O Τζερόμ Πάουελ, διορίστηκε επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας από τον Τραμπ και παραμένει στη θέση του - Ο μεγάλος καυγάς μεταξύ τους είναι για τα επιτόκια.

chat icon
Link copied!

Μετά από μήνες σκληρών αντιπαραθέσεων ο Τραμπ ζήτησε την άμεση παραίτηση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, μετά από μια έντονη κλιμάκωση των επιθέσεών τους.

«Θα έπρεπε να παραιτηθεί αμέσως!!!», δήλωσε ο Τραμπ σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα του Truth Social, ανεβάζοντας ένα Link που παραπέμπει σε άρθρο που αναφέρει ότι η ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή στέγασης ζητά να διερευνηθεί ο Πάουελ για την κατάθεσή του σχετικά με τις ανακαινίσεις στα κεντρικά γραφεία της κεντρικής τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Advertisement
Advertisement

Παρότι ο Τραμπ πρότεινε τον Πάουελ για πρόεδρο της Fed κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο ζητά επανειλημμένα την απομάκρυνσή του επικρίνοντας τον για την άρνησή του να μειώσει τα επιτόκια.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ο πρόεδρος έχει την εξουσία να τον απομακρύνει τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεχας από τη θέση.

Ο Πάουελ δήλωσε την Τρίτη ότι η Fed θα είχε ήδη μειώσει τα επιτόκια αν δεν υπήρχε ο αντίκτυπος των δασμολογικών πολιτικών του Τραμπ.

Μια δήλωση που επανέλαβε και στη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στην Πορτογαλία όταν ρωτήθηκε «εάν τα αμερικανικά επιτόκια θα είχαν μειωθεί ξανά φέτος εάν η κυβέρνηση δεν είχε ανακοινώσει την επιβολή δασμών σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο Πάουελ διατήρησε τη θέση του και επι προεδρείας του Τζο Μπάιντεν ενώ η τρέχουσα θητεία του πρόκειται να λήξει τον Μάιο του 2026.

Πριν από την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Πάουελ δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί εάν του το ζητήσει ο πρόεδρος και ότι «δεν επιτρέπεται από το νόμο» στον Λευκό Οίκο να τον εξαναγκάσει να αποχωρήσει.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανεξάρτητων ομοσπονδιακών οργανισμών, όπως είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, μπορούν να εξαναγκαστούν σε παραίτηση πριν από τη λήξη της θητείας τους μόνο «για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους», σύμφωνα με μια ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 1935.

Ωστόσο, ο Τραμπ έχει συχνά αμφισβητήσει τους πολιτικούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης ορισμένων ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών, ενέργειες που έχουν αμφισβητηθεί στο δικαστήριο.