Εκτοξεύεται κατά 2 ευρώ στο πακέτο(!) η τιμή στην Ελλάδα, αν περάσει ο φόρος - Ποιες χώρες αντιστέκονται και ποιοι πιέζουν - Μάχη στο Κολέγιο των Επιτρόπων στις 16 Ιουλίου

chat icon
Link copied!

 

Πόλεμος κατά του τσιγάρου, ή κατά της τσέπης του καπνιστή;

Advertisement
Advertisement

Το νέο σχέδιο, που έρχεται κατά πληροφορίες στο Κολέγιο των Ευρωπαίων Επιτρόπων μέσα στην εβδομάδα, ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου από την Κομισιόν. 

Εμφανής στόχος είναι να εισρεύσει στα ευρωπαϊκά ταμεία ζεστό χρήμα από την αγορά τσιγάρων, καπνού και πούρων. Ωστόσο, στο στόχαστρο μπαίνουν και κάθε είδους καπνικά προϊόντα – ακόμα και εκείνα που θεωρητικά αποτελούν εναλλακτικές επιλογές, διευκολύνοντας ορισμένους να απεξαρτηθούν από το τσιγάρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να ανοίγει ένα γύρο εσωτερικής διαβούλευσης, καθώς υπάρχει στο τραπέζι μία πρόταση (πιθανόν γερμανικής έμπνευσης, σύμφωνα με την καλά ενημερωμένη στα θέματα της ΕΕ ιστοσελίδα euractiv.com.

 

Aύξηση – σοκ στο πακέτο τσιγάρων

Εάν περάσει από την Κομισιόν η πρόταση για νέα οδηγία για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού, στην περίπτωση της Ελλάδας θα σημαίνει αύξηση γύρω στο 40-50%, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, που υπολογίζουν τα ακόλουθα: 

Ελλάδα 2,00 ευρώ ανά πακέτο

Advertisement

Ιταλία 1,20 ευρώ ανά πακέτο

Βουλγαρία 2,80 ευρώ ανά πακέτο

 

Advertisement

50 εκατομμύρια επιπλέον θέλει να φορολογήσει τους καπνιστές η Κομισιόν

Η «ιδέα» είναι να διευρύνει η Κομισιόν την οδηγία για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καπνού (TED) και να ανακαλύψει έσοδα από τον καπνό για να μειώσει τις εισφορές των κρατών μελών στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Με άλλα λόγια: Να πληρώσουν οι καπνιστές και οι χρήστες καπνικών προϊόντων ένα γερό φόρο που βγει από τις τσέπες τους, ώστε να μείνουν στα κρατικά ταμεία 50 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι φόροι στα τσιγάρα θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 139% και στον καπνό για στριφτά τσιγάρα κατά 258%.

Νέες εισφορές θα μπορούσαν να επιβληθούν σε προϊόντα για άτμισμα, στον θερμαινόμενο καπνό και στα nicotine pouches (μασώμενα προϊόντα νικοτίνης). Αξίζει σε αυτό το σημείο να επισημανθεί το «παράδοξο», ότι αυτά είναι προϊόντα που δημιουργήθηκαν (και) ως εναλλακτικές για να φύγουν οι χρήστες αρχικά από το τσιγάρο προς λύσεις με λιγότερη πίσσα, ή για να φύγουν εντελώς από το κάπνισμα (nicotine pouch).  

Advertisement

Μια αύξηση της φορολογίας στον καπνό και τα προϊόντα καπνού σε ολόκληρη την ΕΕ θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη», δήλωσε η Σουηδή υπουργός Οικονομικών Elisabeth Svantesson, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει τα φορολογικά έσοδα να πηγαίνουν στην ΕΕ και όχι στη Σουηδία.

υπουργός Οικονομικών Σουηδίας, Elisabeth Svantesson

 

Μελέτη επιπτώσεων της Κομισιόν: Σημαντικές επιπτώσεις σε παραγωγή και εξαγωγές στην Ελλάδα 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προχωρήσει σε μελέτη επιπτώσεων, η οποία αναδεικνύει τεράστιες αποκλίσεις σε συμφέροντα χωρών, καθώς οι χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης καλούνται να υιοθετήσουν φορολογικούς συντελεστές των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, εάν περάσει το σχέδιο της νέας οδηγίας χωρίς σοβαρές διορθώσεις.

Advertisement

Σημειώνεται χαρακτηριστικά, ότι «στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού που η Ελλάδα παράγει κι εξάγει, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καλούνται να υπερδιπλασιάσουν τη φορολογία (ενδεικτικά, Ελλάδα +145%, Εσθονία +242%, Κύπρος +167%, Τσεχία +144%. Αντίθετα, είναι μηδαμινή η επίπτωση στη Γαλλία και την Ολλανδία, χώρες με αποτυχημένη φορολογική πολιτική και πρωταθλήτριες Ευρώπης στο λαθρεμπόριο καπνικών.

Advertisement

Είναι προφανές πως οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αδυνατούν να υιοθετήσουν τέτοιους φορολογικούς συντελεστές, που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στο βιοτικό επίπεδο των χωρών αυτών.

Τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και της αγροτικής παραγωγής επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα είναι χώρα που καλλιεργεί (με μακρά ιστορία) και μεταποιεί καπνό και εξάγει καπνικά προϊόντα από τρία εργοστάσια.

Κατ′ επέκταση, με βάση και την Μελέτη της Κομισιόν, μία πολιτική βαριάς φορολόγησης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στη παραγωγή αλλά και στις εξαγωγές και ενδεχομένως σε μελλοντικές επενδύσεις που ίσως κατευθυνθούν πλέον εκτός της ΕΕ.

Advertisement

Εξίσου αρνητικές επιπτώσεις προβλέπονται στο λαθρεμπόριο καπνικών. Ενώ η αύξηση της φορολογίας στοχεύει – υποτίθεται – στη μείωση της κατανάλωσης, η πράξη δείχνει πως ενισχύει τη παράνομη αγορά. Αυτό ακριβώς συνέβη στην Γαλλία και την Ολλανδία. Η Ελλάδα μόλις φέτος κατάφερε να πετύχει τη μεγαλύτερη μείωση στο λαθρεμπόριο στην Ευρώπη και μία ραγδαία αύξηση της φορολογίας θα καταστρέψει πιθανόν, κάθε σχετική προσπάθεια.

Η πρωτοβουλία, που αναμένεται θα επηρεάσει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Αύξηση – ρεκόρ στις τιμές καταναλωτή για τον καπνό είναι ορατή, με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης να αυξάνονται κατά 139% για τα τσιγάρα και κατά 1.090% για τα πούρα

la Repubblica

 

Σουηδία: «Απαράδεκτη μία ευρεία αύξηση στο φόρο καπνού»

Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται τα τελευταία 24ωρα, πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Κολεγίου των Επιτρόπων. Η Σουηδή υπουργός Οικονομικών, Ελίζαμπεθ Στάβενσον, στέλνει το μήνυμα ότι η Στοκχόλμη δεν συζητά καν την ιδέας μίας μεγάλης αύξησης και δε μασάει τα λόγια της: «Μια αύξηση της φορολογίας σε ολόκληρη την ΕΕ στον καπνό και τα προϊόντα καπνού θα ήταν εντελώς απαράδεκτη…Είναι προφανές ότι τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να ωφελήσουν τη Σουηδία και όχι να πάνε στη γραφειοκρατία της ΕΕ».

Λίγη ώρα αργότερα, επανήλθε με ανάρτησή της στο «X» γράφοντας:
«Η (σουηδική) κυβέρνηση θέλει κάθε χώρα της ΕΕ να μπορεί να φορολογεί τον καπνό και τη νικοτίνη με βάση τη σχετική βλαπτικότητά τους. Και για εμάς είναι προφανές ότι τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να ωφελούν τη Σουηδία και να μην πηγαίνουν στη γραφειοκρατία της ΕΕ».

Το λόμπι του καπνού έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η αύξηση των φόρων στα προϊόντα του θα τροφοδοτούσε απλώς τις πωλήσεις στη μαύρη αγορά και θα μείωνε τα εθνικά έσοδα, υπονομεύοντας έτσι τις προσπάθειες διοχέτευσης κεφαλαίων στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του μπλοκ.

euractiv.com/

 

Η δύσκολη εξίσωση: Δημόσια Υγεία, βλάβη και τιμωρητική φορολογία στους καπνιστές

Η  αντίδραση από την Σουηδία αποκτά μεγάλη βαρύτητα, καθώς δεν θεωρείται ως μία χώρα που προωθεί ανεξέλεγκτα το τσιγάρο. Αντίθετα, έχει χαρακτηριστεί  ως πρότυπο για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό, επικαλούμενη ποσοστό καπνίσματος μόλις 5% και μείωση των καρκίνων που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Οι υποστηρικτές της επερχόμενης πρότασης τονίζουν από την πλευρά τους, ότι  καθήκον της ΕΕ είναι να προστατεύει τη δημόσια υγεία.

Ο καπνός παραμένει η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να περιοριστεί στην ΕΕ, με θύματα σχεδόν 700.000 ανθρώπους ετησίως. Η αύξηση των φόρων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κατανάλωση, ιδίως μεταξύ των νέων.

Ωστόσο, για τους καπνιστές και τους χρήστες εναλλακτικών καπνικών προϊόντων ή προϊόντων νικοτίνης, οι επιπτώσεις είναι ανάμεικτες.

Από τη μία πλευρά, οι υψηλότερες τιμές φαίνονται τιμωρητικές.

Όμως, οι υποστηρικτές των σκληρότερων μέτρων και της αύξησης φορολογίας υποστηρίζουν ότι οι σαφέστεροι κανόνες και η φορολόγηση θα μπορούσαν να στηρίξουν τις στρατηγικές διακοπής καπνίσματος.

Οι μη χρήστες, στο μεταξύ, επωφελούνται από τη μειωμένη παθητική έκθεση, τις χαμηλότερες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και τη μειωμένη κοινωνική επιβάρυνση. Αλλά ακόμη και αυτοί, μπορεί να αντιδρούν στην «φορολογική επίθεση» των Βρυξελλών με τρόπους που αφαιρούν την άσκηση πολιτικής από τα εθνικά κοινοβούλια.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ekthese-kpmg-e-ellada-protayonistria-sten-katapolemese-toe-paranomoe-emporioe-tsiyaron_gr_684fe661e4b0dde371e657e8