Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης υπολογίζει το κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού, τον οικονομικό συνδυασμό με ανεμιστήρα οροφής και την επείγουσα στροφή στα μπλε σταθερά τιμολόγια.
«Πάντα κάθε καλοκαίρι αυξάνει η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της μεγάλης χρήσης των κλιματιστικών και για αυτό κιόλας βλέπουμε τσιμπημένες τιμές στα τιμολόγια του ρεύματος και τον Ιούλιο, αλλά και τον Αύγουστο. Είναι παραδοσιακά οι πιο καυτοί μήνες του χρόνου από πλευράς τιμών ρεύματος».
«Ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων για να το ψύξουμε με 2 κλιματιστικά, ένα 9000 btu και ένα δωδεκάρι, ένα στο υπνοδωμάτιο και ένα στο καθιστικό για 8 με 10 ώρες λειτουργίας για 30 μέρες, υπολογίζω ότι θα καταναλώσουν 360 kWh. Και μιλάμε για νέας τεχνολογίας κλιματιστικά, τα Inverter, καταρχήν υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας. Αυτό σημαίνει με 22 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας, ο καταναλωτής θα πληρώσει επιπλέον τον μήνα, μόνο για τη λειτουργία του κλιματισμού, γύρω στα 80€.
Προσοχή, όμως. Πολλοί λένε να τα έχουμε ανοιχτά όλα τα κλιματιστικά, σε όλα τα δωμάτια. Ε, όχι! Τα κλιματιστικά δεν είναι όπως είναι τα καλοριφέρ. Η ψύξη δεν αποθηκεύεται και μετά εκπέμπεται. Δεν είναι σαν τη θερμότητα. Άρα λοιπόν εμείς χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό για όση ώρα καθόμαστε για παράδειγμα, στο σαλόνι για να δούμε τηλεόραση και όταν σταματήσουμε να καθόμαστε σε αυτό το χώρο και μετακινηθούμε σε κάποιον άλλον, στο υπνοδωμάτιο το βράδυ, το σβήνουμε. Και το ανοίγουμε εκεί».
«Από μόνος του ο ανεμιστήρας δεν κάνει πολλά πράγματα. Θα πρέπει να λειτουργεί συνδυαστικά. Να έχουμε και τον ανεμιστήρα και για το κλιματιστικό. Καταρχήν βάζουμε το κλιματιστικό στους 28 με 29°C, τόσο ψηλά και ταυτόχρονα λειτουργούμε έναν αριστερόστροφο ανεμιστήρα οροφής και λέω αριστερόστροφος, γιατί όπως περιστρέφεται με φορά αντίθετη από τους δείκτες του ρολογιού, ουσιαστικά ανασηκώνει από το δάπεδο το βαρύ ψυχρό αέρα. Και εσύ έχεις την αίσθηση ότι η θερμοκρασία του χώρου δεν είναι 28, 29 άλλα 25 με 26°C. Δηλαδή κατεβάζει 3°C περίπου την αίσθηση της θερμοκρασίας. ουσιαστικά εξοικονομείς σε κατανάλωση, άρα και σε και σε χρήμα περίπου 24-30%».
«Αποδείχθηκε τελικά ότι τα μπλε τιμολόγια τα σταθερά, δωδεκάμηνης διάρκειας, είναι τα φθηνότερα σε σχέση με τα πράσινα τιμολόγια. Επίσης σου παρέχουν μία σταθερότητα για 12 μήνες και δεν εκτίθενται σε διάφορες γεωπολιτικές ανάφλεξης και εξέλιξης ούτε σε καιρικές συνθήκες. Δηλαδή έχεις μια σταθερή τιμή. Και υπάρχουν εταιρείες που δίνουνε τιμή χρέωσης της μπλε κιλοβατώρας κάτω από 10 λεπτά. Από 9,99 μέχρι και 8,8. Άρα για ποιο λόγο να μην πάω να κλειδώσω ένα μπλε τιμολόγιο 12 μήνες και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο και να μην με νοιάζει αν οι Χούθι πετάνε πύραυλο, αν ο Πούτιν φτερνίζεται και πάει λέγοντας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει περίπτωση πράσινο τιμολόγιο να το βρούμε με τιμές κάτω από 9 λεπτά, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες;»
«Από 1η Ιουλίου θα έχουμε νέες αυξήσεις στο ρεύμα. Κλείνει τώρα η χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος για τον Ιούνιο με μια αύξηση γύρω στο 7-8%. Εγώ θεωρώ ότι αυτή η αύξηση του 8-9% ή 7-8% δεν θα είναι τόσο στα τιμολόγια της λιανικής. Θα είναι διπλάσια. Θα είναι τουλάχιστον 15-16%. Ο λόγος είναι ότι επειδή το καλοκαίρι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι οι πιο καυτοί μήνες σχετικά με τις τιμές του ρεύματος. Οπότε υπάρχουν οι λεγόμενες προληπτικές αυξήσεις. Άρα μέχρι την Δευτέρα, τέλος του μηνός και επειδή μετά θα αυξηθούν όλα τα τιμολόγια, πιθανόν και τα μπλε τιμολόγια, τώρα, όσο είναι νωρίς, να μετακινηθούν οι φίλοι από τα πράσινα τιμολόγια, να πάνε σε ένα μπλε με τη σημερινή τιμή. Εκεί να κλειδώσουν».