Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου εισήγηση εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν για μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με αιχμή νέους και γυναίκες.
Μέτρα «έκπληξη» για την ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και για την “αλλαγή της ατζέντας” σε μια περίοδο που κυριαρχούν τα σκάνδαλα και οι παραιτήσεις υπουργών, εξετάζει η κυβέρνηση ενόψει των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από το βήμα της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost, ανάμεσα στις προτάσεις που επανέρχονται δυναμικά στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου είναι και η εισήγηση εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με αιχμή νέους και γυναίκες που επιστρέφουν ή εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας!
Πρόκειται ένα μέτρο “στήριγμα” στην ελληνική οικονομία (που αναζητά τρόπους διατήρησης του ρυθμού ανάπτυξης και των επενδύσεων) με “χειροπιαστό” κοινωνικό αντίκτυπο, που δεν επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, εφόσον υιοθετηθεί, θα λειτουργήσει σαν «πολλαπλασιαστής» καθώς:
Ενισχύει το καθαρό εισόδημα των πιο αδύναμων + Ενισχύει την παραγωγικότητα + Περιορίζει την εξάρτηση από επιδόματα + Ενεργοποιεί κοινωνικά ανενεργές ομάδες = Βοηθώντας στην παραγωγή νέου εισοδήματος που θα μετατραπεί σε καταναλωτική ζήτηση, τονώνοντας την αγορά.
Η εισήγηση, που υποβλήθηκε επισήμως από τον Μάρτιο 2025, φέρει τον τίτλο: «Αξιολόγηση των Αρχών Σχεδιασμού και των Πιθανών Επιπτώσεων ενός Συστήματος Επιδότησης Εργασίας στην Ελλάδα» (Assessing Design Principles and Possible Impacts of an In-Work Benefit Scheme in Greece), δείχνει τον δρόμο για το πώς θα μπορούσε η ελληνική πολιτεία να βγάλει δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας από την αδράνεια και να τους επανεντάξει ενεργά στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Επιδότηση του συνολικού κόστους ασφάλισης (εργοδοτικών και εργατικών εισφορών) για:
- Νέους έως 29 ετών
- Γυναίκες που επιστρέφουν στην αγορά μετά από μακρά αποχή
- Δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
- Χαμηλοσυνταξιούχους ειδικών κατηγοριών (π.χ. Με πρόωρη συνταξιοδότηση)

Ποιοι επωφελούνται
Η πρόταση απαντά σε μια παλιά πληγή της ελληνικής αγοράς: Το τεράστιο ποσοστό ανενεργού πληθυσμού. Περίπου 1,3 εκατομμύρια Έλληνες ηλικίας 18–64 ετών βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, εκ των οποίων οι 7 στους 10 είναι γυναίκες. Η Κομισιόν εκτιμά ότι αν το μέτρο εφαρμοστεί, μπορεί να φέρει έως 60.000 νέες θέσεις εργασίας και να μειώσει τον δείκτη φτώχειας ανάμεσα στους εργαζόμενους κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Στόχοι του Προγράμματος
✅ Ενίσχυση καθαρού εισοδήματος
✅ Αύξηση παραγωγικότητας
✅ Μείωση εξάρτησης από επιδόματα
✅ Επανένταξη ανενεργών ομάδων στην αγορά εργασίας
Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να προέλθει είτε από εθνικούς πόρους είτε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ESF+), ενώ η μελέτη αναγνωρίζει το συνολικό δημοσιονομικό κόστος στα 290 εκατομμύρια ευρώ ετησίως — ποσό που χαρακτηρίζεται «διαχειρίσιμο» σε σχέση με την κοινωνική του απόδοση.
Από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη κάνει τη δουλειά —τεχνικά, δημοσιονομικά και κοινωνικά— αυτό που μένει είναι πολιτική βούληση και ταχύτητα!
Για πλήρη πρόσβαση στην εισήγηση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων κάνε κλικ εδώ