέτρων και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένου του ACI, αν δεν υπάρξει συμφωνία ως την 1η Αυγούστου» δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.
Ωστόσο άλλοι ηγέτες, όπως ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, υιοθετούν πιο συγκρατημένη στάση.
Ο Μερτς αναγνώρισε ότι το 30% θα πλήξει «καίρια τον πυρήνα της γερμανικής εξαγωγικής βιομηχανίας», αλλά πρόσθεσε:
«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δύο εβδομάδες που απομένουν για την εξεύρεση λύσης – εργάζομαι εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση».
Η Μελόνι προειδοποίησε πως «ένας εσωτερικός εμπορικός πόλεμος στη Δύση θα μας αποδυναμώσει όλους».
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Στόκερ.
Η ΕΕ έχει ήδη προσφέρει αρκετά;
Η αίσθηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι η ΕΕ έχει ήδη κάνει κάνει πολλές παραχωρήσεις και με τη στάση της επιδεικνύει αδυναμία την οποία εκμεταλλεύεται ο Τραμπ.
Όσον αφορά δε τις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με πιθανή χαλάρωση των ψηφιακών κανονισμών της ΕΕ, και αναπροσαρμογή των εσόδων από φορολογία σε άλλα προϊόντα (καπνός, vaping, ecigaretes) προκαλεί την αίσθηση ότι το κόστος θα το επωμιστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες χωρίς να είναι βέβαιο ότι οι πολιτικές πιέσεις από πλευράς των ΗΠΑ θα μειωθούν.