Αναλυτικά η λίστα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.
Είναι καθαρά τα νερά; Μια ερώτηση που πολλοί Ευρωπαίοι κάνουν ενόψει των καλοκαιρινών τους διακοπών. Ναι, είναι η απάντηση που δίνει η ΕΕ. Το 96% των υδάτων κολύμβησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίνονται στα αναγκαία ποιοτικά πρότυπα, το 85% χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά» και μόνο το 1,5% χαρακτηρίζονται «μέτρια». Το επίπεδο ποιότητας παρέμεινε συνολικά σταθερό σε σχέση με το προηγούμενο έτος , ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (AEE) όπου κατατάσσει Ελλάδα και Κύπρο στις πρωταθλήτριες, αλλά με τη γειτονική μας Αλβανία να μην τα πάει και τόσο καλά.
Η αξιολόγηση και ο διαδραστικός χάρτης, που καταρτίστηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνουν τα σημεία όπου οι κολυμβητές μπορούν να βρουν καλά διαχειριζόμενες περιοχές κολύμβησης στην Ευρώπη. Η αξιολόγηση ελέγχει την καταλληλότητα των υδάτων για κολύμβηση, με έμφαση στην παρακολούθηση βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.
AdvertisementAdvertisement
Δείτε τον διαδραστικό χάρτη ΕΔΩ
Συνολικά, αξιολογήθηκαν πάνω από 22 000 περιοχές κολύμβησης σε όλες τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς και στην Αλβανία και την Ελβετία.
Η ποιότητα των υδάτων κατατάχθηκε στις κατηγορίες «εξαιρετική», «καλή», «επαρκής» και «κακή», ανάλογα με το επίπεδο των βακτηρίων που ανιχνεύθηκαν και με βάση την ρύπανση που προέρχεται κυρίως από τα λύματα και την κτηνοτροφία.

Βάσει των στοιχείων που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα το 99,2% των υδάτων της Κύπρου χαρακτηρίζονται «εξαιρετικής» ποιότητας. Ακολουθεί η Βουλγαρία με 97,9%, η Ελλάδα με 97%, η Αυστρία με 95,8% και η Κροατία με 95,2%.
Τελευταία στη λίστα είναι η Αλβανία, με μόνο το 16% των σημείων κολύμβησης σε «εξαιρετική» κατάσταση και πτώση 25 εκατοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, και η Πολωνία με 58,1%, με ελαφρά βελτίωση σε σχέση με το 2023.

Σύμφωνα με την έκθεση κατά μήκος των θαλάσσιων ακτών η ποιότητα των υδάτων είναι συνολικά καλύτερη σε σχέση με τα εσωτερικά ύδατα, των ποταμών και των λιμνών, χάρη στην συχνότερη ανανέωσή του και στην ικανότητα αυτοκαθαρισμού.
Οι ποταμοί και οι λίμνες είναι πιο ευαίσθητοι σε σχέση με τις παράκτιες ζώνες στην ρύπανση που προκαλείται από τις σφοδρές βροχοπτώσεις ή την θερινή ξηρασία.
Όμως η έκθεση προειδοποιεί ότι παρόλο που τα περισσότερα ύδατα κολύμβησης στην Ευρώπη βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση από βακτηριολογική άποψη, η χημική ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων παραμένει σημαντική και ενδέχεται να επιδεινωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υδάτων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι επομένως ζωτικής σημασίας.