Το νέο «επεισόδιο» στον εμπορικό πόλεμο δασμών του Αμερικανού προέδρου
Νέο «σεισμό» στις αγορές έφεραν οι απειλές Τραμπ για δασμούς στην ΕΕ και την Apple, στο νεότερο «επεισόδιο» του εμπορικού πολέμου του Αμερικανού προέδρου, στο πλαίσιο του οποίου ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με 50% δασμούς σε όλα τα προϊόντα από την ΕΕ και 25% δασμούς σε smartphones εκτός και αν κατασκευάζονται.
Μετά την αρχική «ομοβροντία» για δασμούς στην ΕΕ και στην Apple, ο Τραμπ μίλησε στο Οβάλ Γραφείο τονίζοντας πως δεν επιδιώκει συμφωνία με την ΕΕ και θα μπορούσε να καθυστερήσει τους δασμούς αν περισσότερες εταιρείες επενδύσουν στις ΗΠΑ. «Δεν επιζητώ συμφωνία, το έχουμε θέσει, είναι στο 50%» είπε σε δημοσιογράφους. Επίσης, διευκρίνισε ότι όλα τα smartphones που κατασκευάζονται στο εξωτερικό θα φορολογούνται και οι δασμοί θα μπορούσαν να έρθουν στα τέλη του Ιουνίου, αναφερόμενος και στη Samsung: «Θα ήταν επίσης και η Samsung και οποιοσδήποτε φτιάχνει αυτό το προϊόν, αλλιώς δεν θα ήταν δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά.
Με τις νέες «βολές» να έχουν ως στόχο κάποιους από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς του κόσμου και έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, η αντίδραση των αγορών ήταν ανάλογη, αναζωπυρώνοντας τους φόβους σχετικά με την πορεία της πολιτικής δασμών του Τραμπ. Χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη έπεφταν, με τους επενδυτές να αναζητούν καταφύγιο σε κυβερνητικά ομόλογα και ασφαλή συναλλάγματα όπως το ελβετικό φράγκο και το ιαπωνικό γεν. Επίσης, «ράλι» λάμβανε χώρα στις τιμές του χρυσού.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ θα είχαν συνομιλίες το απόγευμα της Παρασκευής, με εκπρόσωπο της ΕΕ να σημειώνει πως δεν θα γίνονταν σχόλια πάνω στις τελευταίες απειλές Τραμπ πριν από αυτές. Από αξιωματούχους χωρών της G-7 εκδόθηκε μια ασαφής ανακοίνωση, με μόνο μια αναφορά στο εμπόριο- ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ είπε πως ελπίζει η απειλή του Τραμπ να κάνει την ΕΕ να «πάρει φωτιά» και να κινηθεί ταχύτερα. Όσον αφορά στην Apple, o Τραμπ δήλωσε πως είπε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ, ότι αναμένει τα iPhones που πωλούνται στις ΗΠΑ να φτιάχνονται εκεί και όχι στην Ινδία ή αλλού. Η μετοχή της Apple έπεσε πάνω από 2%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τραμπ: «Οι συζητήσεις με αυτούς (τους Ευρωπαίους) δεν πάνε πουθενά – Δασμοί 50% από 1η Ιουνίου»
O Τραμπ απειλεί την Apple με δασμούς 25% στα iPhones
O S&P 500 έπεφτε 0,4% το απόγευμα, ενώ ο Dow Jones Industrial Average ήταν κάτω 0,3% και ο Nasdaq μείον 0,6%. Στη Γαλλία ο CAC 40 και στη Γερμανία ο Dax είχαν πτώση άνω του 1,5%, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν στο -1,42%. Γενικά Τα αμερικανικά χρηματιστήρια έπεφταν λιγότερο από τα ευρωπαϊκά, ωστόσο περίπου το 60% των μετοχών στο S&P 500 σημείωναν πτώση. Η Apple είχε πτώση 2,6%, καθώς τη «στόχευσε» συγκεκριμένα ο Τραμπ.
Η ΕΕ είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, πουλώντας αγαθά αξίας άνω των 600 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ πέρυσι και αγοράζοντας αγαθά αξίας περίπου 370 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Τραμπ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για αυτό, καθώς η ΕΕ πουλά περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ από ό,τι αγοράζει από αυτές, και το αποδίδει σε πολιτικές οι οποίες, όπως λέει, είναι άδικες απέναντι στις αμερικανικές εταιρείες, εκφράζοντας προβληματισμούς ιδιαίτερα για τα αυτοκίνητα και τα γεωργικά προϊόντα. Είχε στοχεύσει τα αγαθά από την ΕΕ με δασμούς 20% κατά την αποκαλούμενη «ημέρα απελευθέρωσης» τον προηγούμενο μήνα, που «πυροδότησε» διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και πολλών άλλων χωρών. Αν και κάποιες υιοθέτησαν υποχωρητική στάση, άλλες, όπως η Κίνα, ο Καναδάς και η ΕΕ, αντέδρασαν έντονα, απειλώντας με δικούς τους ανταποδοτικούς δασμούς.
Την Παρασκευή ο Τραμπ είπε ότι ήταν «πολύ δύσκολο να συνεννοηθεί» με την ΕΕ, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η Ένωση είχε δημιουργηθεί με σκοπό να εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ στο εμπόριο: «Οι συνομιλίες μας δεν πάνε πουθενά! Οπότε συστήνω δασμούς 50% στην ΕΕ, αρχίζοντας από την 1η Ιουνίου 2025» δήλωσε.
Ο Σκοτ Μπέσεντ, μιλώντας στο Fox News την Παρασκευή, είπε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν περισσότερες παραχωρήσεις από την Ευρώπη: «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θεωρεί ότι οι προτάσεις της ΕΕ δεν ήταν της ίδιας ποιότητας με αυτές που είδαμε από τους άλλους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους μας…θα ήλπιζα αυτό να κάνει την ΕΕ να πάρει φωτιά».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λορέν Σεν Μαρτίν έγραψε στα social media πως οι τελευταίες απειλές «δεν βοηθούσαν» στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας πως «διατηρούμε την ίδια γραμμή: Αποκλιμάκωση, μα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε». Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σουφ είπε επίσης ότι η ΕΕ θα «διατηρούσε τον δρόμο» που είχε επιλέξει.
Διατάγματα για την πυρηνική ενέργεια
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε επίσης την Παρασκευή τέσσερα διατάγματα τα οποία έχουν ως στόχο, σύμφωνα με έναν σύμβουλό του, την «αναγέννηση» της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα, καθώς φιλοδοξεί να τετραπλασιάσει την παραγωγή μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που υποσχέθηκε «γρήγορες και ασφαλείς» διαδικασίες, θέλει κυρίως να μην ξεπερνά τους 18 μήνες η εξέταση ενός αιτήματος για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα. Σκοπεύει επίσης να μεταρρυθμίσει τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας και να αυξήσει την εξόρυξη και τον εμπλουτισμό ουρανίου.
«Ήρθε ο καιρός των πυρηνικών» είπε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Οβάλ Γραφείο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Νταγκ Μπέργκαμ, που ήταν παρών στην υπογραφή των διαταγμάτων, είπε ότι το διακύβευμα είναι «να παραχθεί αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να κερδίσουμε τη μονομαχία της τεχνητής νοημοσύνης με την Κίνα».
«Θέλουμε να είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε και να αναπτύξουμε πυρηνικούς αντιδραστήρες κατά την τρέχουσα θητεία» του προέδρου, δηλαδή μέχρι τον Ιανουάριο του 2029, ανέφερε νωρίτερα ένας σύμβουλος του Λευκού Οίκου, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους.
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο σε ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια, έχοντας 94 αντιδραστήρες εν λειτουργία. Ωστόσο, η ηλικία τους αυξάνεται, καθώς σήμερα φτάνει κατά μέσο όρο τα 42 χρόνια.
Λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως από την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και την πρόθεση ορισμένων χωρών να απανθρακοποιήσουν την οικονομία τους, η πυρηνική ενέργεια τραβά και πάλι το ενδιαφέρον, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Γαλλία, με 57 αντιδραστήρες, ανακοίνωσε το 2022 ένα νέο πρόγραμμα για την κατασκευή 6-14 καινούριων. Ο πρώτος αναμένεται ότι θα είναι έτοιμος το 2038. Η Κίνα έχει επίσης 57 αντιδραστήρες εν λειτουργία και κατασκευάζει ήδη άλλους 27.
Με πληροφορίες από BBC, Associated Press, Wall Street Journal, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters