Για ενδεχόμενο να μην υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν - «Είμαστε έτοιμοι για όλα»
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογεί το τελευταίο διαπραγματευτικό έγγραφο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για το ζήτημα των δασμών, δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Παράλληλα διαμήνυσε, ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για συμφωνία, αλλά «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι». Στην ίδια τοποθέτηση πρότεινε την έναρξη ενός συνολικού επανασχεδιασμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εκφράζοντας την ανησυχία ότι το διεθνές εμπορικό σύστημα υπονομεύεται από διμερείς συμφωνίες ισχύος και αλληλοτροφοδοτούμενους εμπορικούς πολέμους.
AdvertisementAdvertisement«Στην τελευταία μας συνεδρίαση, ενημέρωσα τους ηγέτες για την κατάσταση των διαπραγματεύσεών μας με τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ και εγώ είχαμε καλή συζήτηση στη Σύνοδο G7 στον Καναδά. Εκεί συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε τις εργασίες με ξεκάθαρο στόχο: μια συμφωνία πριν τις 9 Ιουλίου. Σήμερα λάβαμε το πιο πρόσφατο αμερικανικό έγγραφο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Το αξιολογούμε αυτή τη στιγμή.
Το μήνυμά μας είναι σαφές: είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία. Παράλληλα όμως, προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Γι’ αυτό και εξετάσαμε έναν κατάλογο εξισορρόπησης. Και θα υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, εφόσον χρειαστεί. Με λίγα λόγια: όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι», είπε η φον ντερ Λάιεν.Νέος ΠΟΕ;
Σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η συνεργασία με χώρες του Ειρηνικού θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τον ανασχεδιασμό του ΠΟΕ, που μοιάζει να έχει παραμεριστεί εν μέσω των δασμών των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και των γεωπολιτικών εντάσεων. Αναφερόταν στη συνεργασία με τις 11 άλλες παγκόσμιες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, του Καναδά, της Χιλής και της Σιγκαπούρης, της CPTPP («Συνεκτική και Προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση στον Ειρηνικό»).
«Οι ασιατικές χώρες θέλουν να έχουν δομημένη εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση κι η ΕΕ επιθυμεί το ίδιο. Και κατά συνέπεια είπα πως μπορούμε να το σκεφτούμε αυτό ως την έναρξη του ανασχεδιασμού του ΠΟΕ… Σκοπός είναι να δείξουμε στον κόσμο ότι το ελεύθερο εμπόριο με μεγάλο αριθμό χωρών είναι εφικτό», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Το «μη χείρον βέλτιστον»
Ο Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς 50% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα από τις 9 Ιουλίου, εκτός εάν επιτευχθεί συμφωνία. Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων ήδη υπόκειται σε δασμούς 10%, με επιπλέον 25% σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά και 50% σε χάλυβα και αλουμίνιο. Η ΕΕ έχει αναστείλει προσωρινά δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ έως τα μέσα Ιουλίου, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στις διαπραγματεύσεις. Η Επιτροπή διαβουλεύεται για νέα αντίμετρα που θα στοχεύουν προϊόντα των ΗΠΑ αξίας 95 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγα τα κράτη της ΕΕ που επιθυμούν μια γρήγορη λύση, ακόμη και συμβιβαστική, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει την αποδοχή μιας ασύμμετρης συμφωνίας, βάσει της οποίας οι Ευρωπαίοι θα αποδεχθούν κάποιους επιπλέον δασμούς χωρίς αντάλλαγμα.
AdvertisementΤο «μη χείρον βέλτιστον», δηλαδή, που σημαίνει ότι ο στόχος των μηδενικών δασμών που έχουν προτείνει οι Βρυξέλλες δεν θα γίνει αποδεκτός. Αντιθέτως, εκτιμούν αναλυτές, ότι θα επιτραπεί στον Τραμπ να καταφέρει μια νίκη με την επιβολή δασμών στις ευρωπαϊκές εισαγωγές της τάξεως του 10%. Η ελπίδα είναι να υπάρξουν εξαιρέσεις σε τομείς όπως ο χάλυβας, τα αυτοκίνητα ή τα φαρμακευτικά προϊόντα.
Ωστόσο, τρεις μήνες μετά την κήρυξη του εμπορικού πολέμου – την «Ημέρα της Απελευθέρωσης», όπως την αποκάλεσε ο Τραμπ, υπάρχει περιθώριο να παραταθεί η προθεσμία για την επιβολή των αντιποίνων πέραν της 9ης Ιουλίου.
«Η προθεσμία δεν είναι κρίσιμη», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ την Πέμπτη. «Ίσως παραταθεί, αλλά αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβει ο πρόεδρος».
AdvertisementΗ ΕΕ φαίνεται να παραμένει σε μια διαρκή αβεβαιότητα, κάτι που βλάπτει συνολικά την οικονομία της Ένωσης. Άλλωστε, το δήλωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, χθες:
«Μια συμφωνία είναι πάντα καλύτερη από μια σύγκρουση… η αβεβαιότητα είναι ό,τι χειρότερο για την οικονομία μας».